Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Αιολική ενέργεια στην Ολλανδία

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=829011&lngDtrID=252
Είναι μήπως ανόητοι οι Ολλανδοί, που μάλιστα έχουν ως εθνικά τους μνημεία τους ανεμομύλους; Οχι, ασφαλώς. Μόνο που οι επιχειρηματίες εκεί πληρώνουν το κόστος εγκατάστασης και διασύνδεσης από τη θάλασσα μειώνοντας λίγο τα καθαρά τους κέρδη. Εδώ;

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο τι in.gr :

Η γραφειοκρατία αποτελεί το βασικότερο εχθρό της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, εκτιμά η Greenpeace, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επενδυτών και η Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη, οι αρμόδιοι φορείς εξήγησαν ότι μια επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη έξι υπουργείων και 36 φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επτά υπουργικές αποφάσεις, διέπεται από τρεις νόμους και δεν εγκρίνεται νωρίτερα από τέσσερα χρόνια.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο τομέα, το πρόβλημα που δημιουργούν οι χρονοβόρες διαδικασίες στην επιχειρηματικότητα ίσως στοιχίσει στην Ελλάδα, που οφείλει -σύμφωνα με κοινοτική οδηγία- έως το 2010 να καλύπτει το 20% των αναγκών της σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

ΑΠΟ ΟΤI ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η GREENPEACE ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΣ ΒΟΙΩΤΟΥΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ"
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΙΣ Α.Π.Ε.

ΠΑΝΤΩΣ "ΒΟΙΩΤΕ" ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΓΕΝΑΙΑ ΟΙ ΑΠΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με τη γραφειοκρατία σωστά. Σε σχέση με τους Βοιωτούς οικολόγους είσαι εντελώς φάουλ.Δεν είναι ενάντια στις ΑΠΕ είναι ενάντια στην ασυδοσία και στην κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος.Και επιπλέον πρέπει όλοι να είμαστε ενάντια στις αστείες παλινωδίες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο νομό μας που στην αρχή επιχειρούν να ευνοήσουν τους "επενδυτικούς ομίλους" και στην συνέχεια μόλις δουν τις αντιδράσεις του κόσμου τα μαζεύουν. Σε πρακτικές δηλαδή που τελικά αποβαίνουν συκοφαντικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα. Ανάπτυξη που πρέπει να περιλαμβάνει πρώτα και κύρια την ενεργειακή τροφοδοσία των τοπικών κοινωνίων και όχι τον πλουτισμό των ιδιωτών που θα παράγουν ρεύμα. Γιατί εάν αυτό το 20% που αναφέρεις το πιάσουμε λόγω μεγαλύτερης παραγωγής ενέργειας απο αυτή που χρειαζόμαστε σήμερα, τότε κανένα όφελος δεν θα προκύψει απο τα αιολικά πάρκα.
Και προς ενημερωσή σου οι Βοιωτοί Οικολόγοι είναι σε επικοινωνία και συνεργασία με την GREENPACE.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΗ

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ?
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΣΚΟ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ,
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ , ΣΤΟΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΟΙΚΙΣΤΗ ΚΛΠ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΑΤΑ.
Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΧΥΤΑ.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ Η ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ Η ΘΗΒΑ.
ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ, ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝΕ?

ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ 20% ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ (ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΣΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ).
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ?
ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΒΟΙΩΤΟΙ ΘΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ?

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΡΗΘΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΝΟ?

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΛΑ.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, αφού κόπτεσαι τόσο για το ζήτημα της ανεργίας μπορείς να εξηγήσεις το ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο νομός μας, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο εθνικό εισόδημα και με μεγάλο αριθμό συμβατικών βιομηχανιών παρουσιάζει πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας; Θεωρείς ότι οι νέες, προηγμένης τεχνολογίας βιομηχανίες, με αυστηρά εξειδικευμένο προσωπικό, θα αλλάξουν αισθητά το ποσοστό απασχόλησης του ντόπιου δυναμικού;
Επίσης μπορείς να μας πεις πόσες θέσεις εργασίας θα συνεισφέρουν οι ανεμογεννήτριες στην Βοιωτία; (καμμία)

Οσο αφορά την εγκατάσταση ανεμογενητριών δεν είμαστε εξ αρχής αντίθετοι (όπως πχ γειτονικοί νομοί μας, δες νομάρχη και φορείς Ευρυτανίας), θέτουμε όμως κάποια ζητήματα.

