Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Μαθήματα ενεργειακής πολιτικής από Δίστομο

Συνεκλήθη χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Διστόμου με αντικείμενο το μείζον ζήτημα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν στον Αγιο Νικόλαο. Στη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε με 7-5 η πρόταση της πλειοψηφίας που προβλέπει:
1. Αναμονή μέχρι την εκπόνηση της μελέτης που η ΤΕΔΚ Βοιωτίας έχει αναθέσει στο ΕΜΠ, για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των μονάδων στην περιοχή
2. Ενημέρωση των πολιτών από άλλους, ανεξάρτητους, επιστήμονες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προφανώς θα προκύψει και
3. Δημοψήφισμα, όπου οι πολίτες του Δήμου Διστόμου θα εκφράσουν την θέση τους σε σχέση με τις τεράστιες ενεργειακές επενδύσεις που η ENDESA HELLAS προωθεί στον Αγιο Νικόλαο
Οι παρατάξεις του κ. Παπαχρήστου και του κ. Μπούρα καταψήφισαν τη ρεαλιστική αυτή τακτική και τάχθηκαν κατά της δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου και αυτής του καθαρού άνθρακα, ανεξαρτήτως της μελέτης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μάλιστα επιχειρηματολόγησαν υπέρ των άμεσων λαϊκών κινητοποιήσεων.
Με πολιτική μαεστρία, με ψυχραιμία και με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς χειρίζεται, κατά τη γνώμη μας, το μεγάλο και δύσκολο θέμα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού στον Αγιο Νικόλαο η δημοτική αρχή του Διστόμου. Χωρίς κραυγές και... ηρωισμούς, χωρίς μυστικότητα και εν τέλει δίνοντας τον λόγο σε αυτούς που πραγματικά πρέπει να αποφασίσουν: στους πολίτες.

5 σχόλια:

Medeon είπε...

Δημοψηφισμα στο Διστομο? Δεν ξερω εαν υπαρχει αλλη λογικη και δημοκρατικη διαδικασια για να εξαντληθει περα απο αυτα που ειπες οτι κανουν Βοιωτε..Μπραβο στο Διστομο/εκπλησσομαι πραγματικα για την ωριμοτητα και την καθολικοτητα των δημοκρατικων θεσμων.Αλλα και αυτη η μειοωηφια γιατι αντιδρα? Αχ αυτη η ελληνικη διχονοια..
Εαν θελεις Βοιωτε να σου στειλω μερικα πραγματα για ενεργεια και περιβαλλον απο σκοπια ευρωπαικης ενωσης με τα οποια ασχολουμαι επιστημονικα αυτη τη περιοδο..

ΥΓ. Παντως , η ειρωνια ειναι οτι η ΔΕΗ καταδικαστηκε απο την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων στην Πτολεμαϊδα και τη Μεγαλόπολη..
Οχι γιατι η δημοσια παροχη ηλ.ρευματος δεν αποτελει ασφαλιστικη δικλιδα για ολα
Με εκτιμηση

Ανώνυμος είπε...

Θα πρότεινα να γίνουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα και στους άλλους Δήμους και κοινότητες. Για να μη βγαίνει ο κάθε δήμαρχος ή πρόεδρος και να μιλάει εκ μέρους όλων των πολιτών λες και η πόλη ή το χωριό είναι το τσιφλίκι του. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει ενδιαφέρον και ενημέρωση από πολλές πλευρές και οι αντιδράσεις δεν θα αφήσουν αδιάφορους τους ιθύνοντες, θέλω να ελπίζω. Αλήθεια με τον Ασωπό τι γίνεται; Οι σημερινοί πολιτικοί άνδρες και γυναίκες (ισότητα και στις ευθύνες) δεν έχουν αρχ…… και τσαμπουκά, ή μήπως ισχύουν οι φήμες ότι κάποιοι από αυτούς τα «αρπάζουν»;;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι εύκολο να γίνει δημοψήφισμα διότι δεν είναι υποχρεωτικό, θα υπάρχει μεγάλη αποχή, θα ψηφίσουν ότι τους πουν οι παρατάξεις που στελεχώνουν στο δημοτικό συμβούλιο, πιθανόν να έχουμε τσακωμούς, στο μέλλον θα ζητά ο καθένας δημοψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα συνεχώς , κοστίζει χρήματα ( δικαστικοί αντιπρόσωποι, γραμματεία κλπ) . Γι αυτό βγήκε το ΔΣ με συμπολίτευση και αντιπολίτευση για να παίρνουν αυτοί τις αποφάσεις διότι όντως εκπροσωπούν τον πληθυσμό εφ όσον ψηφίστηκαν γι αυτό τον λόγο. Αν γίνει δημοψήφισμα και η αποχή είναι μεγαλύτερη του 50% και το αποτέλεσμα είναι οριακό θα σκοτωθούνε ναι η όχι; Ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση χρειάζεται από πολλούς φορείς που να εμπιστεύεται ο κόσμος.

βοιωτός είπε...

Μεδεών, μπορείς ασφαλώς να στείλεις οτιδήποτε θέλεις. Με χαρά μας θα το φιλοξενήσουμε, άλλωστε είναι δεομένη η εκτίμηση που τρέφουμε για τα γραπτά σου.

Eriethel,
καλώς ήρθες και συγχαρητήρια για το μπλογκ.
Η ιδέα σου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους καθώς εκτός των άλλων τα δημοψηφίσματα θα αναδείξουν την υποκρισία ορισμένων παραγόντων που πλειοδοτούν σε λαϊκισμό, νομίζοντας ότι κερδίζουν ψήφους. Φυσικά είτε γίνουν είτε όχι εμείς από εδώ θα υπενθυμίζουμε διαρκώς τις θέσεις τους σε σχέση με τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Αμφίων, πιθανόν η μορφή άμεσης δημοκρατίας με τα δημοψηφίσματα να περάσει τις παιδικές ασθένειες που αναφέρεις αλλά πρέπει κάποτε να καθιερωθεί.
Προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση να λαμβάνουν τις αποφάσεις οι αιρετοί άρχοντες, εάν ήμουν πεπεισμένος ότι λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον. Ξέρουμε όμως πολύ καλά και οι δύο ότι αυτό δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.

βοιωτός είπε...

Προφανώς αντί για Αμφίων εννοούσα Πίνδαρος 1.