Σάββατο 12 Μαΐου 2007

Παράταση για τις δημοτικές επιχειρήσεις

Παρατείνεται η προθεσμία λύσης των χρεωκοπημένων δημοτικών επιχειρήσεων έως την 30ή Ιουνίου 2008 ενώ στους εργαζομένους δίδεται η δυνατότητα μετάταξης σε υπηρεσίες των νομαρχιών αλλά και σε ΝΠΙΔ που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.
Αυτή είναι η λύση που το υπουργείο Εσωτερικών σκέπτεται να προωθήσει ώστε να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα των 40.000 εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, σύμφωνα με τα εως τώρα ισχύοντα.
Διότι, ως γνωστόν, ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων επέβαλε λύση και υπαγωγή σε εκκαθάριση των προβληματικών δημοτικών εταιρειών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007 ενώ για τους εργαζομένους σε αυτές προέβλεπε μετάταξη μόνο σε δημοτικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου, πράγμα που θα οδηγούσε σε απολύσεις.

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με τις νέες διατάξεις είναι πολλοί: δεν θα υπάρχουν διαμαρτυρίες απολυμένων σε μια προεκλογική χρονιά, περιορίζεται η πίεση στους δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια και, όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση, πολλοί εργαζομένοι στις προβληματικές δημοτικές επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και θα επιλέξουν να μεταταγούν σε νομαρχίες και άλλες υπηρεσίες που ελέγχονται από το Δημόσιο, οι οποίες υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού.

Εάν όλες αυτές οι κυβερνητικές προθέσεις μετουσιωθούν σε νομοσχέδιο αλλάζει δραστικά το τοπίο και για την πολύπαθη ΔΕΠΑΛ και η νέα δημοτική αρχή έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει διεξόδους σε ένα πρόβλημα που μέχρι στιγμής έμοιαζε άλυτο.

Ασφαλώς για την ΔΕΠΑΛ, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, δεν ενδιαφέρει μόνο το τι θα γίνει στο μέλλον αλλά και το τι έγινε στο παρελθόν. Θα επανέλθουμε...

2 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Στην χώρα μας γρήγορα ξεχνάμε και σβήνουμε πολύ γρήγορα τον πίνακα με τα καταχρασθέντα. Οι δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Λεβαδέων θα αποτελέσουν εξαίρεση; Ο χρόνος θα το δείξει. Πάντως από μία πλευρά είμαστε άξιοι της τύχης μας. Κλέβουν, βάζουν υποψηφιότητα, ξαναβγαίνουν και ξανακλέβουν και εμείς εκεί κολλημένοι με τα ίδια πρόσωπα.

Η κλεψιά είναι προσωπική και όχι δημοτική.

βοιωτός είπε...

Δεν θα το αφήσουμε έτσι, Τροφώνιε. Το έχουμε ξαναπεί. "Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο"...