Για το νομό Βοιωτίας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 680 ΜW, που αποτελούν το 20% του πανελλαδικού εθνικού στόχου για το 2010. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά (400 MW – 12% πανελλαδικά) αφορά τον ορεινό όγκο του Ελικώνα, σε πλήρη αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον και το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής. Εκκρεμούν αιτήσεις για νέες άδειες 500 MW. Τελικά, αποδέχεσαι την υποδοχή του εξωπραγματικού αυτού αριθμού αιολικών πάρκων και τη συγκεκριμένη χωροθέτησή τους; Συμφωνείς με το αίτημα για αναστολή οποιασδήποτε εγκατάστασης χωρίς να έχει υπάρξει ο αντίστοιχος χωροταξικός σχεδιασμός, σε επίπεδο νομού;
Και επίσης, γιατι δεν επιδοτούνται οι δήμοι για την κάλυψη των τοπικών αναγκών τους ή οι ιδιώτες για ίδια χρήση.

Και τέλος, μπορεις να μας πεις ποιο μέλλον επιφυλάσεται για την Βοιωτια. Ισως, αυτό των Οινοφύτων, και η μετατροπή όλης πια της Βοιωτίας σε βιομηχανική χαβούζα των Αθηνών(δες άλλωστε τα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον αντίστοιχο χάρτη).Γιατί τιποτε άλλο δεν βλέπουμε, εκτος αν έχεις να αναφέρεις έργα υποδομής σε γεωργία και τουρισμό που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πολλά ακούω για το υποτιθέμενο «αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής (του ορεινού όγκο του Ελικώνα)» θα ήταν σκόπιμο κάποιος επιτέλους να μας πει ποιο είναι αυτό το αναπτυξιακό μέλλον και πώς ακριβώς το υπονομεύει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Να καταλάβουμε κι εμείς που δε νογάμε και πολλά, δηλαδή...

Κε Δημοσθένη, δεν τα γνωρίζετε καλά τα πράγματα. Ποιος σας είπε ότι δεν μπορούν να επιδοτηθούν οπι Δήμοι (μέσω δημοτικών επιχειρήσεων φυσικά) και οι ιδιώτες για ίδια χρήση (και όχι μόνο για ίδια χρήση); Θα συμφωνήσω ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι πρακτικά ανύπαρκτος (το πολυδιαφημισμένο «Εθνικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ» είναι μια μπαρούφα ολκής) κι ότι χορηγούνται άδειες με το σωρό αλλά μη νομίζετε ότι κάθε άδεια που χορηγείται γίνεται και Αιολικό Πάρκο, έτσι;

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να προτιμούμε την τουριστική «ανάπτυξη» από τη βιομηχανική; Αν συνυπολογίσουμε το τουριστικό αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείται, εμένα μου φαίνεται προτιμότερη μια βιομηχανία που δίνει δουλειά 12 μήνες το χρόνο από μια τουριστική μονάδα που δίνει δουλειά 6 μήνες το χρόνο (κι αν).

Ανώνυμος είπε...

από το να βλέπω φουγάρα και να ρουφάω μαζούτ, καλύτερα να βλέπω έλυκες. Μπορούμε να γεμίσουμε τον τόπο με αιολικά πάρκα, κέρδος θα έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ POST ΜΟΥ. ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ?

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΩΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Ο ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.
ΟΥΤΕ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΑ.

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ.
ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ, ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΧΕΙ.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ 5 ΓΡΑΜΜΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΥΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΧΙΛΙΑΣΕΣ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ.
ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ.

ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ 50 ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑ 150 ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ, ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ Ή 20 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ?

ΕΓΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.

ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Ο "ΜΕΤΟΙΚΟΣ" ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΑ?
ΤΑ 10000 ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ Ή Ο ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΕΛΙΚΩΝΑΣ ΒΙΛΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΙΖΩΝΕΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ, ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΣΥΝΗΘΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ) ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ?
ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ?
ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ (ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ) ΕΝΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ?

ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΑΣ.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ Η ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ Η Τ.Α. ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΜΕ ΤΙ ΣΕΒΑΣΜΟ(!!!) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΥΣΚΟΛΗ.

ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΠΩΣ:
1. ΓΙΑ ΚΑΘΕ MW ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΑΣΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ 500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ.
2. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΝΔΡΟ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΝΑ ΦΥΤΕΥΟΥΝ 100.
3. ΓΙΑ ΚΑΘΕ Α/Γ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ 500 ΚΜ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ.
4. ΠΛΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥΣ ΚΡΟΥΝΟΥΣ.
5. ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ Α/Γ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΚΛΠ... ΚΛΠ....

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΑΒΟΥΖΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ.
ΟΣΟ ΑΡΝΙΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΣΟ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΒΑΛΑ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μέτοικε επιτρεψε μου να επιμείνω.
Το αίτημα για μια ισοροπημενη ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι όσο ποτέ επικαιρο, ειδικά για την Βοιωτία.(δες Οινόφυτα).
Το πρόβλημα με την αναπτυξη του Ελικώνα μεταξυ άλλων εντοπίζεται και στο εξης.
Για πολλά χρόνια οι εκαστοτε κυβερνήσεις προτειναν και επιδοτησαν συγκεκριμένες επενδύσεις ήπιας ανάπτυξης(καταλύματα, εστιατόρια, μικρές βιοτεχνιες).Θυμάσαι τα προγραμματα LEADER,ΟΠΑΑΧ,Αγροτουρισμός κτλ.) Σήμερα έρχεται το ίδιο το κράτος και λέει σε αυτούς τους ανθρώπους ότι κακώς επενδύσατε και η περιοχή σας θα γίνει αμιγώς βιομηχανική.Γιατι αμιγώς βιομηχανική γινεται η περιοχή του Ελικώνα αφου θα συγκεντρώσει το 20 % των αιολικών εγκαταστάσεων της χώρας. Αν αυτή η κατασταση δεν επηρεάζει τις προοπτικές ηπιας ανάπτυξης, όπως το ίδιο το κράτος τις είχε ορίσει, σε προσκαλώ για μια επισκεψη στα Κούκουρα και στο δρυόδασος της Κορώνειας (αν βαριέσαι μπορείς να δεις φωτογραφίες σε παλαιοτερο ποστ, στο σιτε που μας φιλοξενεί).
Αραγε δεν υπάρχουν άλλες χερσες και ακατοικητες περιοχές στην Βοιωτία για αναπτυξη των ανεμογενητριών. Το ίδιο το Δασαρχείο έχει προτεινει και το αγνοούν μονο για λόγους κερδοσκοπικούς.Αραγε δεν σε προβληματιζει ότι όλες αυτές οι "επενδύσεις" γινονται μόνο σε δασικές πρειοχές. Εχει άραγε τέτοιο πλεόνασμα δασών η Βοιωτία και η Ελλάδα.
Ακομη οι ανεμογενητριες δεν είναι απλοί ανεμομυλοι,κατασκευάζονται απο τόνους χάλυβα και τσιμεντου και συνοδευονται από υποσταθμούς και πυλώνες υψηλής τάσης που διατρέχουν όλη την περιοχή.

Επισης επιμενω ότι δεν επιδοτουνται οι ιδιώτες και ομάδες κατοίκων, για την παραγωγή ρευματος από αιολική ενέργεια. Και σίγουρα καμια από αυτές τις ανεμογενητριες δεν θα ηλεκτροδοτησει τα χωρια και την οικονομία τους που πλήτονται.
Επίσης καμια απο τις υπαρχουσες ανεμογενητριες δεν τηρει τους όρους του εστω αυτου του ελλιπούς χωροταξικου σχεδιού για τις ΑΠΕ (όρια από οικισμούς,υψομετρο κτλ.)

Επιτρεψε μου επίσης να πιστευω ότι οι ανεμογενήτριες δεν θα υποκαταστήσουν τα εργοστασια παραγωγής ρευματος, ουτε αυτά που υπάρχουν στην Πτολεμαιδα ουτε αυτά που θα γίνουν στην Βοιωτία, άλλωστε για την Βοιωτία μιλαμε για τα ιδια επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο διπλασιασμός της κατανάλωσης ενεργειας στην Ελλάδα, μέσα σε δύο χρόνια είναι ηδη γεγονος και αναμένονται τουλαχιστον οι ίδιοι ρυθμοι αυξησης, με την απελευθερωση της σχετικής αγοράς.
Αυτοι που παράγουν πρέπει να πουλήσουν και αν δεν υπάρχουν ανάγκες θα δημιουργήσουν. Λύση η εξοικονομηση ενέργειας (πχ ενεργοβόρα κτίρια, ΓΟΚ κτλ.)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δημοσθένη,

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ένα αιολικό πάρκο που εγκαίσταται σε μια κορυφογραμμή είναι βιομηχανική δραστηριότητα (!) και πώς εμποδίζει κατά τα λοιπά την ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Πέρασα το καλοκαίρι μου σε μια περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί καμμιά 30ριά ανεμογεννήτριες και σας διαβεβαιώ πως αυτό οδόλως έχει επιβαρύνει τις άλλες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τη λογική σας, το Λασήθι της Κρήτης, η Κεφαλονιά, η Νότια Εύβοια θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί εξ αιτίας των αιολικών πάρκων, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και τα αοιλικά πάρκα οφείλουν να τηρούν κάποιους περιβαλλοντικούς όρους, όπως λέτε κι ο ίδιος - μάλιστα, απαγορεύεται να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα σε δασικές εκτάσεις. Αν ο επιχειρηματίας έχει παραβεί τους όρους γιατί δεν του υποβάλλει κανείς μήνυση; Γιατί δεν εγκαλείται η Νομαρχία που δεν του ανακαλεί την άδεια;

Επιμένετε ότι «δεν επιδοτούνται οι ιδιώτες και ομάδες κατοίκων για την παραγωγή ρευματος από αιολική ενέργεια». Πού το στηρίζετε αυτό;

Σώγαμπρε, υποθέτω πως δεν το ξέρετε, αλλά, κατά παράδοση, στο Internet το να γράφει κάποιος με ΚΕΦΑΛΑΙΑ είναι σαν να ΦΩΝΑΖΕΙ :-)

Ανώνυμος είπε...

Οχι απλώς βαριέμαι να βάζω τόνους

βοιωτός είπε...

