Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Τα μνημεία της Λιβαδειάς και οι σωτήρες πολιτικοί

Δημοσιεύουμε επιστολή-καταγγελία αναγνώστη μας.

Γράφει ο Γ. Μ.
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Ο ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ. ΕΝΑ ΜΑΝΤΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ. ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΡΙΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ-ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΕΡΙΚΩΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ. ΟΥΤΕ ΔΡΑΧΜΗ-ΕΥΡΩ ΕΠΙΣΤΡΑΦΗΚΕ.

11 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Αγαπητέ Μ.Γ.
όταν λέτε ένα Μαντείο με άμεση σύνδεση με του Δελφούς τι εννοείτε;

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΟΙΩΤΕ...
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΚΥΝΑ.
Ο Μ.Γ. ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι και σε 4,5 λεπτα ηταν στους δελφους....τι λενε μωρε?

Ανώνυμος είπε...

Ο μύθος λέει πως το Μαντείο του Τροφωνίου επικοινωνούσε μέσω μυστικού περάσματος με το Μαντείο των Δελφών. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για μύθο. Μην αρχίσετε τίποτε για κοίλη γή, εξωγήινους και Νεφελίμ, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Ο Τροφώνιος και ο Αγαμήδης, τα δύο νεότερα παιδιά του βασιλιά Εργίνου του Ορχομενού της Βοιωτίας, ήταν ικανοί αρχιτέκτονες, που οικοδόμησαν το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το θησαυροφυλάκιο του βασιλιά Αυγεία. Σ’ αυτοί οι δύο αδελφοί τοποθέτησαν ένα λίθο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε μπορούσε κανείς από έξω να τον απομακρύνει εύκολα από την θέση του. Από τον δρόμο αυτόν λεηλατούσαν επανειλημμένα τον θησαυρό που απέθεσε εκεί ο βασιλιάς. Επειδή οι κλειδαριές της πόρτας βρίσκονταν απαραβίαστες, ο Αυγείας έστησε μέσα στο θησαυροφυλάκιο παγίδες. Κατά την επόμενη διάρρηξη ο Αγαμήδης πιάστηκε σε μια θηλιά. Ο Τροφώνιος του έκοψε αμέσως το κεφάλι, ώστε αυτός μετά την αιχμαλωσία του και κάτω από βασανιστήρια να μην μπορέσει να τον αποκαλύψει. Τον Τροφώνιο όμως που διέφυγε, τον κατάπιε η γη. Στην θέση αυτή κατ’ εντολή του Απόλλωνα οικοδομήθηκε ένα μαντείο. Oσοι ήθελαν να συμβουλευτούν το μαντείο του Τροφωνίου στην Βοιωτία έπρεπε να πιούν εναλλάξ από δύο πηγές που αποκαλούνταν «Λήθη» και «Μνημοσύνη», (προκειμένου να λησμονείται το παρελθόν και η μνήμη να ξεκινά απ΄ το παρόν.
Κατά τον Πλούταρχο και τον Παυσανία την κατάβαση στον χώρο, όπου υπήρχε το μαντείο, ακολουθούσε μια πολυήμερη διαμονή στο ιερό του αγαθού δαίμονος. Εκεί επιτελούνταν καθαρμός, προσφορά θυσιών, επάλειψη και ο ικέτης έπινε ένα ποτό της λήθης. Έπειτα κατέβαινε κανείς στο άβατον του Τροφωνίου. Ότι διαδραματιζόταν εκεί δεν επιτρεπόταν να ειπωθεί σε κανέναν. Ο επισκέπτης επέστρεφε από το Τροφώνιο πλήρως διαταραγμένος· σιγά-σιγά ανελάμβανε και ερχόταν πάλι στα λογικά του. Αν δεν υπήρχε ικανοποίηση από το χρησμό, η συμβουλές των ιερέων ήταν να μεταβεί ο επισκέπτης και στο μαντείο των Δελφών. Λέγεται ότι οι ιερείς των δυο μαντείων διεμήνυαν από σύντομο δρόμο, τα ζητούμενα του επισκέπτη.

Ανώνυμος είπε...

θα κατεβουν οι εξωγηινοι και θα μας βαρεσουν με αυτα που λεμε....2008 εχει ερθει!

nkalomiris είπε...

Μην ξεφεύγετε από το θέμα του post. Ρημάζει η Λιβαδειά δεν το βλέπετε; Δεν το καταλαβαίνετε; Για την πραγματικότητα μιλάμε και όχι για τους μύθους.
Είχα διαβάσει παλαιότερα μια μελέτη που έλεγε ότι επιβάλλονταν να κοπούν πολλά δέντρα στο εσωτερικό του κάστρου. Είναι τόσο μεγάλη δουλειά αυτό; πρέπει να γκρεμιστούν τείχη για να κλαίμε; Ή μήπως και τότε δεν θα μας νοιάζει.
Βοιωτέ καλό είναι να γράφεις ότι πρέπει να ανοίξει το Ξενία, αλλά η πόλη μας δεν πρέπει μόνο καφέδες να σερβίρει.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, Ανώνυμε, επειδή έχει έχουμε 2008 πρέπει να πάψουμε να διηγούμαστε και τους μύθους των Άθλων του Ηρακλή, της Αργοναυτικής Εκστρατείας, του Τρωικού Πολέμου κλπ. κλπ.;

Ανώνυμος είπε...

καλο ειναι αξιοτιμε μετοικε να επικεντρωνομαστε στην ουσια του καθε θεματος..οι μυθοι ειναι για παραμυθια το βραδυ στα εγγονια μας.Anyway ο καθενας οπως το αντιλαμβανεται!

Ανώνυμος είπε...

αυτα που λετε για την λιβαδειά ισχύουν για όλες τις πολεις της χωρας μας. σε δουλειά να βρισκόμαστε.
παντως υποκαταστημα σε μαντείο πρωτη φορα το ακουσα!!

Ανώνυμος είπε...

Για κοιτάξτε αυτό το blog που βρήκα τυχαία σήμερα.

http://ekivolos-net.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

Βοιωτέ κάνε και κανένα θέμα μιας και σε διαβάζουν πολλοί.