Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Διαμαρτυρία για την Κορώνεια

Διαμαρτύρονται για την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων που καταστρέφουν εκατοντάδες στρέμματα δάσους στον Ελικώνα ο Σύλλογος Απανταχού Κορωνιωτών και η Ομάδα Πολιτών Κορώνειας.
Η επιστολή τους:

"ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ:
Το έγκλημα στον πολύπαθο Ελικώνα συνεχίζεται
«Πράσινη» ενέργεια ή «Πράσινο» έγκλημα;

Σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή με την ελπίδα της παρέμβασης σας και της συνδρομής σας στον αγώνα που δίνουμε, για την προστασία του Ελικώνα από τις ληστρικές επιδρομές κερδοσκοπικών ομίλων, οι οποίοι με το πρόσχημα της εξασφάλισης ενέργειας για την χώρα μας καταστρέφουν τα πάντα και υποθηκεύουν το μέλλον του χωριού μας.
Το χωριό μας, η Κορώνεια Βοιωτίας βρίσκεται στις πλαγιές του Ελικώνα και περιβάλλεται από το μεγαλύτερο δρυόδασος του Ελικώνα, το οποίο άλλωστε είναι και το πλησιέστερο αντίστοιχο στην Αττική.
Μέχρι σήμερα ο τρόπος ανάπτυξης, που είχαν επιλέξει οι κάτοικοι του αλλά και η ίδια η πολιτεία είχε συνεπικουρήσει, μέσα από πλειάδα χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ήταν η ήπια μορφή ανάπτυξης, που συνδύαζε ήπιες μεταποιητικές δραστηριότητες, τουρισμό και αγροκτηνοτροφία.
Το τελευταίο όμως διάστημα, κάποια κέντρα εξουσίας, εκμεταλλευόμενα στην καλύτερη περίπτωση την αδράνεια και αδιαφορία των τοπικών πολιτικών παραγόντων, επέλεξαν τη μετατροπή του χωριού μας αλλά και όλης της περιοχής σε ζώνη ανεξέλεγκτης βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας και τη μετατροπή όλου του νομού σε «πίσω αυλή της Αθήνας».
Επιχειρούν λοιπόν στο δρυόδασος της Κορώνειας, την εγκατάσταση δύο οδών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα πραγματικής δασικής έκτασης και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών μας.
Πρόκειται:
Α. «Δίκτυο διασύνδεσης αιολικών πάρκων στη θέση «ΠΕΤΡΑ – ΡΑΧΗ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ στο Δ. Δ. Κορώνειας.»
Αποτελεί το δίκτυο που συνδέει τα κατ ευφημισμόν αιολικά πάρκα της περιοχής με τις κεντρικές γραμμές μεταφοράς ρεύματος που διασχίζουν την ΠΕΟ Αθηνών – Λαμίας.
Η γραμμή αυτή είναι υψηλής τάσεως, 150 ΚV και είναι σε φάση κατασκευής. Η καταστροφή που έχει ΄ήδη επιφέρει είναι τραγική.
Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορώνειας καθώς και άλλοι φορείς και δημότες έχουν αποφασίσει την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Β. «Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Γ.Μ.) 400KV για το σύστημα (Αθήνα – Αχελώος αριστερό κύκλωμα) – ΘΗΣ Θίσβης και του Υποσταθμού (ΚΥΤ) Θίσβης του Νομού Βοιωτίας».
Είναι το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το μελλοντικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Θίσβη προς το Αλιβέρι.
Πρόκειται για γραμμή υπερυψηλής τάσης και οι επιπτώσεις της στο τοπικό οικοσύστημα θα είναι μη αναστρέψιμες. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, πλησίον των γραμμών αυτών, θα είναι απαγορευτική.
Το έργο είναι σε φάση υπογραφής των συναρμόδιων υπουργείων. Η τοπική και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχουν ουσιαστικά συναινέσει (με την μέθοδο της μη υποβολής γνώμης).
Το σημερινό όμως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορώνειας έχει αποφασίσει για τη μη εγκατάσταση της.
Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλούμε για όλες τις ενέργειες, που εσείς κρίνετε σκόπιμες ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα.
Λύσεις υπάρχουν, αλλαγή διαδρομής των πυλώνων, υπογειοποίηση των καλωδίων κτλ. όμως σκοντάφτουν στη βούληση οργανωμένων συμφερόντων και στην ακόρεστη δίψα τους για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία.

Ομάδα Πολιτών Κορώνειας
Σύλλογος Απανταχού Κορωνιωτών "


Μάλιστα ο Σύλλογος Απανταχού Κορωνιωτών και η Ομάδα Πολιτών Κορώνειας έχουν κάνει και αξιόλογο φωτορεπορτάζ, όπου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δείτε το επόμενο ποστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: