Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Τα συντριπτικά στοιχεία για τη ΔΕΠΑΛ

Η ακτινογραφία της πολύπαθης
δημοτικής επιχείρησης

Διαβάστε όλα τα στοιχεία για τη ΔΕΠΑΛ. Από έναν (ανα)γνώστη που τολμά. Για να μην μας δουλεύουν. Για να μην παίζουν με τα χρήματά μας και τις ζωές 67 εργαζομένων. Και για ενημερωθούν όλοι οι συμμετέχοντες στη νέα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γράφει ο ΤΟΝΧVII
ΜΕΡΟΣ Α'
Βοιωτέ,
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και υπόσχομαι η συνομιλία μας να μην σταματήσει εδώ. Μόλις τελειώσω με την αξιολόγηση και το "ξεσκαρτάρισμα" των στοιχείων τα σκανάρω και θα σου τα στείλω με e-mail.
Και θέλω να τα σκανάρω για να φαίνονται αναλυτικά τα οίκοθεν έγγραφα οι αρ. πρωτοκόλλου και οι σφραγίδες και υπογραφές "μεγαλόσχημων πολιτικών ανδρών".
Απλά το μόνο που θέλω είναι να μη βιαστούμε και βρούμε μπελάδες με τους κρατούντες.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό ας αναφέρω κάποια στοιχεία για προβληματισμό. Οπως προανέφερα στα καταστήματα της ΔΕΠΑΛ εργάζονται 17 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου επί συνόλου 67. Τα υπόλοιπα πενήντα(50)απασχολούνται σε κοινωφελείς και άσκησης κοινωνικής πολιτικής φορείς όπως "Βοήθεια στο Σπίτι" Παιδικός Σταθμός» « Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης" "Το Παλιό Σχολείο", το Δημοτικό Ωδείο και το δημοτικό ραδιόφωνο "Λ fm".
Είναι εύκολο στον καθένα και ειδικά στους δημοτικούς συμβούλους με μια αίτηση τους στα γραφεία της ΔΕΠΑΛ-αλήθεια αυτά λειτουργούν;- να ζητήσει τους ισολογισμούς της επιχείρησης από ίδρυσης της και παράλληλα την κατάσταση εσόδων εξόδων των καταστημάτων-,όπως αυτή προσδιορίζεται από τα ημερήσιο κλείσιμο Ζ της μνήμης της εφορίας και των τιμολογίων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
Θα αντιληφθεί εύκολα ότι τα καταστήματα είναι απολύτως κερδοφόρα, υπό τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν- αναφέρομαι σε αυτές με τις κάκιστες και ασυνεπείς πληρωμές,με τη μηδενική υποδομή και βελτίωση του κτιριακού και εστιακού εξοπλισμού.
Θυμάστε μήπως πόσα χρόνια έχει να γίνει ανακαίνιση στα καταστήματα την ιδια ώρα που ο ιδιωτικός ανταγωνιστικός τομέας τουλάχιστον κάθε δυο χρονιά ανανεώνει τα καταστήματα;
Τι γίνεται όμως και η ΔΕΠΑΛ εμφανίζεται ζημιογόνος; Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό.
Η κακοδιαχείριση απλά τώρα γιγαντώθηκε. Οπως είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της ΔΕΠΑΛ προέρχονται από τα καταστήματα την ίδια ώρα που οι παράλληλες δραστηριότητες είναι το λιγότερο ζημιογόνες γιατί τα έσοδά τους είναι πενιχρά και η επιδότησή τους από την κεντρική εξουσία ανύπαρκτη.
Και αντί να επιδοτούνται ακόμα και από χρηματικούς καταλόγους και ειδικούς λογαριασμούς του δήμου "απομυζούν" τα έσοδα των καταστημάτων. Προς θεού δεν λέω να ανασταλεί η λειτουργία τους. Καλώς υπάρχουν και εξυπηρετούν. Απλά με το φτωχό μου το μυαλό δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο τον οποίον δεν περιέρχονται στη δικαιοδοσία του δήμου ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Επιπλέον πόσοι γνωρίζουν ότι μονό από τις δραστηριότητες του δήμου (τραπέζια, εστιάσεις, χρήση συνεδριακού κέντρου, θολωτού) οφείλεται ένα μεγάλο ποσό στη ΔΕΠΑΛ που ουδέποτε έχει πληρωθεί καθώς τότε μόνο αναγνωρίζεται η "συγγένεια".
Είναι χρήματα που πρέπει όμως να καταβληθούν από τη ΔΕΠΑΛ για αγορά προμηθειών (φαγητών, αναψυκτικών) μισθοδοσία των εργαζομένων και πάγια έξοδα. Οπότε αναγκαστικά αποταμιεύονται από τα έσοδα καθημερινής λειτουργίας. Επιπροσθέτως ποτέ δεν έχει γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός για την αγορά προμηθειών ως οφείλει και αντί αυτού προτιμώνται οι γνωστοί του προέδρου, οι"κουμπάροι" και οι ημέτεροι.
Σκάνδαλο; Τα συμπεράσματα δικά σας. Οσον αφορά στα χρέη σε εφορια και δήμο είναι πολύ μικρότερα από το ποσό που αναφέρεται, καθώς έχουν τριπλασιαστεί από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ληξιπρόθεσμης καταβολής. Είναι απορίας άξιον λοιπόν γιατί αφενός δεν επιτυγχάνεται μια ρύθμιση σε όσες δόσεις βολεύουν την επιχείρηση(100 για παράδειγμα) ούτως ώστε να μειωθούν οι προσαυξήσεις και αφετέρου με τις κατάλληλες πολιτικές πιέσεις να απαλειφθούν ώστε να μείνει το αρχικό ποσό. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει η επιχείρηση ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που τόσο απαραίτητες είναι για την εύρυθμη λειτουργία της.
Αυτά προς το παρόν γιατί αρκετά σας κούρασα και θα επανέλθω με τις ευθύνες των εργαζομένων, τις εργασιακές συνθήκες και τα στάνταρ που όφειλαν να είχαν αυτές οι επιχειρήσεις για να μην υπάρχει κακή προαίρεση Φυσικά συνυπογράφω για το ΞΕΝΙΑ.

Αυτό ήταν το πρώτο μέρος. Οπως καταλάβατε θα έχουμε και συνέχεια, όμως μέχρι τότε να πω ότι πρέπει να λειτουργήσει αμέσως το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς. Ας θυμηθούμε και αυτό: Σοκ και δέος - Το πόρισμα για τη ΔΕΠΑΛ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό το εισαγωγικό. Τη Δευτέρα δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΠΑΛ. Γι αυτό βιαστείτε για τα στοιχεία.Περιμένουμε με ανυπομονησία.