Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Νίκη και επαγρύπνηση για τη Συμπαράταξη

Μετά το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Τετάρτης η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον εκτιμά ότι ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στη Βοιωτία. Ιδού το δελτίο Τύπου.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η αντίσταση των πολιτών αλλάζει το τοπίο στη Βοιωτία
Η πρώτη αρνητική απάντηση για τον όμιλο Μυτιληναίου, δημιουργεί νέα δεδομένα στον αγώνα για να προστατέψουμε την υγεία μας και το περιβάλλον.

Σημαντικό βήμα για την προστασία του βοιωτικού περιβάλλοντος, αποτελεί η απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά τη λειτουργία του Αλουμινίου της Ελλάδας και ρυπογόνων ενεργειακών μονάδων στην Αντίκυρα.
Οι συνεχείς και σε κάθε κατεύθυνση πρωτοβουλίες της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, που ξεπήδησε από την απόγνωση των κατοίκων της Βοιωτίας μπροστά στα εκρηκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα, έφεραν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα:
- Μετά από αλλεπάλληλες θετικές γνωμοδοτήσεις απέναντι σε όλα τα αιτήματα του ομίλου Μυτιληναίου, υπήρξε επιτέλους το πρώτο όχι από το νομαρχιακό συμβούλιο.
- Μετά από χρόνια ασυδοσίας και μετεγκατάστασης κάθε είδους βιομηχανιών στη περιοχή Οινοφύτων- Σχηματαρίου, αποφάσισαν επιτέλους να αρνηθούν την έγκριση κάθε νέας δραστηριότητας αν δεν ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.
Η πρώτη αυτή δικαίωση ήρθε μετά την δυναμική πορεία στο κέντρο της Λιβαδειάς και την παράσταση μας στο νομαρχιακό συμβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου εκτός από τα μέλη της Συμπαράταξης, μαζί μας ήταν και τοποθετήθηκαν :
Χριστοδουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΚΟΕ
Κελλάρης, εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΩ –Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικολογικών Οργανώσεων
Παλαμάρης εκπρόσωπος ΑΛΚΥΩΝ – Οικολογική κίνηση Κορίνθου
Μυλωνάς εκπρόσωπος Αντιπρόεδρος ΑΡΙΩΝΑ- Σύνδεσμος 33 ΟΤΑ για την Προστασία του Κορινθιακού

Δεν σταματάμε! Ξέρουμε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι όσο πιο πολύ δυναμώνει η φωνή μας τόσο πιο ασφαλές γίνεται το μέλλον μας.

Ζητάμε:
Να ανασταλούν όλες τις αδειοδοτήσεις των ενεργειακών μονάδων μέχρι να μας ενημερώσουν:
- Πού, με ποιο τρόπο και πόση ενέργεια θα παράγεται στην περιοχή μας
- Ποια μέτρα θα επιβάλλουν, ποιους ελέγχους και ποιες κυρώσεις σε όσους ρυπαίνουν
- Για τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής μας: αντέχουν η ατμόσφαιρα, τα δάση, οι θάλασσες και τα ποτάμια μας όλες αυτές τις δραστηριότητες;

7 σχόλια:

Thivaia είπε...

Σημαντικό βήμα , αναμφισβήτητα
Θα μεταφέρω την άποψή μου όπως ακριβώς την εξέθεσα και σε άλλο blog

Χωρίς να θέλω να χαρακτηριστώ καχύποπτη
εύχομαι τα μέτρα να είναι μόνιμα και στο διηνεκές του χρόνου
Θεωρώ ακραίο όμως να απαγορευτεί και η ίδρυση βιομηχανιών που θα τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Πράγματι οι ανοχές φαίνεται οτι έχουν εξαντληθεί και το γεγονός αποδεικνύεται απο το πρόστιμο του 1.000.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην ΔΕΗ για ρύπανση του περιβάλλοντος.
Μιας και το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε επιτέλους να δουλέψει
ας κάνει και μια βόλτα στην αρχή της Ριτσώνας όπου βιομηχανία που κατασκευάζει μπαταρίες μολύνει αυθαίρετα το περιβάλλον με μόλυβδο.
Πάμπολες καταγγελίες και παροτρύνσεις προς τα ΜΜΕ και τα υπουργεία
που έγιναν στο παρελθόν απο εργαζόμενους της περιοχής ,
έπεσαν στο κενό. ΟΛΟΙ έλαμψαν δια της απουσίας τους…
Οσο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό της Θήβας και τις διαβεβαιώσεις καταλληλότητάς του από το Γενικό Χημείο ( Τοπικό Παράρτημα) και του Πανεπιστημίου Πάτρας
οι κάτοικοι της Θήβας δεν έχουν πειστεί και έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Η επιστήμη με σύμμαχο την τεχνολογία πάει μπροστά με ταχύτατους ρυθμούς μειώνοντας τον προσδόκιμο όρο ζωής μας.
Και αυτό το επιτρέπουμε λόγω της αυτοκατασρτοφικής διάθεσης που διαθέτουμε αλλά και λόγω των οικονομικών συμφερόντων που υπάρχουν
ως κυρίαρχος παράγοντας της κοινωνίας μας.
Δεν Βαριέσαι…
ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙ …ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ…
Αυτό συμπερασματικά αποκόμισα απο συνομιλία που είχα με τον καθηγητή
του Πανεπιστημίου της Πάτρας .

βοιωτός είπε...

Φιλτάτη, καλώς ήρθες.
Για το χρώμιο στο νερό της Θήβας έχουμε γράψει ότι αποτελεί έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος όχι μόνο η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου αλλάκαι απόκρυψη εκ μέρους της δημοτικής αρχής της σχετικής πληροφορίας.
Πιθανότατα μια μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Θηβών θα έκανε πιο προσδεκτικούς τους διαχειριστές πληροφοριών και τις τοπικές αρχές.
Για τις σπασμωδικές αντιδράσεις της ΝΑΒ έχουμε ασχοληθεί και θα συνεχίσουμε. Εμάς δεν μας πείθει ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά στην περίπτωση αυτή θα αναμείνουμε λίγο ακόμη για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Οσο για το εργοστάσιο στη Ριτσώνα, περιμένουμε δικό σου μέιλ με συγκεκριμένες καταγγελίες να το διερευνήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, thivaia και βοιωτέ θα προτιμούσαμε πιό ουσιαστικά και αποφασιστικά βήματα. Είναι πολύ πιθανό οι όποιες αβανταδόρικες κινήσεις να έγιναν απλώς υπο την πίεση των καιρών και των ημερών (αθηναικά ΜΜΕ, τοπικές αντιδράσεις). Πάντως όπως έχουμε καταλάβει από το σχετικά μικρό διάστημα που δραστηριοποιούνται οι διάφορες τοπικές οικολογικές κινήσεις της "Συμπαράταξης Βοιωτών", είναι ότι αυτό που καταφέραμε να αλλάξουμε είναι τουλάχιστον οι διατυπώσεις των τοπικών παραγόντων (νομαρχία, δήμοι κλπ). Απο επιθετικοί ή στην καλλίτερη περίπτωση επιφυλλακτικοί έχουν μεταστραφεί -φραστικά τουλάχιστον. Σε μερικές περιπτώσεις προχώρησαν και σε ορισμένες πράξεις (αρνήσεις Δημοτικών Συμβουλίων, προσφυγές στο ΣτΕ και οι πρόσφατες αποφάσεις στο Νομ/κο Συμβούλιο). Για το εξασθενές χρώμιο, φαίνεται ότι πολλαπλάσιο πρόβλημα εμφανίζεται στην "βοιωτική" γεωγραφικά περιοχή της Εύβοιας. Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ: ο υδροφόρος ορίζοντας φαίνεται ότι είναι "εμπλουτισμένος" και με άλλα εξίσου ανησυχητικά (όπως μόλυβδο και αρσενικό). Απο την άλλη πλευρά, μοιάζει εντελώς υποκριτικό να τιμωρείται μεν η ΔΕΗ (που η ίδια η Πολιτεία έπρεπε να έχει μεριμνήσει για να μην ρυπαίνει)ενώ ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να ανακοινώνει 12 εργοστάσια άνθρακα ! στην επικράτεια. Είδομεν. Σε κάθε περίπτωση θα χαρούμε να μας συναντήσετε στη Θήβα, την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 11.00, στο Ε.Κ.Θ. και να τα πούμε απο κοντά.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης θα έπρεπε να τεθεί σαν θέμα και η μόλυνση που προέρχεται από τα σουβλατζίδικα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και πουλάνε ΟΛΑ το ίδιο άθλιο σουβλάκι ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ !

Το μοναδικό σας προιόν το ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ έχει προ πολλού πάψει να είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και να αποτελεί απλά και μόνο πηγή μόλυνσης και αηδίας.

Αλλά έτσι είστε εσείς οι Λιβαδείτες. Όλα τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε,
τώρα το είδα. Εχεις απόλυτο δίκιο.
Μάλιστα θα γράψω και κάτι που ίσως θεωρηθεί προδοσία.
Λοιπον υπάρχουν περιοχές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που διαθέτουν πολύ καλύτερο καλαμάκι από το της Λιβαδειάς!!!
Δεν θα πω ποιες για να γλιτώσω με ισόβια.

nkalomiris είπε...

Από το 1990 που ξεμύτισα από το χωριό κατάλαβα ότι το Λιβαδίτικο σουβλάκι αποτελούσε ένας μύθος. Συγκεκριμένα 1990 Σκιάθος
1992 Λαμία
1993 Άμφισσα
1995 Ιωάννινα
1996 Μυτιλήνη
1997 Θεσσαλονίκη
μακράν νοστιμότερα σουβλάκια από τα γατιά του Καλ. και του Πατσ.
Μόνο του Καλομ. μπορούν να συγκριθούν.
Τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα; Καμιά. Απλώς και εγώ τα συχαίνομαι.

Ανώνυμος είπε...

Μη μου λες για Καλ. Τσίμπησα από τη ραδιο-φονική διαφήμιση και από λόγια φίλων και παρείγγειλα ντελίβερυ και εκείνο το βράδυ έμεινα νηστικός.

Σαν να έτρωγα γκοτζίλα !!! Έχω πει πολλές φορές τέρμα τα σουβλάκια και το έχω αθετήσει αλλά εδώ πλέον είναι οριστικό. Είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με πέντε σφαίρες.

Τέρμα ! Πρέπει να ντρέπονται γιά την ποιότητα τους. Και μην γελάτε με την κουβέντα αυτή διότι δεν έχει μείνει άλλο πλέον στην Λιβαδειά. Σουβλάκι Λιβαδειάς ξέρει ο επισκέπτης και έρχεται εδώ και πέφτει από τα σύννεφα.

Τι άλλο έχει να προσφέρει πλέον αυτή η μίζερη πόλη ?