Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Μελέτη για γέλια με ευθύνη ΤΕΔΚ-Νομαρχίας

Δεν αντέχει σε κριτική η πολυδιαφημισμένη μελέτη του ΕΜΠ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή της Αντίκυρας από τη λειτουργία ενεργειακών μονάδων που ήδη έχει εγκαταστήσει η σχεδιάζει η Endesa Hellas, μελέτη η οποία παρουσιάστηκε χθες στα Ασπρα Σπίτια.
Τα γεγονότα είναι κυριολεκτικά κωμικοτραγικά: η ΤΕΔΚ Βοιωτίας και η Νομαρχία Βοιωτίας ανέθεσαν τη μελέτη σε ερευνητική ομάδα υπό τον κ. Κουτσόπουλο. Η ερευνητική ομάδα πήρε τα περισσότερα από τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για να τεκμηριώσει τις υποθέσεις της από την εταιρεία "Αλουμίνιον της Ελλάδος"!!! Και πληρώθηκε και 42.000 ευρώ!!!
Είναι απίστευτο, αγγίζει τα όρια της απάτης: ο ελεγχόμενος για ρύπανση παραχώρησε τα στοιχεία στους ελέγχοντες!!! Και βρέθηκαν καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που υπέγραψαν μια τέτοια μελέτη!!!
Ομως, γνώριζαν οι Βοιωτοί αιρετοί τι έπρατταν; Φαίνεται ότι γνώριζαν ή τουλάχιστον υποψιάζονταν: ο Δήμος Διστόμου, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπόσχεται στους πολίτες να του παράσχει ενημέρωση "και από ανεξάρτητους μελετητές εκτός από εκείνους του ΕΜΠ στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη της ΤΕΔΚ Βοιωτίας" (Μαθήματα ενεργειακής πολιτικής από Δίστομο). Γιατί το ψήφισε αυτό η παράταξη του δημάρχου Διστόμου κ. Πανουργιά; Για εμάς είναι φανερό ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στη μελέτη της ομάδας του ΕΜΠ και προσπάθησε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών του...
Πολύ μεγάλες λοιπόν οι ευθύνες του κ. Παπαγγελή, προέδρου της ΤΕΔΚ, αλλά και του κ. Περγαντά, νομάρχη Βοιωτίας. Αναμένουμε, και όχι μόνο εμείς, οπωσδήποτε μια εξήγηση.
Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω, είπαμε η μελέτη και οι υποθέσεις-συμπεράσματα δεν αντέχουν σε κριτική.


Στην εκδήλωση παρέστησαν περισσότεροι από 600 πολίτες, οι οποίοι φυσικά νιώθουν εξαπατημένοι και τώρα είναι περισσότερο ανήσυχοι καθώς κατανοούν ότι τα τεράστια συμφέροντα που συμπλέκονται στον μικρό όρμο του Κορινθιακού επηρεάζουν αρνητικά εκείνους που έχουν ταχθεί για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών.
Συγκρούσεις σημαντικές δεν είχαμε αλλά η υποφώσκουσα ένταση μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στην Αλουμίνιον και των Οικολογικών οργανώσεων της περιοχής είναι διάχυτη και κατά τη γνώμη μας θα εκδηλωθεί με σημείο τριβής τη λέξη... "συμπαραγωγή".
Στην εκδήλωση παρέστη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης.
Θα επανέλθουμε.
Δείτε και αυτά.
Η πρώτη σύγκρουση
Η συνεδρίαση του Νομαρχιακού


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια απορία.

Πότε και ποιοί πρόλαβαν και διάβασαν την μελέτη και την έκριναν και την έβγαλαν για γέλια?

Είμαστε σοβαροί ή γραφουμε για ΄τα γέλια?

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι κάπου έχουν παρεξηγήσει τα πράγματα. Και εξηγώ για να μην παρεξηγώ.

Οποιαδήποτε μελέτη βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές, «υποθέσεις» όπως αναφέρεις Βοιωτέ. Η μελέτη του ΕΜΠ αφορούσε επιπτώσεις από επενδύσεις που θα κάνει το «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Είναι αυτονόητο ότι οι παραδοχές αυτές θα στηριχθούν σε δεδομένα που θα παράσχει το «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Αυτό θα κάνει τις επενδύσεις, αυτό θα πει τι επενδύσεις θα κάνει. Αν πχ. το «Αλουμίνιον» πει ότι θα καίει φυσικό αέριο δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε μελετητής να λάβει ως παραδοχή ότι θα καίει κάρβουνο, έτσι; Η μελέτη του ΕΜΠ αφορά μια μελλλοντική και ως εκ τούτου υποθετική κατάσταση κι όχι μια υπαρκτή. Το να απαξιώνεται η μελέτη επειδή τα πορίσματά της μπορεί να μην είναι αρεστά είναι έξω από κάθε λογική. Η αξία της μελέτης είναι (πρέπει να είναι) ότι περιγράφει τις αναμενόμενες επιπτώσεις εάν τηρηθούν οι παραδοχές που το ίδιο το «Αλουμίνιον» έχει θέσει. Είναι προφανές πως αν το «Αλουμίνιον» δεν τηρήσει τις παραδοχές αυτές οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές. Όμως μελέτη με υποθετικά σενάρια δεν είναι μελέτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σκόπιμο η ΤΕΔΚ που έχει παραγγείλει τη μελέτη να καλέσει έναν τρίτο να την αξιολογήσει - είναι πρακτική πολύ συνηθισμένη και κάθε άλλο παρά προσβλητική για τον μελετητή.

Αυτά το ολίγα, επιφυλασσόμενος για μια μελέτη που ούτε το εξώφυλλό της δεν έχω δει.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
οι μετρήσεις οφείλουν να είναι ανεξάρτητες.
Υπάρχει προϊστορία μελετών στην ΑΤΕ σε σχέση με την μόλυνση του Κορινθιακού όπου φαίνεται πόση διαφορά έχουν τα συμπεράσματα όταν τα στοιχεία είναι πρωτογενή.
Οσο για τις υποθέσεις δεν μου φαίνεται πειστική μια διατύπωση όπως "εάν τα στοιχεία που μας παρασχέθηκαν είναι ακριβή τότε η επιβάρυνση θα είναι κ.τ.λ." Ούτε οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν έτσι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον, αμερόληπτες μετρήσεις δεν υπάρχουν. Καταλαβαίνω πως χωράει πολύ συζήτηση αυτή η θέση και δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε.

Δεύτερον, «πρωτογενή στοιχεία» από πού να προκύψουν; Μετράμε επιπτώσεις από μια δραστηριότητα που υπάρχει - και άρα μπορεί να μετρηθεί κάτι - ή για μια δραστηριότητα που θα υπάρξει (αν υπάρξει); Η διατύπωση «εάν τα στοιχεία που μας παρασχέθηκαν είναι ακριβή» είναι παραπλανητική. Δεν υπάρχουν στοιχεία για να μπορεί να ελεγχθεί η ακρίβειά και η εγκυρότητά τους. Υπάρχουν μόνον υποθέσεις (υποθέσεις εργασίας) για τις μελλοντικές επενδύσεις στο «Αλουμίνιον». Δεδομένου λοιπόν ότι όλη η κινητοποίηση περί τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται στο «Αλουμίνιον» προέρχεται από τις εκπεφρασμένες προθέσεις της ιδιοκτησίας του, με βάση ποιες παραδοχές θα έπρεπε να εκπονηθεί η μελέτη λοιπόν;

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικε, πρωτογενή στοιχεία μιας έρευνας είναι εκείνα που προκύπτουν από μετρήσεις και παρατηρήσεις του φορέα που την πραγμοτοποιεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η έρευνα που παρουσιάστηκε αφορούσε τις προσθετικές επιπτώσεις από τις εξαγγελθείσες επενδύσεις. Για αυτό δεν γίνεταιεύκολα κατανοητή η επιλογή και παρουσίαση των στοιχείων της ΑτΕ ως βάση για αυτές τις επιπτώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Την έχει διαβάσει κανείς την μελέτη ή μιλάμε πάνω στο τι μπορεί να γράφει μέσα.?
Αν κάποιος την έχει, ας ποστάρει τα συμπεράσματα και τις παραδοχές να δούμε τι γράφει.
Πάντως έχει δίκιο ο "μέτοικος" όταν γίνεται μελέτη γιά μελλοντικές επιπτώσεις, τα στοιχεία τα δίνει ο επενδυτής και δεσμεύεται γιά την ακριβειά τους. Αλλιώς τι μετρήσεις να γίνουν σε κάτι που δεν υπάρχει.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε εργοστάσιο ενέργειας είναι περίπου μοναδικό και στήνεται ολόκληρο εξ αρχής καθε φορά ώστε να ταιριάζει στα τοπικά δεδομένα.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
΄΄ Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΄΄




