Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς 2

Το κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς είναι η συζήτηση για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης.

Η εισήγηση είναι του αντιδημάρχου κ. Αποστόλου και για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων προτείνεται η εισφορά των ιδιοκτητών οικιών και διαμερισμάτων σε χρήμα για την κατασκευή των υποδομών, που φυσικά έπρεπε να έχουν γίνει πριν την ανοικοδόμηση.
Η πρόταση, ασφαλώς, είναι άδικη για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, πράγμα που ο κ. Αποστόλου αναγνωρίζει μιλώντας για "γενναία πολιτική απόφαση". Προτείνει δε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (!!!) ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες της Λιβαδειάς για το αν ορισμένοι από αυτούς (!!!) θα "βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη", ώστε να καλυφθούν οι επί χρόνια παραλείψεις και του Δήμου και των άλλων κρατικών υπηρεσιών.


Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων και αν ο Δήμος Λιβαδειάς με την πάγια ανεπάρκειά του σε όλα τα ζητήματα μπορεί να εγγυηθεί την αδιάβλητη διεξαγωγή ενός τοπικού δημοψηφίσματος. Πάντως, πιθανότατα, πρόκειται για ένα πυροτέχνημα που, υπό το πρόσχημα της άμεσης δημοκρατίας, παρακάμπτει για μια ακόμη φορά το εκρηκτικό πρόβλημα της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων, για το οποίο ξανατονίζουμε, καμία ευθύνη δεν φέρουν οι πολίτες.


Για την ανάπτυξη της πόλης η εισηγητική έκθεση προκρίνει το τρίτο σενάριο, όπως αναφέρεται στην μελέτη της Θεώρημα Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. δηλαδή αυτό:

3. Σενάριο πολύ-δραστηριοποίησης προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης και αξιοποίησης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων (παραθεριστική κατοικία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων). Στο σενάριο αυτό που είναι παρεμβατικό μεν αλλά και διατηρεί τις γενικότερες τάσεις, ακολουθείται συνδυαστικά η ανάπτυξη όλων των κλάδων συμπληρωματικά στο βαθμό που αυτό δεν επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ χώρου, τοπικής κοινωνίας και φυσικών πόρων.

Οπως σημειώναμε και εδώ http://viotia.blogspot.com/2007/03/1.html αυτό το τρίτο σενάριο μοιάζει το προσφορότερο αλλά και το πιο δύσκολο στην υλοποίησή του.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου προτείνει την περιορισμένη προς βορράν επέκταση του σχεδίου πόλεως καθώς αναγνωρίζει ότι πολλά οικόπεδα στην πόλη είναι άκτιστα.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η εισήγηση για κάποιου τύπου εκ των υστέρων υποχρεωτικής εισφοράς σε χρήμα δεν προβλέπεται από το Νόμο, για ποιο λόγο κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων; Για να δημιουργηθούν τώρα, εκ των υστέρων, κοινόχρηστοι χώροι κάποιες ιδιοκτησίες θα πρέπει να απολλοτριωθούν. Κάποιοι, δηλαδή, θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ποιοι, δηλαδή, θα έπρεπε να πληρώσουν αν όχι αυτοί που θα ωφεληθούν;

Να σημειώσουμε ότι υποχρεωτική εισφορά σε γή και σε χρήμα για τις επεκτάσεις και εντάξεις στο ΓΠΣ καθιερώθηκε το 1983, οπότε, αν αναφερόμαστε σε περιοχές που εντάχθηκαν μετά το 1983 τότε υπάρχει τεράστιο ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά σας πείραξαν ? Το ότι ο Σκλαπάνης έχει κάνει ένα σίχαμα μιά ολόκληρη πόλη δεν σας ενοχλεί ? Που αυτός και οι υπόλοιποι της οικιστικής υπανάπτυξης δεν έχουν αφήσει ένα τετραγωνικό ελεύθερο να γίνει μιά παιδική χαρά ή ένα πάρκο δεν σας απασχολεί ? Γράψτε και γιαυτά τίποτε. Πριν γίνει τσιμέντο όλη η πόλη.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε, να σημειώσουμε εδώ απλώς ότι πιθανότατα υπάρχει ασαφές νομικό καθεστώς και σίγουρα ο αγοραστής ενός διαμερίσματος δεν φαντάζεται ότι δεν έχει τηρηθεί ο νόμος. Εάν όντως τηρήθηκε ο νόμος εμείς δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα. Επίτρεψέ μας όμως να διατηρούμε τις αμφιβολίες μας.

Ανώνυμο 1,
οι καταγγελίες σου είναι πολύ σοβαρές. Ομως βλέπεις ότι ήδη ο μέτοικος θέτει ζήτημα νομιμότητας. Δηλαδή, εάν ο Σκλαπάνης ή ο Πεθαίνος έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό. Εάν το έχουν δεν τίθεται θέμα. Εάν όχι στείλε τα στοιχεία να τους καταγγείλουμε.