Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Ανοιχτή επιστολή στον νομάρχη Βοιωτίας

Από την πολύ δραστήρια Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον λάβαμε και δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στον νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά.


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προς
Νομάρχη Βοιωτίας, κ. Κλέαρχο Περγαντά
Κοινοποίηση :
1. Τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας
2. Τοπικά ΜΜΕ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Α.Β. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/7/2007

Κύριε Νομάρχη,
μετά από τη συνάντηση στο γραφείο σας, την Τρίτη 24/7/2007, στην οποία συμμετείχαν μέλη από όλες σχεδόν τις κινήσεις πολιτών της Συμπαράταξης και τέθηκαν πολλά και κρίσιμα ζητήματα, επανερχόμαστε για να συνοψίσουμε τις θέσεις και τα αιτήματά μας, που αφορούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας:
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι η μέχρι σήμερα στάση σας, αν και τελευταία φαίνεται να διαφοροποιείται σε επίπεδο διακηρύξεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ευνόησε επί της ουσίας τη δημιουργία των προϋποθέσεων, για τη ραγδαία αλλαγή φυσιογνωμίας του νομού μας. Εξακολουθούν, και μετά τη συνάντησή μας, να παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα:
· Με ποιο σκεπτικό το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ή απέφυγε να γνωμοδοτήσει (οπότε και θεωρήθηκε, ότι συμφωνεί) στις μέχρι σήμερα περιβαλλοντικές μελέτες των μονάδων φυσικού αερίου, των αιολικών εγκαταστάσεων και των γραμμών μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης;
· Μετά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, σκέπτεστε να αποσύρετε την έγκρισή σας στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και στις πιο κραυγαλέες, τουλάχιστον, εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων; Θα πάρετε υπόψη σας τις αντιδράσεις των δασικών αρχών του νομού για τη χάραξη, μέσω του Ελικώνα και του δρυοδάσους της Κορώνειας της νέας γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης ( εγκατάσταση που, άλλωστε, έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από το Δήμο Θίσβης) και θα αναλάβετε πρωτοβουλία αποτροπής της;
· Η έγκρισή σας για το πρώτο τμήμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Οινόφυτα – Θίσβη και η υλοποίηση του νέου τεράστιου οδικού δικτύου Θήβα – Πρόδομος, αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών ή την μελλοντική επέκταση της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης; Αυτά τα έργα συμβάλουν ή ναρκοθετούν την αγροτοτουριστική φυσιογνωμία της περιοχής; Γιατί αντίστοιχα δεν προωθείτε την οδική σύνδεση των παραλιών του Κορινθιακού;
· Γιατί ανέχεστε, στην ίδια ΒΙ.ΠΕ, την μη συμμόρφωση της “Σωληνουργείας Κορίνθου”, και συνεχίζετε να εκδίδετε προσωρινές άδειες, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές; Θα αναλάβετε πρωτοβουλία για το κλείσιμο και την μη επέκταση του λιμανιού της Θίσβης, που λειτουργεί χωρίς άδεια και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ενός λιμανιού, χώρας της Ε.Ε.;
· Γιατί με πρότασή σας ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός γης υψηλής παραγωγικότητας σε ευρεία ζώνη γύρω από τους οδικούς άξονες του νομού; Δεν γνωρίζετε, ότι αυτό σύντομα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άναρχη ανάπτυξη βιομηχανιών μέσης όχλησης (για παράδειγμα η πολιτεία κατατάσσει στη μέση όχληση και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο) κατά μήκος των δρόμων και την μετατροπή μεγάλου τμήματος του νομού σε βιομηχανική χωματερή σύμφωνα με το πρότυπο Οινοφύτων – Σχηματαρίου; Ήδη, σε μια τέτοια «αποχαρακτηρισμένη» έκταση και μέσα σε αναδασμό που εκτελούνται έργα, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί η μονάδα της ΕΝΕLCO στη Χαιρώνεια.
· Θα αναλάβετε, όπως σας έχουμε προτείνει, πρωτοβουλία χωροταξικού σχεδιασμού, σε επίπεδο νομού, που θα καθορίσει τα κριτήρια και τους όρους ανάπτυξης των πάσης φύσης δραστηριοτήτων στο νομό;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να απαιτούμε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να συμπαραταχθεί με τις τοπικές κοινωνίες, απέναντι στο ευρύ μέτωπο των κυβερνητικών σχεδιασμών και των αδηφάγων οικονομικών συμφερόντων. Σας καλούμε, για μια ακόμη φορά, από τα λόγια να περάσετε στην πράξη και να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με εμπιστοσύνη στο λαϊκό παράγοντα, ώστε:

· Να ξεκινήσει η διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού του νομού και να δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν και να ενημερωθούν όλοι. Μέχρι τότε να μην προχωρήσει καμία ενεργειακή εγκατάσταση.
· Να μπει φραγμός στην επέκταση της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης και να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις που έχουν προηγηθεί. Να ελεγχθούν οι όροι λειτουργίας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
· Να αναληφθεί πρωτοβουλία για το κλείσιμο του παράνομου λιμανιού της Θίσβης
· Να σταματήσει το έγκλημα της εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων για την κατασκευή των γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης που διασχίζουν τον Ελικώνα. Σε αυτό το πλαίσιο να απορριφθεί η χάραξη της νέας γραμμής Θίσβης – Πέτρα.
· Να καταρτιστεί χάρτης των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς (όπως έγινε στην Πάρνηθα) για τον Ελικώνα (επειγόντως, ώστε να προστατευθούν οι καμένες εκτάσεις). Καμία ανεμογεννήτρια, κανένας πυλώνας, κανένα μεταλλείο στα καμένα.
· Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους ελέγχους των βιομηχανικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων, ώστε να αποθαρρυνθούν οι ασυδοσίες και οι παρανομίες

Κύριε Νομάρχη,

η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί ένα ζοφερό παρόν και προδιαγράφει ένα, ακόμη, χειρότερο μέλλον για την Βοιωτία. Το μοντέλο αυτό, του ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού και της άνευ όρων παράδοσης στην κερδοσκοπία, με έναν ανύπαρκτο κεντρικό σχεδιασμό – οπερετικό τον χαρακτηρίσατε- οδηγεί στην υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση ενέργειας και τελικά στην υπερθέρμανση, στη ρύπανση και στις κλιματικές αλλαγές. Ακόμη και ήπιες μορφές ενέργειας, όταν αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και με μόνο κριτήριο το κέρδος μπορούν να δημιουργήσουν μη αντιστρεπτή καταστροφή, όπως στην περίπτωση των δασών και των οικισμών με αγροτοτουριστικό προσανατολισμό ανάπτυξης.
Σας καλούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε το ειδικό βάρος του θεσμού που εκπροσωπείτε, ώστε μαζί με τους Δήμους και τις Κοινότητες του νομού, μαζί με τους συλλόγους και τις κινήσεις πολιτών να αναληφθούν δυναμικές πρωτοβουλίες στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, του τοπίου, της φυσιογνωμίας και εν τέλει της ίδιας της ανάπτυξης του νομού μας που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να μετατραπεί σε βιομηχανική και ενεργειακή χωματερή.

Οπως ίσως θυμάστε και αναφέρεται και στην επιστολή στις 24 Ιουλίου ο νομάρχης Βοιωτίας δέχθηκε τους εκπροσώπους της Συμπαράταξης για να συζητήσουν την διαμορφούμενη κατάσταση στον νομό από τον ορυμαγδό των ενεργιεκών επνδύσεων που απειλούν να μεταβάλουν τη φυσιογνωμία ολόκληρης της περιοχής. Ο κ. Περγαντάς τόνισε ότι η ενεργειακή πολιτική είναι ζήτημα κρατικής πολιτικής και πως η παρέμβαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένου εύρους, πράγμα που είναι αληθές. Επίσης ο νομάρχης Βοιωτίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλες τις κινήσεις πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον. Ως εδώ καλά.
Ομως, η δημοσιοποίηση ανοιχτής επιστολής εκ των υστέρων και μετά τη συνάντηση είναι φάουλ, είναι αντιδεοντολογική. Διότι στην πραγματικότητα οι ερωτήσεις που τίθενται στην ανοιχτή επιστολή της Συμπαράταξης έπρεπε να τεθούν στη συνάντηση και οι εκπρόσωποί της να μας κοινοποιήσουν τις απαντήσεις. Τώρα μοιάζει να παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων, πιθανότατα κατόπιν πίεσης υπεραδιαλλάκτων που δεν έχει κανένα νόημα, πόσο μάλλον που το περιβάλλον μας αφορά όλους.
Παρ' όλα αυτά οι απαντήσεις του κ. Περγαντά αναμένονται με ενδιαφέρον.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ
Κατ αρχήν συμφωνούμε με το σκεπτικό σου στα σχόλιά σου για την εν λόγω επιστολή και υπενθυμίζουμε ότι:
Στις 24-7-07 θέσαμε ορισμένα ερωτήματα προς την συμπαράταξη Βοιωτών και ζητήσαμε διευκρινήσεις σχετικά με ορισμένες απόψεις τους. Δεν πήραμε καμία απάντηση. Εάν η συμπαράταξη επιθυμεί τον μονόλογο των εντυπώσεων είναι δικαίωμά της και δικαίωμα του λαού να την κρίνει. Θα σταθούμε μόνο σε ένα σημείο όσον αφορά την νέα επιστολή τους. Ο δρόμος Θήβα – Πρόδρομος λένε θα εξυπηρετεί την ΒΙ.ΠΕ Θίσβης. Δηλαδή εμείς οι πολίτες θα χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας προς Θήβα τα μονοπάτια των βουνών; Με άλλα λόγια προτείνουν να μην γίνει ο οδικός αυτός άξονας; Γνωρίζουν πόσα τροχαία και μάλιστα θανατηφόρα έχουν γίνει στον υπάρχοντα δρόμο; Εάν πάρουμε κάποιες απαντήσεις, στην προηγούμενη και παρούσα επιστολή μας, μπορούμε να συζητήσουμε, διαφορετικά δεν αξίζει ο κόπος και φοβούμαστε ότι η συμπαράταξη σε ορισμένα θέματα που όντως έχει δίκαιο θα το χάσει.