Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ενας εχθρός του λαού στη Θήβα

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή.

Γράφει η Αντιγόνη
"Βοιωτέ,
Το 2008 συμπληρώνονται 180 χρόνια από τη γέννηση του Ερρίκου Ιψεν, του μεγάλου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το θέατρο και επηρέασε καθοριστικά την ελληνική δραματουργία του 20ού αιώνα.

Ακόμα κι αν δεν παρακολουθεί κανείς θέατρο είναι βέβαιο ότι θα έχει ακούσει τίτλους έργων όπως "Η Αγριοπάπια", "Ο Αρχιμάστορας Σόλνες", " Η κυρά της Θάλασσας", "Εντα Γκάμπλερ", "Βρυκόλακες" που παρουσιάζονται αδιαλείπτως σε όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της υφηλίου.

Το 1882 ο Ερρίκος Ιψεν γράφει μια πικρή κωμωδία με τίτλο "Ενας Εχθρός του Λαού", που υπήρξε μεγάλη θεατρική επιτυχία και έχει την εξής υπόθεση.

Ο γιατρός μιας τουριστικής κωμόπολης ανακαλύπτει ότι τα κρούσματα πυρετού μεταξύ των επισκεπτών των ιαματικών πηγών της οφείλονται στο ότι το νερό δεν είναι καθαρό. Ο γιατρός συγκρούεται με τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος θέλει να συγκαλύψει την μόλυνση του νερού για να μην φύγουν οι τουρίστες. Το μέρος του δημάρχου παίρνουν σιγά-σιγά όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης όταν βλέπουν να θίγονται τα μικροσυμφέροντά τους. Η μικρή εφημερίδα της λουτρόπολης επιτίθεται στον γιατρό που ανακηρύσσεται "εχθρός του λαού" και κινδυνεύει να λιντσαριστεί από το πλήθος.

Στην Ελλάδα το έργο του Ιψεν διασκεύασε το 1972 ο Γιάννης Δαλιανίδης, που σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία, γύρισε την ταινία ¨O Εχθρός του Λαού". Η υπόθεση είναι φυσικά η ίδια και στο ρόλο του δημάρχου εμφανίζεται -αν θυμάμαι καλά- ο Ανδρέας Φιλιππίδης ενώ σ' εκείνο του ηρωικού γιατρού που συγκρούεται με όλους ο οne and only Νίκος Κούρκουλος.

Είναι κοινοτοπία να πω πόσο αυτή η υπόθεση μοιάζει με τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στην αγαπημένη μου Θήβα.
Ομως θα πω ότι ενώ Ανδρέα Φιλιππίδη έχουμε, Νίκο Κούρκουλο δεν βλέπω..."

Χωρίς σχόλια από εμένα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Α ρε Αντιγόνη τι μας έκανες.
Τώρα όλη η Θήβα θέλει να δεί το έργο και τον Κούρκουλο και τα βιντεοκλάμπ δεν το έχουν. :-)