Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Σωτηρία από ΕΥΔΑΠ για Οινόφυτα-Σχηματάρι

Το δελτίο Τύπου που μας απέστειλε η νομαρχία Βοιωτίας για την σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι το εξής.

Συνάντηση του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κ. Καλογιάννη – Δρομολογείται λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης σε Οινόφυτα, Σχηματάρι, Τανάγρα και Αυλίδα

Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, στο γραφείο του Υφυπουργού Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Μπασιάκος και Γιαννάκης, οι Δήμαρχοι Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας, Ωρωπού και Αυλίδας, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συζήτησαν το πρόβλημα της υδροδότησης των Δήμων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν :

- Άμεση δημοπράτηση του έργου ύδρευσης και δημιουργίας ταχυδιυλιστηρίου στο Δήμο Οινοφύτων.

- Άμεση ανάθεση μελέτης – με κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση από το Δ΄ΚΠΣ – για την υδροδότηση, μέσω της ΕΥΔΑΠ, των Δήμων Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδας.

Ταυτόχρονα δρομολογούνται :

- Εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης και ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου.

- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και επιβολής προστίμων, προς το αυστηρότερο.

- Εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων και των επιφανειακών νερών.

- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων λυμάτων, με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της ποιότητάς τους.

Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, επισημαίνει πως «οι ενέργειές μας και οι παρεμβάσεις μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να δρομολογήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, άμεσες λύσεις για την περιοχή, με σκοπό την εξυγίανση και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.
Ασφαλώς όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ενα σημείο που μένει να διευκρινιστεί αφορά στην χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται. Ποιος θα πληρώσει; Αλλά αυτό είναι, πιθανότατα, μια επόμενη συζήτηση. Τώρα το μείζον είναι η τήρηση των δεσμεύσεων, η διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και η αυστηρή εφαρμογή του νόμου.
Ο Σουφλιάς είναι μια εγγύηση αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και η αυτοδιοίκηση έχει δυστυχώς αποδείξει ότι δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Δείτε κι αυτό για τη συνέχεια: Σουφλιάς και Βοιωτοί για Ασωπό

2 σχόλια:

agios thomas είπε...

Όλα αυτά είναι καλά και άγια.
Πότε όμως με το καλό, γιατό από λόγια, τα στομάχια μας γέμησαν.
Όσο για το ποιος θα πληρώσει, δεν πιστεύω να αμφιβάλει κανείς ότι το μεγαλύτερο πραγματικό μέρος του ποσού και όχι το λογιστικό, θα βαρύνει τους κατοίκους.
Ας είναι όμως.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, παρουσιάζεται ως δήθεν λύση το να συνδεθούν τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι με την ΕΥΔΑΠ, ενώ στην πραγματικότητα είναι η πλήρης χρεοκοπία της περιβαλλοντικής πολιτικής (αν υπάρχει τέτοια). Η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ θα έπρεπε να είναι προσωρινή λύση. Αντίθετα είμαι βέβαιος πως θα λειτουργήσει σαν άλλοθι για να μη ληθφούν τα σκληρά μέτρα που χρειάζονται για να καθαρίσει ο Ασωπός και γενικά τα υπόγεια ύδατα της περιοχής. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά οι εμπλεκόμενοι «αρμόδιοι» δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.