Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Οι εργαζόμενοι για τη ΔΕΠΑΛ 2

Τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα από όσο φαίνονται στη ΔΕΠΑΛ, μετά την πρωτοφανή και κωμικοτραγική απόφαση του δημάρχου Λεβαδέων να απαγορεύσει στους προμηθευτές να εφοδιάζουν τα καταστήματα της επιχείρησης με εμπορεύματα(!!!), απόφαση με απροσδιόριστες αλλά σίγουρα καταστροφικές συνέπειες στην τουριστική κίνηση της πόλης.
Εμείς θα τοποθετηθούμε συνολικά αλλά ας δούμε και ας σχολιάσουμε το σημερινό δελτίο Τύπου των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ - Σ.Ε.Δ.Ε.ΔΗ.Λ.
Πληροφορίες: Ζέτα Μεταξά
Τηλέφωνο: 6973 – 033 141 Λιβαδειά 6/8/2007


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δ.Ε.Π.Α.Λ. (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς) όπως οι περισσότερες Δημοτικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα βρίσκεται σε άσχημη οικονομική και όχι μόνο κατάσταση. Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνοντας την εξουσία δεν θέλησε να αναλάβει και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.
Και ενώ ο νόμος 3463/06 δείχνει το δρόμο για τη νέα εποχή, στην οποία πρέπει να μπουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, αφήνοντας όμως τους εργαζόμενους έρμαια στα χέρια του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν φαίνεται να συμφωνούν ως προς την ερμηνεία του. Έτσι έχουν παγώσει κάθε απόφαση και κίνηση εξυγίανσης και μετασχηματισμού της.
Από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου παύουν πλέον να επιχορηγούνται από τους Δήμους για την λειτουργία τους με την αδιαφορία για υλοποίηση νέων και μη ολοκλήρωση των παλιών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., η θέση της επιχείρησης και των εργαζομένων γίνεται τραγικότερη ημέρα με την ημέρα.
Απλήρωτοι επί σειρά μηνών και απαξιωμένοι από την ίδια δημοτική αρχή για την οποία δουλεύουμε, καταφύγαμε στη χρήση ασφαλιστικών μέτρων, για να περισώσουμε την αξιοπρέπειά μας και τις οικογένειες μας.
Η απάντηση του Δημάρχου κ. Δημητρίου Τσιφή ήταν, μόλις κοινοποιήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, να καλέσει τους προμηθευτές των παραγωγικών τμημάτων της επιχείρησης και σε ένα κρεσέντο «δημοκρατικής συμπεριφοράς» να τους απαγορεύσει να τροφοδοτούν τα καταστήματα (Μπαρ ΞΕΝΙΑ, Εστιατόριο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ, Καφέ ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ) με πρώτες ύλες. Αυτό σημαίνει αυτόματα την κατάρρευση της επιχείρησης και την κατάργηση της μόνης πηγής εσόδων. Για να αναγκάσει τους εργαζόμενους να αποσύρουν τα ασφαλιστικά μέτρα, αδιαφορεί για την λειτουργία του τουριστικότερου μέρους της πόλης και συμβάλει στην δυσφήμισή τους.
Και αναφερόμαστε σε μια επιχείρηση που συντηρεί 65 εργαζόμενους και δίνει ψωμί σε άλλους τόσους προμηθευτές. Σε μια κρίση μεγαλομανίας και ξεπερνώντας «λεπτομέρειες» του τύπου Δημοτικό Συμβούλιο και Διοικητικό Συμβούλιο (μάλλον συμφωνεί με τους χειρισμούς του, από τη στιγμή που δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια, ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα της εταιρείας) αποφασίζει και διατάζει κατά βούληση.
Η Δ.Ε.Π.Α.Λ. δεν είναι ιδιοκτησία κανενός για να μπορεί να αυθαιρετεί και να ασελγεί πάνω της. Οι εργαζόμενοι θα προασπίσουν τα δικαιώματά τους και την λειτουργία της επιχείρησης, για την οποία δουλεύουν 10 ή 15 χρόνια. Όταν φτάσει κανείς στον πάτο, όπως εμείς, δεν του μένει τίποτα άλλο από το να γυρίσει με ορμή προς τα επάνω και να παλέψει για να βγει ξανά στην επιφάνεια κι αυτό θα κάνουμε.

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και εκεί πρέπει να ψάξει κανείς για να βρει την αιτία του κακού.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΕΤΑ ΜΕΤΑΞΑ ΕΥΗ ΤΣΑΜΠΗ

6 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Σπουδαγμένοι άνθρωποι υποτίθεται με ανοιχτό μυαλό γιατί μπερδεύονται σε μια κουταλιά νερό;
Τόσο δύσκολο για αυτούς είναι να διαχειριστούν 10 ανθρωπιστικά και επιχειρηματικά προβλήματα;
Αν δεν μπορούν γιατί μας τα πρήζουν για να τους ψηφίσουμε;
Και εμείς τέλος πάντων πάμε σαν τα γίδια και τους δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης;

Γιατί απλούστατα θέλουμε να φάμε και εμείς λίγο από το τσάμπα (ακούραστο) δημοτικό χρήμα. Ναι τσιμπούρια τις ΔΕΠΑΛ που βολευτήκατε από τους προηγούμενους δημάρχους, πάρτε τον κώλο σας και πηγαίντε για δουλειά με λεφτά. Η ΔΕΠΑΛ δεν έχει λεφτά. Το ξέρατε από χρόνια, αλλά εσείς εκεί για να βολευτείτε. ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ
Οι εκλογές θα ξανάρθουν αλλά και πάλι εσείς θα γλύφεται τους όρχεις τους για την μονιμότητα και όχι για την ίδια την δουλειά.

nkalomiris είπε...

Α! και πού είστε. Για να μην με περάσετε και για κανέναν καρμίρη που μόνο κατηγορεί και δεν προτείνει λύση.
Οι δημοτικές αρχές να τις δώσουν τις δημοτικές επιχειρήσεις σε ιδιώτες μέσω πλειστηριασμών. Για να έχει επιτέλους έσοδα αλλά και να διαφημίζουν την πόλη μας με τις υπηρεσίες τους.

Όσο για εσάς ΔΕΠΑΛίτες. Την λύση σας την πρότεινα. Να πάτε να βρήτε καμιά δουλειά. Και αν τόσο τόσο σας αρέσει να σερβίρετε τους συμπολίτες και τους τουρίστες αυτού του χωριού , μπορείτε να πάτε για δουλειά στους ιδιώτες. Και αν είστε καλοί στην δουλειά σας να σας πληρώνουν. Αλλιώς να πάτε σε κανένα εργοστάσιο για εργάτες και εργάτριες.

Ανώνυμος είπε...

Η έκπληξη θα ήταν εαν ο κ.Τσιφής συμπεριφερόταν ψύχραιμα και με σοβαρότητα. Ευτυχώς που οι δυσκολίες της καθημερινής διαχείρισης του Δήμου τον παίρνουν όπως φαίνεται ξώφαλτσα και δεν τον έχουν κάνει να χάσει αυτό το αυθεντικό στύλ που όλοι απολαμβάνουμε. Παραμένει όμως ένα μικρό προβληματάκι: Επειδή την ΔΕΠΑΛ δεν την έχει κλείσει όλα τα έξοδα π.χ. φώτα-νερά-τηλέφωνα-ΙΚΑ- μισθοι κλπ κλπ τρέχουν! Οπότε όταν με διαταγή Δημάρχου εξαντληθούν οι καφέδες και οι πορτοκαλάδες, τα όποια έσοδα θα κοπούν. Σατανικό Γουάτσον. Θα μου πείτε τώρα και τι τον νοιάζει αυτόν; Αυτός θα τα πληρώσει;

βοιωτός είπε...

Τροφώνιε, μην παρασύρεσαι στην παγίδα. Αλλο η ουσία και άλλο η διαδικασία.
Ουδείς παραγνωρίζει τα εγκλήματα που έχουν γίνει στη ΔΕΠΑΛ, άλλωστε μόνοι εμείς δώσαμε τη μάχη για να αποκαλυφθεί και να συζητηθεί το πόρισμα των ορκωτών για την επιχείρηση.
Είναι άλλο οι ευθύνες των εργαζομένων, αν υπάρχουν, και άλλο της διοίκησης. Και είναι άλλο να πρατάσεις το συμφέρον της πόλης και άλλο της μικρής σου ομάδας.
Είναι άλλο να σέβεσαι τους θεσμούς και τους νόμους και άλλο να σε έχουν πείσει ότι είσαι ο Λουδοβίκος της Λιβαδειάς. Θα επανέλθω.

βοιωτός είπε...

Καθόλου αφελή,
ποτέ δεν δόθηκε σημασία στο δημόσιο χρήμα, γιατί να δώσει ο Τσιφής;
Νομίζω πάντως ότι αυτό θα το αλλάξουμε. Αυτή η πολιτική, την οποία για να είμαστε δίκαιοι τη βρήκε ο Τσιφής δεν την επινόησε, μας προσβάλει βάναυσα ως πολίτες και πρέπει να αλλάξει. Και θα την αλλάξουμε με τη βοήθεια της ανέξαρτητης δικαιοσύνης...

Ανώνυμος είπε...

Αν και πόσο είμαστε τεμπέληδες το κρίνει αρμοδίως η εκάστοτε διοίκηση η οποία μπορεί να προσλάβει και να απολύσει προσωπικό αν δεν της κάνει. Η ΔΕΠΑΛ για όσους δεν το έχουν εμπεδώσει ακόμα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου .Ισως trofonie σου διαφεύγει ότι μεγάλο κομμάτι της επιχείρησης αποτελεί ο πολιτισμός και η ανάπτυξη κάτι για το οποίο δεν έχει μεριμνήσει κανείς τα τελευταία χρόνια στερόντας σημαντικούς πόρους και έργο σε μια μεγάλη επιχείρηση.Οσο για τη λύση που προτείνεις σου αντιπροτείνω να διαβάσεις το νόμο που αναφέρεται στην ανακοίνωση και μιλάει για το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων γιατι είναι κρίμα να πιάνεσαι αδιάβαστος.Που ξέρεις μπορεί ο Τσιφής να σε πάρει ειδικό του σύμβουλο με τέτοιες γνώσεις και απόψεις και να μπορείς και εσύ να τρως δημοτικό χρήμα....