Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Οι διαφορές στη ρύπανση

Μεγάλη διαφορά ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον λιθάνθρακα.
Μια λιθανθρακική μονάδα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, συγκριτικά με τις μονάδες αερίου, εκπέμπει διπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα, 5 φορές περισσότερα οξείδια του θείου και 4 οξείδια του αζώτου. Ακόμη πολύ υψηλότερα επίπεδα παρατηρούνται σε αιωρούμενα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα.
Από την άλλη πλευρά οι λιθανθρακικές μονάδες είναι πολύ πιο συμφέρουσες οικονομικά καθώς μπορούν λόγω χαμηλότερου κόστους να λειτουργούν περισσότερες ώρες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα πάντως είναι ότι ενώ η γή καίγεται, η Κυβέρνηση οραματίζεται την Ελλάδα "ενεργειακό κόμβο". Αντίστοιχο είναι και το όραμα των αρχών μας για την Βοιωτία. Παρά το γεγονός ότι πράγματικά οι ρύποι του λιθάνθρακα είναι εφιαλτικοί, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι 8 πολύ μεγάλες φυσικού αερίου που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τη Βοιωτία, παράγουν σε τεράστιες ποσότητες τα αέρια του θερμοκηπίου. Να θυμηθούμε επίσης ότι τα δίκτυα φυσικού αερίου που διασχίζουν την Βοιωτία δεν έχουν καθόλου χρησιμοποιηθεί για να εφοδιάσουν τους οικιακούς καταναλωτές (σαφώς πιο οικολογική λύση απο τα εργοστάσια) και μάλιστα ενώ όλοι ανεξαιρέτως υποχρεούμαστε να το συμπεριλάβουμε-και να πληρώσουμε αδρά- στις πολεοδομικές άδειες.

βοιωτός είπε...

Κυρία Σπανούδη,
ασφαλώς και δεν παραβλέπουμε τις επιπτώσεις από την λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου. Ομως νομίζουμε ότι η πληροφορία που παραθέτουμε έχει την αξία της ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθούν επισταμένως με το θέμα.