Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Και ο Φέσσας στη Βοιωτία

Οταν, στις αρχές Μαϊου, κατά την παρουσίαση της InfoQuest στους θεσμικούς επενδυτές ο Θεόδωρος Φέσσας δήλωνε ότι η εταιρεία του θα επεκταθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε. Αλλωστε, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θεόδωρος Φέσσας, βασικός μέτοχος της InfoQuest και πρώην ιδιοκτήτης της πολύ επιτυχημένης Q Telecom, έχει υψηλή αξιοπιστία στην αγορά και συνήθως πραγματοποιεί τα όσα υπόσχεται.

Είχε φροντίσει λοιπόν να αγοράσει μέσω της θυγατρικής Quest Ενεργειακή από την εταιρία “EUNICE WIND PARK HOLDINGS (HELLAS) LIMITED” το 94% των μετοχών της εταιρίας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ ΑΕ» και το 94% των μετοχών της εταιρίας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΪ ΑΕ».

Κάθε μία από τις δύο εταιρίες που αποκτήθηκαν κατέχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολική ενέργεια για ισχύ 18,9 ΜW στο Δίστομο Νομού Βοιωτίας, ήτοι συνολικά για 37,8 MW. Το συνολικό τίμημα της παραπάνω εξαγοράς είναι € 5,16 εκ . από το οποίο ποσό € 1,72 έχει ήδη καταβληθεί ενώ το υπόλοιπο ποσό των € 3,44 εκ θα καταβληθεί με την έκδοση των αδειών εγκατάστασης.


Να σημειώσουμε μερικά ακόμη πράγματα.

Ο Δήμος Διστόμου δεν έχει αντίρρηση για την επένδυση και μάλιστα σύμφωνα με το νόμο μετέχει με 3% και στις δύο εταιρείες μέσω δημοτικής επιχείρησης.

Η Quest Ενεργειακή με αίτησή της προς τη ΡΑΕ τροποποίησε τις άδειες που τώρα έχουν ως εξής:
H εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, η οποία κατέχει την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6/Φ17.679/225π.έ./15.07.2003 άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW στη θέση «ΑΜΑΛΙΑ» του Δήμου Διστόμου του Νομού Βοιωτίας, αιτείται την τροποποίηση της ανωτέρω άδειας παραγωγής ως προς τον αριθμό, τον τύπο και την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών (από 21 Α/Γ Nec Micon ισχύος 900 kW έκαστη σε 10 Α/Γ Enercon ισχύος 2,3 MW έκαστη) με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου να ισούται με 23 MW.
Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την δημοσιοποίηση της παρούσας. (Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέχρι 05/04/2007).


H εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΪ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, η οποία κατέχει την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6/Φ17.674/220π.έ./15.07.2003 άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW στη θέση «Μεγαλο Πλάι» του Δήμου Διστόμου του Νομού Βοιωτίας, αιτείται την τροποποίηση της ανωτέρω άδειας παραγωγής ως προς τον αριθμό, τον τύπο και την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών (από 21 Α/Γ Nec Micon ισχύος 900 kW έκαστη σε 5 Α/Γ Enercon ισχύος 2,3 MW έκαστη) με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου να ισούται με 11,5 MW.
Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την δημοσιοποίηση της παρούσας. (Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέχρι 16/03/2007).

Δηλαδή θα έχουμε 10 τεράστιες ανεμογεννήτριες στην θέση "Αμάλια", πάνω από τον Οσιο Λουκά, και 5 επίσης τεράστιες Enercon 2,3 MW στη θέση "Μεγάλο Πλάι", δηλαδή στην κορυφογραμμή αριστερά του δρόμου όπως κατευθυνόμαστε από το Δίστομο προς την Αράχωβα.

Τέλος δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε το επιχειρηματικό δαιμόνιο των μετόχων της “EUNICE WIND PARK HOLDINGS (HELLAS) LIMITED”, οι οποίοι αφού δαπάνησαν μερικές δεκάδες χιλιάδας ευρώ για την εξασφάλιση της άδειας τώρα και αν όλα πάνε κατ' ευχή φαίνεται να αποκομίζουν 5,16 εκατ. ευρώ.

Ακόμη η Quest Ενεργειακή έχει αγοράσει τεράστια έκταση στη περιοχή Πυρί Θηβών, όπου θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: