Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

Ρεύμα η Βοιωτία

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν, επιτέλους, οι οικονομικές προσφορές για την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Ολα δείχνουν ότι στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο Διαχειριστής του Συστήματος, ο περιβόητος ΔΕΣΜΗΕ, θα συμμετάσχουν 5 μεγάλοι όμιλοι και κοινοπραξίες. Και οι 4 στους 5 επιλέγουν ως τόπο παραγωγής της ενέργειας τη Βοιωτία. Συγκεκριμένα, και εκτός απρορόπτου, προσφορές έχουν καταθέσει οι ακόλουθες εταιρείες και κοινοπραξίες:
1. ΕNELCO: Κοινοπραξία με τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου και της ιταλικής ENEL. Οι Ιταλοί ελέγχουν το 75% των μετοχών και η μονάδα έχει χωροθετηθεί στον Αγιο Βλάσιο Χαιρωνείας. Η εταιρεία διαθέτει και άλλη άδεια μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Εβρο.
2. Ελληνική Τεχνοδομική-Βιοχάλκο-Edison: Οι Ιταλοί της Edison κατέχουν εδώ το 65%, η ΕΛΛΤΕΧ το 30% και η Βιοχάλκο το 5%. Η μονάδα θα κατασκευαστεί στη Θίσβη Βοιωτίας, όπου άλλωστε υπάρχουν ήδη παραγωγικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο.
3. ΤΕΡΝΑ: Η ελληνική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την αυστριακή Verbund και λειτουργεί ήδη 3 αεριοστροβίλους ισχύος 148 MW στη θέση Αγιος Νεκτάριος Βοιωτίας.
4. ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ: Ο όμιλος διαθέτει άδεια ανεξαρτήτου παραγωγού στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας και ήδη κατασκευάζει μονάδα ισχύος 330 MW. Η Μυιληναίος λέγαται ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ισπανική Endesa ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στην κατασκευή μονάδας εκτός ΔΕΣΜΗΕ.
5. ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER: Θυγατρική της MOTOR OIL, του ομίλου Βαρδινογιάννη με τον έλεγχο του 75% να βρίσκεται στα χέρια της ισπανικής Iberdrola. H μονάδα, ισχύος 390 MW θα κατασκευαστεί στις εγκατάστασεις της MOTOR OIL, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Είναι δηλαδή η μόνη πρόταση που δεν επιλέγει τη Βοιωτία ως χώρο εγκατάστασης.

Να σημειωθεί ότι όποια προσφορά κι αν επιλεγεί υποχρεωτικά θα παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας ως καύσιμο το φυσικό αέριο για λόγους προστασίας του πειρβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: