Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Καρυστίας Σεραφείμ για Θηβών Ιερώνυμο


«Αυτόν εμείς δεν τον αθωώσαμε; Τι θέλει και ανακατεύεται πάλι;». Αυτό ήταν το σχόλιο του μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ (δεξιά) όταν προ μηνός του μεταφέρθηκε ότι ο Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος κινείται εξαιρετικά δραστήρια στην κούρσα διαδοχής για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Οι δηλώσεις αυτές, κοφτές και σκληρές, και που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, λαμβάνουν νέα διάσταση καθώς ο Καρυστίας Σεραφείμ ανέλαβε τελικά τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Είναι εκείνος δηλαδή που θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για εκλογή του νέου προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας και φυσικά θα προεδρεύει της Διαρκούς Ιεραάς Συνόδου.
Το θέμα των (δήθεν) διαχειριστικών σκανδάλων για τα οποία είχε κατηγορηθεί ο Θηβών Ιερώνυμος και όπως λέγουν πολλοί του στοίχησαν την προηγούμενη εκλογή φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να ανασυρθεί και στην τρέχουσα προεκλογική μάχη -δίνοντας ένα μέτρο για το πεδίο και τον τρόπο που θα διεξαχθεί ο αγώνας για τον θρόνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Ο 79χρονος μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ έγινε μητροπολίτης επί Ιερωνύμου Κοτσώνη και ήταν από τους λίγους ιερωνυμικούς που διεσώθη επί αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκκα ενώ υπηρέτησε στη γνωστή αδελφότητα θεολόγων «Ζωή».
Ο Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εξελέγη επίσκοπος επί Σεραφείμ και είναι ο αυθεντικότερος εκπρόσωπος των σεραφειμικών στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Θεωρείται εκ των δύο ισχυρών υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μαζί με τον Σπάρτης Ευστάθιο.

Φυσικά, οι συμμαχίες ενίοτε μεταβάλλονται.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα τους αφήσουμε να δράσουν βουβά;

βοιωτός είπε...

Δεν αντελήφθην, φίλε καπιταλιστικό κουμμούνι. Καλό ψευδώνυμο πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Τι θέλει ναν πει ο ποιητής, εεε, ο σεβασμιώτατος Καρυστίας τε και Σκύρου; Ότι χατηρικώς απάλλαξαν τον Θηβών και Λεβαδείας από τις κατηγορίες; Ότι ο Ιερώνυμος ήταν μεν ένοχος αλλά είπαν να τα κουκουλώσουν για να μην εκτεθεί ολόκληρη η εκκλησία; Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε πρόκειται για σκάνδαλο ολκής. Αν πάλι τα πράγματα δεν είναι έτσι (που μάλλον είναι και το πιθανότερο) τότε ξαναβλέπουμε τον πόλεμο λάσπης κατά του Ιερωνύμου. Γεγονός επίσης σκανδαλώδες. Η σήψη στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου είναι δυστυχώς ανάλογη μ' αυτή της πολιτικής σκηνής.

agios thomas είπε...

Χαίρετε μετά από διάστημα μακράς απουσίας.

Ο Καρυστίας Σεραφείμ είναι πανθομολογουμένως ευσεβής και άσπιλος, πλην όμως Ιερωνυμικός (Κοτσώνης).
Από τους ελάχιστους που διατήρησε ο μακαριστός Σεραφείμ Τίκας.
Δεν τρέφει και τα καλύτερα των αισθημάτων για τον δικό μας Ιερώνυμο, καθώς το καιρό της πρωτοκαθεδρείας του, επί Σεραφείμ, δεν αποκατάστησε τους 'Ιερωνυμικούς' φίλλους του: Λαρίσης: Θεολόγο, Αττικής και Μεγαρίδος: Νικόδημο και Θεσσαλιώτιδος(Καρδίτσας): Κωνσταντίνο.
Ο δικός μας Δεσπότης είχε πλούσια δράση την εποχή του ασθενούς Σεραφείμ και δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί οι 'εκλέκτορες' που παρά την δικαστική αθώωσή του, διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για την τότε χρηστή διοίκηση στα οικονομικά της εκκλησίας.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά έρχεται σε αντιπαράθεση με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, για τον οποίο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό σκάνδαλο: οικονομικό ή ηθικό.
Αν τη πρώτη φορά το ποτήρι είχε μια πίκρα, αυτή θα είναι φαρμάκι γιατί ο Δεσπότης μας θεωρεί ότι του χρωστάνε την εκλογή.
Η 7η Φεβρουρίου πλησιάζει και τότε θα γνωρίζουμε αν θα του αναπέμπουμε ΄αξιος' ή λόγους παρηγορητικούς.
Ευλόγησον.

βοιωτός είπε...

Αγιε,
μαύρα μάτια κάναμε...
Η εγκυρότητά σου περί τα εκκλησιαστικά είναι εντυπωσιακή.
Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση που περιλαμβάνει πράγματα που ομολογουμένως δεν γνώριζα.

Ανώνυμος είπε...

ηρθε η ώρα του Ιερωνύμου?

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά είμαι από Αθήνα. Ειλικρινά εύχομαι να εκλεγεί ο Ιερώνυμος σαν αρχιεπίσκοπος.
Προφανώς ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει για τον "άγιο" Σπάρτης Ευστάθιο ότι έχει ιδιαίτερη αγάπη στο χρήμα... αν κανείς από εσάς μπορεί να δει τους λογαριασμούς του και τους κοινούς λογαριασμούς που είχε με τον γέροντά του (τον μακαριστό Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη) θα καταλάβει πολλά... Φίλος τραπεζικός από την Καλαμάτα μου είπε προχθές ότι "έγδαραν τη μητρόπολη Μεσσηνίας και την Σπάρτης"...
Αν μπορείτε, ψηφίστε για τον Θηβών Ιερώνυμο στο site www.rnn.gr
Δε ξέρω αν υπάρχει κόλπο για περισσότερες από μία ψήφους, αλλά μου φαίνεται ότι κάποιοι ψηφίζουν πέραν της μίας φοράς.
Αν μη τι άλλο ο Ιερώνυμος φαίνεται καλός άνθρωπος, κι όχι ψεύτικος.
Είδατε τι είπε ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος μετά την κηδεία του Χριστόδουλου? τα'χουν κανονισμένα για να συνεχίσουν την "μάσα"...

Ανώνυμος είπε...

Ρε συνελληνες για Εκλογη Αρχιεπισκοπου μιλαμε η για εκλογη του Godfather της μαφιας? Ελεος.Εαν ο Λειβαδιας θεωρησε οτι αδικηθηκε γιατι δεν παραπονεθηκε τοσα χρονια? Αυτα τα θεωρω κλαψες.

Ανώνυμος είπε...

Στον Επίσκοπο αυτό, το Θηβών, μου έχει κάνει εντύπωση η ταπεινότητα του βλέμματός του. Ίσως τελικά να είναι αλήθεια ότι το Άγιο Πνεύμα φωτίζει την Εκκλησία "και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής". Ίσως το Άγιο Πνεύμα ενήργησε ώστε μετά από την επικοινωνιακή επίθεση και το "μπάσιμο" των νέων στην Εκκλησία επί Χριστοδούλου να χρειάζεται να εκλεγεί ένας "πνευματικός" ιεράρχης όπως ο Θηβών, για να μπορέσει η Εκκλησία να κρατήσει την "προίκα" των νέων. Τουλάχιστον προσωπικά, στον εσπερινό της Υπαπαντής, άναψα ένα κεράκι υπέρ του.

Ανώνυμος είπε...

10.42 ανώνυμε
αυτό σού συμβαίνει επιδή δεν είσαι από τη Βοιωτία