Θα μπορούσαν πάντως οι επενδυτές να στραφούν σε βραχονησίδες ή ακατοίκητα νησάκια.
Θα επιβεβαιώναμε και την κυριαρχία μας :-).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μέτοικε,
Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, οτι δεν τηρούνται ουτε οι ελάχιστοι περιβαλοντικοί όροι, ότι η τοπική αυτοδιοικηση και η πολιτική μας ηγεσία περί άλλων τυρβάζουν, οτι τελικά καταφέραμε ακομη και αυτές οι ΑΠΕ, που προσωπικά τις υποστηριζω, να λειτουργούν καταστρεπτικά για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Αυτο μόνο εδώ μπορούσε να γίνει.
Οι περιοχές που αναφέρεις συγκεντρωνουν τετοια ποσοστα ΑΠΕ, όπως στην Βοιωτία (20% πανελαδικά);
Αυτός είναι ο λόγος που οι κατοικοι αλλά και ο Δήμος Κορώνειας (τωρινή ηγεσια) έχουν ξεσηκωθεί και έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο της Επιμρατειας, με δικά τους έξοδα (αντιλαμβάνεσαι το κόστος).
Τέλος επαναλαμβάνω όσα προείπα.
Οι ανεμογενητριες δεν είναι απλοί ανεμομυλοι,κατασκευάζονται απο τόνους χάλυβα και τσιμεντου και συνοδευονται από υποσταθμούς και πυλώνες υψηλής τάσης που διατρέχουν όλη την περιοχή.
Π.χ. η καταστροφή στο δρυοδασος της Κορώνειας απο την γραμμη μεταφοράς ρευματος που συνδέει ένα από τα αιολικά πάρκα της περιοχής αποτελεί την μεγαλύτερη εκχέρσωση πραγματικής δασικής εκτασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτε στην Βοιωτία είτε για δημόσιο είτε για ιδιωτικό έργο.
Και επαναλαμβάνω πάλι, γιατι αυτές οι επενδύσεις γίνονται μόνο μεσα σε δάσος, μηπως επειδη οι δασικές εκτάσεις ειναι δωρεαν.Γιατι οι καλωδιώσεις δεν γίνονται υπόγεια, γιατι δεν χρησιμοποειται το υπάρχον δίκτυο, μα επειδη το μόνο που τους ενδριαφέρει είναι η άμεση "αποροφητικότητα" των σχετικών κονδυλίων και το γρήγορο κέρδος. Οι αρχές π.χ.της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι ξένες για αυτούς και δυστυχώς δεν υπαρχει πολιτική ηγεσία με τόλμη για να τις επιβάλει.

(Όσο για τις επιδοτήσεις, όρα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενέργειας και Αναπτυξιακό Νόμο.)

Ανώνυμος είπε...

Δημοσθένη,

Θα έλεγα ότι το να μένουμε στους αριθμούς των αδειών παραγωγής είναι λίγο παραπλανητικό. Τι εννοώ; Στο Ν. Γρεβενών πχ. έχουν χορηγηθεί άδεις για 10 (!) μικρά υδροηλεκτρικά σ' ένα ποτάμι. 10 υδροηλεκτρικά, έστω και τόσο μικρά, δεν χωράνε εκεί. Βεβαίως δεν έχει κατασκευαστεί κανένα. Το ίδιο και με τα αιολικά στη Βοιωτία, οι άδειες που έχουν δοθεί φτάνουν τα 680 MW! Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα δούμε ούτε καν 200 MW να εγκαθίστανται. Οι άδειες για αιολικά στην Εύβοια φτάνουν τα 975 MW κι έχουν εγκατασταθεί γύρω στα 200 MW.

Βεβαίως θα συμφωνήσω μαζί σας ότι όποιος θέλει (και έχει φυσικά) πάει και φτιάχνει αιολικό πάρκο όπου του καπνίσει - και με δεδομένο πως οι αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία με λένε) σπανίως φέρνουν αντιρρήσεις πότε λόγω καλής προαίρεσης, πότε λόγω υστεροβουλίας. Αλήθεια, τι λέει ο κος Περγαντάς για το θέμα της Κορώνειας; Αυτός πρέπει να έχει υπογράψει τις σχετικές αδειοδοτήσεις ή όχι;

Γιατί οι γραμμές μεταφοράς δεν γίνονται υπόγειες; (1) γιατί αυτό κοστίζει 5 - 6 φορές περισσότερο και (2) αν με τους υπέργειους πυλώνες γίνεται τέτοια εκχέρσωση φανταστείτε τι εκχέρσωση θα γινόταν για υπόγειο δίκτυο λόγω εκσκαφών!

Ανώνυμος είπε...

δεν πάνε στην Ηλεία να εγκαταστήσουν οσα αιολικά πάρκα θέλουν. Έτσι κι αλλιώς δεν θα χρειαστεί και εκχέρσωση των δασών , άσε που θα βοηθηθεί η τοπική οικονομία