Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Στο Εργατικό σήμερα η Κίνηση Πολιτών

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το εξής δελτίο Τύπου της Κίνησης Πολιτών για το Περιβάλλον.

"Συνάντηση της Κίνησης Πολιτών για το Περιβάλλον Λιβαδειάς –Χαιρώνειας την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007 και ώρα 20.30 στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.
Θέμα: Αποτίμηση της Κίνησης μέχρι σήμερα- Συζήτηση για επόμενες ενέργειες
Όσοι πιστοί και …ανήσυχοι, προσέλθετε.
Ας μην ξεχνάμε: η απελευθέρωση της ενέργειας δημιουργεί ένα εντελώς νέο (και μάλλον εφιαλτικό) τοπίο για την ήδη επιβαρημένη και πολύπαθη περιοχή μας. Και από ό,τι φαίνεται είναι μόνο η αρχή…".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για κάποιους συμπολίτες μας, ο εφιάλτης θα είναι να φύγουν τα (παλιά και πολύ ρυπογόνα) εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής...

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα οι κάτοικοι της Πτολεμαίδας βιώνουν ένα εφιάλτη.
Είναι όμως θεμιτό αυτός ο εφιαλτης να έρθει και στην βορειοδυτική Βοιωτία, γιατι στην νοτιανατολική έχει ήδη έλθει.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η εγκατασταση των περίπου 10 εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στην Βοιωτία δεν σημαίνει και κλείσιμο ή εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της Πτολεμαίδας.
Ελπίζω αυτή η σύγχυση να μην είναι σκόπιμη.
Το ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολήσει είναι γιατι η Βοιωτία επιλέγεται ως νέο ενεργειακό κέντρο της χωρας, καθώς συγκεντρώνει σχεδόν το 50% των νέων αδειών εγκατάστασης σχετικών εργοστασίων, και αν αυτό θα επηρεασει σημαντικά ή όχι την ζωή μας.

Ανώνυμος είπε...

Η Βοιωτία επιλέγεται ως ενεργειακό κέντρο για τους εξής δύο απλούς λόγους: (1) Βρίκεται δίπλα στην Αττική όπου μαζί με τη Βοιωτία καταναλώνεται πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (2) Περνάει η ραχοκοκκαλιά του δικτύου φυσικού αερίου.

Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να γίνουν τελικά πράξη όλες οι άδειες παραγωγής στη Βοιωτία. Εκτός από τις μονάδες στο «Αλουμίνιον» και τη μονάδα της Χαιρώνειας που πήρε (;) το διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ άντε να γίνει μια μονάδα ακόμη. Τα ρίσκα είναι τεράστια...

Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο πάντως δεν έχει σχέση με την αθλιότητα της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων (αν και με τους ιδιώτες επενδυτές ποτέ δεν ξέρεις), μια επίσκεψη στο Λαύριο (1200 MW) μπορεί να σας το δείξει.