Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

"Ισος μεταξύ ίσων ο Αρχιεπίσκοπος" λέει ο Ιερώνυμος από τη Λιβαδειά

Με μια ομιλία από στήθους αλλά σίγουρα από καρδιάς ο νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αποχαιρέτησε το ποίμνιο του στη Λιβαδειά κατα τη σημερινή πανηγυρική λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της πόλης.

Ο Μακαριώτατος έκανε μια αναδρομή στην 40χρoνη πορεία του και στάθηκε ιδιαίτερα στο συνοδικό σύστημα της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Με τίμησαν με την ψήφο τους οι Μητροπολίτες αλλά να γνωρίζετε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι μητροπολίτης Αθηνών -όπως όλοι οι μητροπολίτες -και διαποιμαίνει τους εκεί πιστούς ενώ προεδρεύει "ίσος μεταξύ ίσων" στην Ιερά Σύνοδο, είπε ο Ιερώνυμος, δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα της βαθιά του πίστης στη συνοδικότητα της διοίκησης της εκκλησίας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις αλλαγές και τις ανακατάξεις που συντελούνται παγκοσμίως και υπογράμμισε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το Γένος έχει την τύχη να διαθέτει ως οδηγό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και έναν Οικουμενικό Πατριάρχη με πολλά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Ο Ιερώνυμος χάραξε επίσης τις αδρές γραμμές των διεθνών σχέσεων που θα ακολουθήσει η Αρχιεπισκοπή καθώς αναρωτήθηκε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν όλοι οι Ορθόδοξοι ήταν ενωμένοι, πέρα από κράτη και υπερεθνικούς οργανισμούς.
UPDATE
*Συγκινημένος και συγκινητικός ήταν ο Ιερώνυμος στην αποχαιρετιστήρια αρχιερατική λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε το πρωί στη Λιβαδειά. Λύγισε όμως -και δάκρυσε- μόνον όταν αιτήθηκε και δημοσίως τη βοήθεια του Θεού για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, όπως την είχε ζητήσει και πάλι πριν από 40 χρόνια όταν ξεκινούσε την πορεία του στην Εκκλησία. Εντονη συγκίνηση κατελάμβανε τον Ιεράρχη όταν ανεφέρετο στον πνευματικό του πατέρα, κυρό Νικόδημο.
**Πέντε Μητροπολίτες παρέστησαν στη λειτουργία και συλλειτούργησαν με τον Ιερώνυμο κάνοντας πράξη το συνοδικό σύστημα. Παρόντες οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Περιφέρειας και βέβαια πλήθος πιστών που είχαν κατακλύσει από νωρίς την Μητρόπολη και τους γύρω χώρους και που φώναξαν εν πλήρει συνειδήσει το πατροπαράδοτο "Αξιος".

***Εντύπωση μου έκανε η αναφορά του Ιερωνύμου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως: Εχουμε την ευλογία να έχουμε -ως Γένος- το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πρέπει -όχι να το στηρίξουμε δεν έχουμε τις δυνάμεις να στηρίξουμε το Πατριαρχείο εμείς- αλλά να το αγαπήσουμε, είπε ο Αρχιεπίσκοπος ή περίπου αυτά. Πολλά μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτή την αποστροφή του Μακαριωτάτου -εγώ θα σταθώ στο λιγότερο εμφανές: νομίζω ότι αναδεικνύει πέραν της βαθύτατης προσήλωσης του Ιερωνύμου στη βυζαντινή παράδοση και την ουσιαστική πίστη του στην αιωνιότητα του μηνύματος του Ιησού και ως εκ τούτου και της Εκκλησίας.
**** Αναφέρθηκε ο Ιερώνυμος στο τιτάνιο έργο που ανέλαβε: της αναστήλωσης των βοιωτικών μοναστηριών. Νομίζω ότι πραγματικά σε αυτόν τον τομέα έγινε σπουδαία δουλειά. Θεωρώ ότι τα ορθόδοξα μοναστήρια είναι το ισοδύναμο των μεσαιωνικών πύργων της Δυτικής Ευρώπης. Εκεί είναι γραμμένο μεγάλο μέρος της ιστορίας του Γένους και η διάσωσή τους αποτελεί προτεραιότητα. Από την άποψη αυτή η συμβολή του Ιερωνύμου είναι σημαντική για την αυτογνωσία μας, για τη Βοιωτία, για τη χώρα, για την ιστορία.
***** "Ζούμε στην εποχή της σύγχυσης όπου το ψέμα γίνεται αλήθεια και το κακό παρουσιάζεται ως καλό. Η Εκκλησία πρέπει να βοηθά τον άνθρωπο να τα ξεχωρίζει", είπε ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ενώ έκανε έμμεση αναφορά στο κλίμα των ημερών λέγοντας ότι "όταν αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, αρρωσταίνουν και οι θεσμοί".
Θα συνεχίσουμε...
Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει να λειτουργήσει αμέσως.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον υποδέχτηκα και εγώ κριτικά στο Μπλογκ μου.
Τώρα έχεις άνθρωπο στην Αθήνα να προωθήσει το θέμα του Ξενία της Λειβαδιάς, Ας φέρει εκεί αυτό που θα χτιζόνταν στον Καρέα.

βοιωτός είπε...

Είναι πολύ καλό το άρθρο σου, για την οπτική γωνία που εξετάζεις το ζήτημα.
Οσο για το ΞΕΝΙΑ δεν χρειαζόμαστε αρχιεπίσκοπο, Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας...

nkalomiris είπε...

Πέρα από κάθε συγκίνηση (από τα λόγια του και από την παρουσία του) το πραγματικό έργο του Ιερώνυμου δεν είναι και ακριβώς άγιο και ιερό.
Κάτσε τα περάσουν οι μέρες και να στεγνώσουν τα δάκρυα και θα έχουμε να γράφουμε πολλά.
Ιερό χρήμα, θέλω να πω, δεν πήγε πάντα για ιερό σκοπό. Αυτά προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Πειτε μου παρακαλω η πολη σας φερει το ονομα της απο το ΛΙΒΑΔΙ αρα ΛΙΒΑΔΕΙΑ Η? απο τον ΛΕΒΑΔΟ αρα ΛΕΙΒΑΔΙΑ ? εχουμε αρχιεπισκοπο, απο την ΒΟΙΩΤΙΑ η Λειβαδια θα αναφερθει πολλες φορες πως θα την γραφουμε? το σωστο, οοοοχι την προχειροτητα.

βοιωτός είπε...

Τροφώνιε,
θα το δούμε.

Λέων,
είναι Λιβαδειά ή Λεβάδεια.

Ανώνυμος είπε...

Λέοντα,

Η πόλη ονομάστηκε «Λεβάδεια» από τον Λέβαδο. Με τα χρόνια η προφορά παραφθάρηκε σε (χωρίς ορθογραφία) «Λιβαδιά». Υπήρχε μεγάλη διχογνωμία για το αν έπρεπε να γράφεται «Λειβαδιά» ή «Λιβαδειά» μέχρι που η Ακαδημία αποφάνθηκε περί του «ορθού» που είναι η δεύτερη γραφή.

βοιωτός είπε...

Δεν είμαι σίγουρος ότι ο θρύλος περί Λέβαδου στέκει. θα το κοιτάξω και θα επανέλθω.