Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Τα μέτρα για την Πάρνηθα

Συνολικά 56.000 στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν τελικά από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Από αυτά τα 20.000 περίπου βρίσκονται στα διοικητικά όρια του νομού Βοιωτίας και τα υπόλοιπα 36.000 στην Αττική.
Η κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ξεκινά μέσα στην επόμενη εβδομάδα η δορυφορική παρακολούθηση της καμένης περιοχής της Πάρνηθας, σε τριμηνιαία βάση, για την αποφυγή καταπατήσεων και κατασκευής αυθαιρέτων.
Επίσης με Προεδρικό Διάταγμα τριπλασιάζεται η συνολική έκταση της περιοχής απολύτου προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας από 38.000 στρέμματα αυξάνονται σε 110.000 στρέμματα περίπου και καθορίζεται το όριο του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που τίθεται υπό προστασία όπως αυτή περιγράφεται στο Προεδρικό Διάταγμα και είναι συνολικής έκτασης 300.000 περίπου στρέμματα.
Τέλος, άρχισαν οι μελέτες για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε ρέματα που διατρέχουν τον αστικό και ημιαστικό ιστό. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις αρχίζουν εντός δεκαημέρου με προτεραιότητα το ρέμα της Γιαννούλας, το ρέμα της Εσχατιάς, το ρέμα της Αγίας Τριάδος και το ρέμα της Χούνης.
Ολα αυτά τα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και εφόσον τηρηθούν απαρεγκλίτως συνιστούν ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο ώστε κάποτε η Πάρνηθα να ξαναγίνει πράσινη...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αύξηση της έκτασης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας σίγουρα εγγράφεται στα συν του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μένει να δούμε αν προχωρήσει θεσμικά και η οριοθέτηση των 300.000 στρεμμάτων προστασίας. Δυστυχώς όμως, δεδομένου ότι η περιοχή της Πάρνηθας δεν προσφέρεται για οικιστική αξιοποίηση, μάλλον πρόκειται για ανέξοδη προεκλογική προβολή του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στα ουσιαστικά ζητήματα, δηλαδή, στο δασολόγιο και το κτηματολόγιο, τόσο η σημερινή, όσο κι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσης έχουν γράψει κάτω από τη βάση. Είμαι περίεργος αν στο τελικό κείμενο του ΠΔ ρυθμίζονται κι οι ...«εκκρεμότητες» με το καζίνο και την εκκλησία.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
για το Μον Παρνές υπάρχει πρόβλεψη, για την εκκλησία δεν ξέρω.

agios thomas είπε...

Ακούσαμε στις ειδήσεις κρατικού καναλιού ΝΕΤ, ότι το Κτηματολόγιο θα επεκταθεί μέχρι και το χωριό μας (Άγιος θωμάς).
Έτσι λοιπόν κάνω και γω τον συλλογισμό μου:
'Α ρε χωριουδάκι μου. Άμα δεν καιγόταν η Πάρνηθα, δεν θα έβλεπες κτηματολόγιο'.

nkalomiris είπε...

Μην χαίρεστε καθόλου. Είναι παγίδα πεινασμένου λύκου. Έβαλε ο πρωθυπουργός τον κ.Σουφλιά να φυλάξει - τεμαχίσει την Πάρνηθα.
Αυτός δεν ήταν που πήγε στην βουλή πριν 1 μήνα από την φωτιά, νομό για την πώληση - χάρισμα δασικών εκτάσεων;
Ε! Λοιπόν, αν και τελικά δεν ψηφίστηκε ,τον έβαλε ο κ.Καραμανλής να "φυλάξει" όχι μόνο τον δρυμό αλλά όλη την περιοχή!Βάζοντας τα καινούργια όρια της προστατευμένης περιοχής ακριβώς στα όρια με τις κατοικημένες περιοχές. Γιατί αυτό; Ήταν απαραίτητο. Αν ναι γιατί δεν το είχε κάνει πιο πριν;Ποια η χρησιμότητα των νέων ορίων; Εμένα μου μιρήζει την μεγαλύτερη απάτη.
Οι πράξεις με την σειρά που έρχονται στο μυαλό.
1)Συχνά θα μπαίνουν φωτιές από την πόλη
2)Θα τα μοιράσει σε δήμους και εταιρίες και καλά για προστασία
3)θα χτιστούν φυλάκια - αναψυκτήρια
4)Εκκλησάκια
5)Δημοτικά μέγαρα με νερό, τηλέφωνο και ρεύμα.
6)Απελευθέρωση δασικής έκτασης με ειδικούς όρους
7)...

15)Δήμος Κάτω Πάρνηθας
16)Δήμος Άνω Πάρνηθας

Έχω φαντασία; Θα το δούμε όλοι σε 20 χρονάκια. Ποιος από εσάς θυμάται την Πεντέλη; 4 Φωτιές και 4 καινούργιοι δήμοι τα τελευταία 20 χρόνια. Που; Μα φυσικά στα καμένα δάση.
Μακάρι να είμαι τρελός.

Ανώνυμος είπε...

Οχι δεν είσαι
Λες Αλήθεια και μάλιστα μεγάλη.
Αλλά σήμερα είναι ο καιρός του ψεύτη.