Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

ΔΕΠΑΛ-νερό-καθαριότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς

Συζητείται το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς η αίτηση ανάκλησης της απόφασης για λύση της ΔΕΠΑΛ, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα θα συζητηθούν τα εξής 6 θέματα.
1.Ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 27/12/2007 περί λύσεως της ΔΕΠΑΛ.
2. Τρόπος και διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων οικονομικών απαιτήσεων στους εργαζόμενους της ΔΕΠΑΛ.
3. Τρόπος και διαδικασία καταβολής υποχρεώσεων της ΔΕΠΑΛ προς τρίτους, προμηθευτές, δανειστές κλπ.
4. Τρόπος και διαδικασία καταβολής των υποχρεώσεων της ΔΕΠΑΛ προς το ι.Κ.Α και το Δημόσιο.
5. Αποκατάσταση των εργαζομένων της ΔΕΠΑΛ στο Δήμο ή σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα.
6. Καθεστώς λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΚΡΥΑΣ ώστε να διασφαλίζεται ο Δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής.
Ομως δεν είναι μόνο αυτά. Δύο ακόμη από τα πιο σοβαρά ζητήματα της πόλης θα συζητήσουν σήμερα οι δημοτικοί μας άρχοντες.
Το ένα είναι ο κανονισμός καθαριότητας όπου μεταξύ άλλων θα τεθούν στο τραπέζι και τα πρόστιμα τα οποία προβλεπεται να καταβάλουν οι πολίτες όταν ρυπαίνουν δημόσιους χώρους. Το μέτρο έχει ενδιαφέρον, η ευταξία είναι ζητούμενο και βέβαια διδάσκεται και μέσω αποτροπής/καταστολής. Ομως η παρούσα δημοτική αρχή δεν μπορεί να το εφαρμόσει. Η ευταξία είναι από εκείνες τις αρετές που ή έχει καθολική εφαρμογή ή εκφυλίζεται μετά από λίγο καιρό. Από την άποψη αυτή μια δημοτική αρχή που λειτουργεί συχνότατα παράτυπα δεν μπορεί να απαιτήσει από τους πολίτες να είναι άψογοι. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε π.χ. και μετά από τόσο καιρό δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στην εργοταξιακή περίφραξη μακέτα του έργου που γίνεται στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς, και αυτό είναι παράτυπο. Χωρίς να είναι το μόνο.
Για το νερό και τη ΔΕΥΑΛ μόνο ως κακόγουστο χιούμορ μπορεί να εκληφθεί η κατά 9,5% αύξηση των τελών που προτείνει η διοίκηση της εταιρείας. Στην πόλη των νερών, στο Μάντσεστερ της Ελλάδας, πληρώνουμε ήδη ακριβές υπηρεσίες ύδρευσης. Η τιμή των τελών ύδρευσης πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Ακούω ότι ο κ. Δήμαρχος Λεβαδέων ισχυρίζεται ότι η αύξηση είναι απαραίτητη διότι η ΔΕΥΑΛ τείνει να καταστεί κι αυτή προβληματική. Εχω ξαναγράψει αλλά θα το πω για μια ακόμη φορά: τον πολίτη δεν τον απασχολούν τα οικονομικά της ΔΕΥΑΛ. Ο δήμαρχος είναι δήμαρχος και πληρώνεται για να δίνει λύσεις σε τέτοιου είδους προβλήματα. Αν σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται η λύση είναι η αύξηση των τελών εις βάρος των πολιτών, τότε θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε δημάρχους και αντιδημάρχους...
Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να λειτουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: