Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Ο Περγαντάς στο Περιφερειακό

Από τη Νομαρχία Βοιωτίας λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο Τύπου.

"Η ανάγκη μιας ανοιχτής και ουσιαστικής δημοκρατίας, που θα στοχεύει στην πράσινη οικονομία και στην περιβαλλοντική προστασία, ήταν το κεντρικό μήνυμα του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνήλθε την Τετάρτη 1 Αυγούστου και όπου συζητήθηκαν τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΕΠΧΣ) για τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Νομάρχης, στιγμάτισε την πρακτική της Πολιτείας και των Υπουργείων, που έχουν ήδη προχωρήσει στην αδειοδότηση αιολικών εγκαταστάσεων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία πριν την έγκριση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, αγνοώντας την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η οποία κατηγορηματικά αναφέρει πως αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί το βασικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων.

Απόλυτη έμφαση, δόθηκε από το Νομάρχη, στην αντίθεση για την εγκατάσταση του ενεργειακού εργοστασίου με άνθρακα – στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας - , καθώς και στην υδροβόρα επένδυση της ENELCO – στη Χαιρώνεια -, η οποία θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην άρδευση και στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Ακόμα, ο κ. Περγαντάς, ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση βιομηχανικών και ενεργειακών και αιολικών εγκαταστάσεων, πριν την οριστική έγκριση των Χωροταξικών Σχεδιασμών και με την προϋπόθεση ότι τα Ειδικά Χωροταξικά για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα λάβουν υπόψη τις ομόφωνες και κοινές θέσεις της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚ, οι οποίες επίσης ομόφωνα ψηφίστηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι οι εξής :

Για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό :

1. Να προσδιοριστούν ρητά ο Ελικώνας, ο Κιθαιρώνας, η Πάρνηθα και η ανατολική πλευρά του Παρνασσού (περιοχή Δαύλειας), μεταξύ των ορεινών όγκων της Στερεάς Ελλάδας (κατηγ. Β 2.7) για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (προπονητικό κέντρο στον Ελικώνα, αιωροπτερισμός στον Κιθαιρώνα και στην περιοχή Τανάγρας, ήπιες μορφές τουριστικής δράσης κ.λ.π.).

2. Να αναφερθεί στις θεματικές μορφές τουρισμού ο θρησκευτικός τουρισμός στη Βοιωτία – Παναγία Σκριπού , Ι.Μ.Σαγματά, Ευαγγελίστριας, Λυκούρεσι, Ιερουσαλήμ, Όσιος Σεραφείμ, Μακαριώτισα, Μονή Ταξιαρχών – κ.λ.π. με κεντρικό σημείο τον Όσιο Λουκά, ως μοναδικό Βυζαντινό Μνημείο στον Ελληνικό χώρο.

3. Να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις θεματικές μορφές τουρισμού, ο αρχαιολογικός / ιστορικός / σχολικός τουρισμός στη Βοιωτία, σε συνδυασμό με τα νεότερα Μνημεία (Κήποι Αλιάρτου, κ.λ.π.). Συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία θεματικών πάρκων, με βάση τα πολυάριθμα και σημαντικά μνημεία του Νομού σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι δράσεις που ήδη υλοποιούνται (χώρος εικονικής πραγματικότητας από το Δήμο Χαιρώνειας, ψηφιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος της Βοιωτίας από τη Νομαρχία, δράση RISE στον Ορχομενό), αποτελούν πρόσφορο έδαφος για καινοτομική δικτύωση των χώρων και των μνημείων του Νομού, με καινοτομική προσέγγιση, η οποία θα παράγει υψηλή προστιθέμενη αξία.

4. Στα περιεχόμενα του αθλητικού τουρισμού να υπάρχει ρητή αναφορά για το Αυτοκινητοδρόμιο, με πίστα τύπου Formula 1 στον Ορχομενό. Οι σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν άμεσα στα σύνορα Βοιωτίας – Φθιώτιδας, αποτελούν σημαντική υποδομή στην κατεύθυνση της δημιουργίας Αυτοκινητοδρομίου

5. Να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις για την οργάνωση του παράκτιου χώρου, όλες οι παραλίες της Βοιωτίας, που βρίσκονται στον Κορινθιακό και στον Ευβοϊκό κόλπο (Δήλεσι, κ.λ.π.). Θεωρείται μείζον θέμα η μη αναφορά στον κόλπο της Αντίκυρας (Αντίκυρα και παραλία Διστόμου), που αποτελεί σημαντικό θέρετρο του Νομού, με δυνατότητες ανάδειξης τουριστικού λιμένα του Κορινθιακού κόλπου.

6. Να συμπεριληφθεί στις περιοχές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού η υδρογεωλογική λεκάνη του ποταμού Κηφισσού, γιατί μεταξύ των δράσεων που προβλέπονται είναι και η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

7. Να συμπεριληφθεί στον θεματικό τουρισμό η ανάδειξη δράσεων βιομηχανικού τουρισμού (περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, ευρύτερη περιοχή Θήβας, κ.λ.π.)


8. Να προβλεφθεί η ανάπτυξη στη Βοιωτία ήπιας μορφής Συνεδριακού τουρισμού, σε συσχετισμό με τις παραπάνω προτεινόμενες δράσεις


Για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τη Βιομηχανία :

1. Να θεσμοθετηθεί ο αποφασιστικός ρόλος των τοπικών κοινωνιών. Για κάθε διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης οποιασδήποτε δραστηριότητας να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΟΤΑ, στην περιοχή του οποίου εγκαθίσταται και της ΝΑΒ.

2. Να δημιουργηθούν στη Βοιωτία, οι αναγκαίοι οργανωμένοι χώροι υποδοχής δραστηριοτήτων υψηλής, μέσης και χαμηλής όχλησης (ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ). Για τη δημιουργία τους να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Αυτοδιοίκησης. Η ΒΙΠΕ Θίσβης να μετατραπεί σε ΒΙΠΑ. Οι περιοχές του Κάστρου, της Τανάγρας και όπου αλλού κριθεί, αποτελούν κατάλληλους χώρους οργανωμένης υποδοχής εγκαταστάσεων.

3. Να μην επιτραπεί η άναρχη και χωρίς διαβούλευση εγκατάσταση βιομηχανικών συγκροτημάτων ενεργειακού χαρακτήρα. Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις μονάδων από φυσικό αέριο (περιοχή κόλπου Αντίκυρας – Άσπρων Σπιτιών και αλλού), όταν εκφράζεται ρητά η αντίθεση της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού, τόσο για τις συγκεκριμένες, όσο και για οποιαδήποτε άλλη στο Νομό, τότε τα αρμόδια Υπουργεία να μην προχωρούν στην αδειοδότησή τους.

Για την περίπτωση του ενεργειακού εργοστασίου από άνθρακα (στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας), εκφράζεται ρητά κι ανεπιφύλακτα η απόλυτη αντίθεση της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού στην εγκατάσταση και λειτουργία του.

4. Τα προβλεπόμενα στο ΕΠΧΣ για τη βιομηχανία, δεν θα πρέπει να αναιρούν άλλες δράσεις ανάπτυξης του Νομού. Έχει ήδη εκφραστεί η βούληση για την ανάπτυξη του Νομού, με στοχοθέτηση και προτεραιότητες, μέσα από κοινές και συνεργατικές διαδικασίες, που κορυφώθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού, το Δεκέμβριο του 2005 (από κοινού Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, ΤΕΔΚ και συνεργαζόμενοι φορείς). Σ΄αυτό το πλαίσιο να προωθηθούν «πράσινες» εγκαταστάσεις στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, καθώς και έργα απορρύπανσης του Ασωπού και να περιοριστεί η βιομηχανική δραστηριότητα στις παραλίες του Κορινθιακού (θέμα για το οποίο ενεργοποιείται το δίκτυο «Αρίων», στο οποίο συμμετέχουν 33 Δήμοι).

5. Να λαμβάνεται μέριμνα στο συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να αποτραπεί για τη Βοιωτία το φαινόμενο εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, χωρίς θέσεις εργασίας, οι οποίες αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού και δεν συνεισφέρουν στην τοπική απασχόληση και στην τοπική ανάπτυξη.

6. Να αποτραπούν σχεδιασμοί ανάπτυξης βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Βοιωτία, οι οποίοι εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και μόνο και έρχονται σε σύγκρουση με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που έχουν χαράξει οι Τοπικοί Κοινωνικοί Φορείς (ΝΑΒ, ΤΕΔΚ, Δήμοι, Επιμελητήρια) και οι τοπικές κοινωνίες.

7. Η διέλευση των αγωγών του φυσικού αερίου από τη Βοιωτία να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών (δημιουργία δικτύων διανομής για οικιστικούς σκοπούς).


Οπως βλέπετε, και στη βάση μιας λογικής περί το δέον γενέσθαι, ο Κλέαρχος Περγαντάς βάλθηκε να λύσει όσα προβλήματα της Βοιωτίας δεν έχουν λυθεί από συστάσεως του ελληνικού κράτους αλλά και μερικά ακόμη που θα προκύψουν στο μέλλον... Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον...
Περιμένουμε τα σχόλιά σας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ
Είσαι άδικος. Αντί να περιμένεις τα σχόλια των άλλων και μετά να τοποθετηθείς πάνω σ αυτά, όπως κάνει συνήθως το σωστό αφεντικό, ( δικό σου το μπλογκ) προσπαθείς να δώσεις γραμμή σε όλους, τοποθετούμενος από την αρχή και ειρωνευόμενος άμεσα τις προτάσεις του Νομάρχη, αλλά και της ΤΕΔΚ και έμμεσα την πλειοψηφία του Βοιωτικού λαού που τους ψήφισε.
Συγκεκριμένα αυτά που αναγράφει στην παρούσα επιστολή ο Νομάρχης, λες ότι θα λύσει (ο νομάρχης αλλά και η ΤΕΔΚ μη ξεχνάς) προβλήματα που δεν έχουν λυθεί από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.
Αυτά που είπες στη δική σου επιστολή προς τον Νομάρχη στις 24-7-08 περί εγκλήματος Ασωπού, καταπατήσεως Παρνασσού, ΒΙΠΕ Θίσβης, Γαρδαβίτσα κλπ, ούτε αυτά έχουν λυθεί από συστάσεως του Ελληνικού κράτους κι όμως σε αυτά ζητάς απάντηση. Φάσκεις και αντιφάσκεις!!
Όχι δεν είμαι φερέφωνο του Νομάρχη, απλά προσπαθώ να είμαι δίκαιος. Δεν σχολιάζω τις απόψεις του Νομάρχη και της ΤΕΔΚ ακόμα , αλλά τις δικές σου διφορούμενες.

βοιωτός είπε...

Μάκη, σ' ευχαριστώ που σχολιάζεις. Λόγω των ημερών δεν μπορώ να ναπτύξω κάθε συζήτηση όσο θέλω αλλά τον Σεπτέμβριο θα τα πούμε όλα αναλυτικά.
Οσον αφορά στον Περγαντά, χρήσιμο θα ήταν να μας πει τι έχει "περάσει" και όχι τι ονειρεύεται.
Αν και πιστεύω ότι ο νομάρχης δεν έχει χρεία υπερασπιστών, να σημειώσω μόνο τούτο:
Οι απαντήσεις πλέον διαμορφώνουν πολιτκό προφίλ και όχι οι προθέσεις. Η διασταύρωση είναι μπροστά μας και η ουσία διακυβεύεται. Οπως αντιλαμβάνεσαι δεν θα επιτρέψουμε στον νομάρχη ή στον Βοιωτάρχη ή στον κομματάρχη ή στον υπουργό να κάνει πολιτική με την υγεία των παιδιών μας.
Ολες οι διακηρύξεις των φορέων της δημόσιας εξουσίας ξέρεις γιατί ακούγονται κούφιες; Γιατί είναι φίλε μου. Ενας νέος πολιτικός λόγος είναι όχι μόνο εφοκτός αλλά και αναγκαίος. Εμείς θα είμαστε εδώ για να τον αναδείξουμε.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτε
κατά πρώτον επαναλαμβάνω δεν υπερασπίζομαι τον Νομάρχη και κατά δεύτερον ο νέος πολιτικός λόγος δεν γνωρίζω εάν και πότε και απο ποιόν θα εκδηλωθεί, περιμένω να τον σχολιάσω κι εγώ, ελπίζω μόνο
να μην είναι του τύπου ¨κάνε με μιά μέρα πρωθυπουργό και να δεις τι θα τους κάνω!!¨