Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Κραυγή Θηβαίων Πολιτών για το νερό και τη δημόσια υγεία

Με μια ανακοίνωση-κραυγή οι Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν το διαρκές έγκλημα της ρύπανσης ολόκληρου του θηβαϊκού πεδίου. Κάτι μου λέει ότι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για ορισμένους. Ιδού η ανακοίνωση.

ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συμπολίτες ,
Πέρασαν περίπου δύο μήνες από την ημέρα που συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο νερό που πίνουμε .
Στο διάστημα που μεσολάβησε αν και δεν καταφέραμε να πείσουμε την Δημοτική αρχή για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την δημόσια υγεία η παρουσία της καρκινογόνου αυτής ουσίας στο πόσιμο νερό , καταφέραμε τουλάχιστον - από κοινού με τους επιστημονικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης – να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους και να υιοθετήσουν το αίτημά μας για άμεση υδροδότηση της πόλης με καθαρό νερό.
Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι αρμόδιοι μόνο κάτω από την πίεση των πολιτών ενεργούν.
Εμείς στην κατεύθυνση αυτή , της ενημέρωσης και του συντονισμού της δράσης των φορέων της πόλης , θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε το επόμενο διάστημα τις προσπάθειες μας έτσι ώστε τα αιτήματα μας για καθαρό νερό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά και για την παύση της ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων των βιομηχανιών να δικαιωθούν.
Με αφορμή την , έστω και δια στόματος μη αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων , «υπόσχεση» για την ένταξη του έργου του ταχυδιυλιστηρίου στο πρόγραμμα «Θησέας» ζητάμε :
Την άμεση έκδοση της απόφασης ένταξης του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα .
Την υλοποίηση του έργου με την διαδικασία του κατεπείγοντος – ως έργο που συνδέεται με την δημόσια υγεία - με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος των καθυστερήσεων και τελικά της ακύρωσης του έργου.
Με βάση τα παραπάνω , δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου με καθορισμό καταληκτικής ημερομηνία για την εξ΄ολοκλήρου υδροδότηση του Δήμου με καθαρό νερό . Υπενθυμίζουμε ότι οι ανέξοδες υποσχέσεις της Δημοτικής αρχής στο διάστημα που μεσολάβησε για «υδροδότηση της πόλης από την ΕΥΔΑΠ στα τέλη Νοεμβρίου» , οι δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι «στα μέσα Δεκεμβρίου η Θήβα θα καλύπτει το 60% των αναγκών της από την ΕΥΔΑΠ» και η από τηλεοράσεως δήλωση του Δημάρχου για «την καταλληλότητα εμφιάλωσης του τοξινωμένου νερού», μόνο ως εμπαιγμός , προσβολή της νοημοσύνης και προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών της Θήβας μπορεί να θεωρηθούν . Επισημαίνουμε τέλος ότι η πρόσφατη απόφαση για το σφράγισμα της γεώτρησης στο ΔΔ του Ελαιώνα όπου μετρήθηκαν 37 μg/L εξασθενούς χρωμίου επιβεβαιώνει ότι στο πόσιμο νερό δεν υπάρχουν «ασφαλείς δόσεις» για καμία καρκινογόνο ουσία.
Φίλες και φίλοι
Πέρασαν δύο μήνες και ακόμα δεν βρέθηκε καμία βιομηχανία που ρυπαίνει .
Αν και καταθέσαμε γραπτές προτάσεις στο Δημοτικό συμβούλιο , αν και συναντηθήκαμε με τον αρμόδιο αντινομάρχη και θέσαμε επιτακτικά το θέμα , κανένα αποτέλεσμα .
Η αμήχανη σιωπή της ανοχής , της συνενοχής και της συγκάλυψης των ανομιών.
Θεωρούμε κατ’ αρχήν θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατα προχώρησε σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας. Πρέπει όλοι επιτέλους να αντιληφθούν - αρμόδιοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι - ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση των βιομηχανιών καθώς και η διενέργεια συστηματικών ελέγχων συνδέονται άμεσα με την ίδια μας την ζωή. Τονίζουμε λοιπόν ότι :
Δεν θα επιτρέψουμε σε επίορκους υπαλλήλους και διαπλεκόμενους αιρετούς να παίζουν με την ζωή μας.
Δεν θα γίνουμε θύματα στον βωμό του κέρδους.
Ζητάμε οι βιομηχανίες να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας και οι υπηρεσίες να ασκήσουν τον ελεγκτικό τους ρόλο προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Το κόστος της απορρύπανσης να το πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου οι ρυπαντές.
Ζητάμε οι περιπτώσεις μη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να έρθουν στο φως και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία.
Ζητάμε συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους σε όλες τις βιομηχανίες.
Άμεση αναθεώρηση - επανεξέταση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των βιομηχανιών με εφαρμογή της ΚΥΑ 13588/725/2006.
Άρση όλων των αδειών προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί χωματερές επικινδύνων αποβλήτων στις αυλές των εργοστασίων .
Αγαπητοί συμπολίτες φτάνει πια!
Για χρόνια ολόκληρα, η συντεταγμένη πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές κλείνουν τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα, μπροστά στο συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας μας , αλλά και σε βάρος της ίδιας της προκοπής και της ανάπτυξης της περιοχής, και συνεργούν μόνο στην κερδοφορία των βιομηχάνων.
Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο έγκλημα αυτό.
Σας καλούμε σε συστράτευση για να επιβάλουμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας , να ζήσουμε στον τόπο μας εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καθαρό περιβάλλον. Δεκέμβρης 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: