Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Επιμένει η ΔΕΗ στη Λάρυμνα

Αδειες ηλεκτροπαραγωγής για 5 ενεργειακές μονάδες ζητεί η ΔΕΗ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Οι μονάδες είναι οι εξής.
1. Μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 800 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
2. Μονάδα ισχύος 450 MW, με καύσιμο λιγνίτη, στον ΑΗΣ Μελίτης.
3. Μονάδα ισχύος 450 MW, τεχνολογίας ρευστοποιημένης κλίνης, με καύσιμο λιγνίτη, στην περιοχή Κοζάνης - Πτολεμαΐδας.
4. Μονάδα ισχύος 700 - 800 MW, με καύσιμο λιθάνθρακα, στο Αλιβέρι.
5. Μονάδα ισχύος 700 - 800 MW, με καύσιμο λιθάνθρακα, στη Λάρυμνα.

Στην περιοχή Στερεάς όπως βλέπουμε, υπάρχουν δύο λιθανθρακικές μονάδες: στο Αλιβέρι και στη Λάρυμνα.
Η επιλογή του λιθάνθρακα φαίνεται ότι είναι στρατηγική κατεύθυνση της ΔΕΗ με τις ευλογίες ξένων εταιρειών μελετών -και οπωσδήποτε με την κινητοποίηση του διεθνούς λόμπι του άνθρακα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημειώστε, παρακαλώ, ότι επιχειρείται η κατασκευή και άλλων δύο λιθανθρακικών μονάδων στην περιοχή, από ιδιωτικά σχήματα: Αντίκυρα (Μυτιληναίος) και Μαντούδι(όμιλος ΤΕΡΝΑ).

βοιωτός είπε...

@τάσο,
καλώς ήρθες. Είναι γνωστό ότι έχουμε αιτήσεις και για άλλες λιθανθρακικές μονάδες. Εχουμε γράψει πολλές φορές -μην ξεχνάμε και την μονάδα στον Αστακό Αιτωλίας και τις φιλοδοξίες της ΛΑΡΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΣΟ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ν.Σ. ΙΣΥΕΙ Ή ΟΧΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΗΣΗ. ΑΝ ΝΑΙ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΥΜΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΓΑΙΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός ότι το νομαρχιακό συμβούλιο πήρε, κατ' αρχήν, αρνητική θέση στην προοπτική εγκατάστασης μονάδας με καύσιμο το λιθάνθρακα στα Άσπρα Σπίτια. Παρ' όλο που αρχικά είχε αντιμετωπίσει το θέμα με οφθαλμοφανή παθητικότητα. Η πεποίθησή μου είναι ότι αναγκάστηκε σε αυτή την κίνηση, μετά την ενεργητική παρέμβαση των πολιτών της περιοχής και της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον. Πιστεύω ότι θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την επαμφοτερίζουσα θέση της μελέτης, που εκπόνησε ομάδα του ΕΜΠ (της σχολής τοπογράφων!), για την συγκεκριμένη επένδυση, ώστε στην κρίσιμη φάση της γνωμοδότησης να υπαναχωρήσουν.
Για το λόγο αυτό, συμφωνώ απόλυτα ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και μαχητική διάθεση για να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο τερατούργημα.
Και προπάντων: ενιαία στάση όλων μας για το σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού. Η αντίληψη ότι δρούμε μόνο για ότι συμβαίνει στην αυλή μας, εκτός από το ότι είναι ιδιοτελής, είναι και ατελέσφορη.

Ανώνυμος είπε...

Τασο σάμπως ευλογάς πολυ τα γένια σου - τη συμπαράταξη.
Πιστευω ότι το ΝΣ έχει πολιτική άποψη και αποφάσισε καταλυτκ΄αγια πολλά θέματα περιβάλλοντος που αφορούν το Νομο (Ασπρα Σπίτια, Οινόφυτα)