Συμπατριώτες,
Μας ζητάνε να συμφωνήσουμε στην κατασκευή δυο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στο χώρο του Αλουμινίου.
Μας ζητάνε να πιστέψουμε ότι όλα θα πραγματοποιηθούν και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις μελέτες.
Να εμπιστευθούμε δηλαδή την εταιρία που επί σειρά ετών ρυπαίνει χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς ποτέ να έχει δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα, επειδή δεν έχει κάνει μετρήσεις, για:
· Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2)
· Τα οξείδια του αζώτου (NOx)
· Το είδος και τις ποσότητες της αιωρούμενης σκόνης.
Και όπου εμφανίζει μετρήσεις αυτές είναι απαράδεκτα πάνω από τα επιτρεπτά όρια της Ε.Ε όπως
· Το διοξείδιο του θείου (SO2)
· Τις εκπομπές φθορίου, που είναι διπλάσιες από το ανώτατο επιτρεπτό όριο της Ε.Ε..
Θέλουμε να εμπιστευθούμε την εταιρία, αλλά πώς; Όταν οι εκπρόσωποι της οποίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 26/09/2007- όπου και απορρίφθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ομόφωνα- παραδέχτηκαν ότι:
· Μέχρι τις 11:30 το πρωί υπάρχει συσσώρευση νέφους στον κόλπο της Αντίκυρας όταν δεν φυσάει
Ευτυχώς για μας το βράδυ και τις πρώτες πρωϊνές ώρες δεν το βλέπουμε άρα δεν υπάρχει….
· Ότι η περιεκτικότητα σε θείο (S) του μαζούτ που χρησιμοποιείται στο τμήμα παραγωγής ενέργειας κατά παράβαση των νόμων της Ε.Ε. ανέρχεται σε 3%.
· Επί πλέον αν και η κόκκινη λάσπη που χρόνια τώρα αποτίθεται στη θάλασσα είναι ακίνδυνη, και για να γίνει ακόμη πιο ακίνδυνη….. σύμφωνα με μια παγκόσμια καινοτομία αποθηκεύονται 750.000 τόνοι στον Άγιο Αθανάσιο με σχετική υγρασία… η οποία παραδόξως δεν εξατμίζεται από τον ήλιο.
Αντί η εταιρία να προχωρήσει όπως οφείλει στη μείωση των ρύπων και στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, ετοιμάζει ένα Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 334MW.
Το εργοστάσιο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί για αντικατάσταση του καύσιμου μαζούτ του σημερινού εργοστασίου, αφού τροποποιήθηκε η αρχική του άδεια και επομένως οι εκπομπές ρύπων θα είναι προσθετικές στην ήδη επιβαρημένη περιοχή μας.
Το εργοστάσιο αυτό θα χρησιμοποιεί 22.000 κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού την ώρα για ψύξη. Δηλαδή διακόσια εκατομμύρια κυβικά νερό το χρόνο. Δηλαδή όλο το νερό του κόλπου της Αντίκυρας θα περάσει από το σύστημα ψύξης της μονάδας μέσα σε δύο μήνες.
Θα επιστρέφει δε στη θάλασσα 10 βαθμούς θερμότερο, χλωριωμένο, και με ένα χημικό μίγμα το MEXEL, μόλις 30 μέτρα από την ακτή.
Βέβαια αυτό δεν ενοχλεί κανέναν, και όταν επικρατεί άπνοια (ΕΛΚΕΘΕ) θα μπορεί κανείς να κολυμπά στο Μπαλντά άφοβα… το καταχείμωνο, ακόμη και αυτοί οι εκατοντάδες νέοι, που θα καταφτάσουν για τις νέες θέσεις εργασίας …..
Να σημειώσουμε εδώ ότι σε μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ το 2003 απαγορευόταν ρητά η εκβολή θερμού νερού ψύξης στο εσωτερικό του Κόλπου.
Μάλλον άλλαξαν τα θαλάσσια ρεύματα του Κόλπου!!!
Έμαθαν ότι χαρίζουμε εργοστάσια, ήρθαν και οι Ισπανοί να φτιάξουν ένα ακόμη Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 412MW οι εκπομπές του οποίου θα είναι επίσης προσθετικές στο περιβάλλον.
Αλλά δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί τα οξείδια του αζώτου θα είναι κάτω από τα όρια της Ε.Ε., και 100 τόνοι υδροχλωρικού οξέος, 200 τόνοι καυστικού νατρίου, 150 τόνοι βιτριόλι είναι απολύτως ελεγχόμενοι, στο βιολογικό καθαρισμό, άλλωστε οι έλεγχοι της ποιότητας της ατμόσφαιρας, της κατάστασης της θάλασσας και της καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων θα είναι συστηματικοί όπως είναι χρόνια τώρα……
Ο σταθμός αυτός θα χρησιμοποιεί μόνο 500 κυβικά μέτρα νερού την ώρα ή ένα εκατομμύριο κυβικά το χρόνο. Μέρος του νερού αυτού θα επιστρέφει στη θάλασσα θερμότερο, ενώ το υπόλοιπο θα εξατμίζεται από αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο πύργο ψύξης…. χάρμα οφθαλμών και… τουριστικό αξιοθέατο.
Δεν πρέπει όμως να ανησυχούμε γιατί η θερμότητα αυτή δε θα προστίθεται στην προηγούμενη ποσότητα του νερού από το πρώτο εργοστάσιο και οι υδρατμοί που θα εξατμίζονται θα κάνουν καλό στο μικροκλίμα του τόπου, θα ξαναδούμε δηλαδή βροχή στην Αντίκυρα……… χτες!!!

Γιατί να πιστέψουμε στις καλές προθέσεις της εταιρίας, που αντί να καλυτερέψει τις υπάρχουσες συνθήκες επιθυμεί τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο με όποιο καύσιμο της είναι βολικό;

· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
· ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑτΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΡΟΠΟ ΨΥΞΗΣ..
· ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΡΥΠΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ, ΟΠΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.
· ΓΙΑ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ .

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ Σ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ……