Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Οχι στον λιθάνθρακα από την ΕΝΑΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση της ΕΝΑΕ στη δημιουργία ενεργειακών μονάδων με λιθάνθρακα εξέφρασε το Διοικητικό της Συμβούλιο με εισήγηση του νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά μας πληροφορεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας.
Ομόφωνο ΟΧΙ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, στο λιθάνθρακα, μετά από εισήγηση του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά.

Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, εισηγήθηκε τη λήψη απόφασης, κατά της λειτουργίας ενεργειακών εργοστασίων με λιθάνθρακα.

Η διατύπωση του εισηγητικού σκεπτικού αναφέρεται στα εξής :
Ο προωθούμενος ενεργειακός σχεδιασμός του Κράτους,
που προβλέπει τη δημιουργία μονάδων με λιθάνθρακα – οι οποίες δημιουργούν δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις – αποτελεί πρόκληση για τα θεσμικά όργανα, τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών, που πρόκειται να χωροθετηθούν.
Η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα διατηρήσει τη χώρα μας, στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως, αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα οδηγήσει στην έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, θα δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων, και θα απαιτήσει τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων θαλασσινού νερού για ψύξη, που κατόπιν θα επιστρέφει στη θάλασσα, διαταράσσοντας το οικοσύστημα.
Πιστεύουμε ακράδαντα, πως η αειφόρος ανάπτυξη είναι ασύμβατη με την εμμονή σε ρυπογόνα πρότυπα – μέρος των οποίων είναι και ο λιθάνθρακας – και ότι, η ενεργειακή πορεία της χώρας, πρέπει να χαραχθεί σε διάλογο με την κοινωνία και όχι ερήμην της.

Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ, αποφάσισε ομόφωνα :
- Την κατηγορηματική αντίθεση, με τη δημιουργία ενεργειακών μονάδων με λιθάνθρακα, σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, για εργοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο.
- Τη στήριξη της συμμαχίας ενάντια στο λιθάνθρακα, που υπογράφεται από τους Δήμους Καβάλας, Αλμυρού, Αστακού, Κηρέως, τις Κοινότητες Αντίκυρας και Κυριακίου και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Ο Νομάρχης Βοιωτίας τονίζει πως «η πολιτική της Κυβέρνησης για την παραγωγή ενέργειας με πρώτη ύλη λιθάνθρακα και η προώθηση χωροθέτησης τέτοιας μονάδας στο Νομό, αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση των τοπικών αναπτυξιακών σχεδιασμών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Η κάθετη αντίθεσή μας, κλιμακώνεται με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ. Η Πολιτεία οφείλει να συγκλίνει με τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, που αποτελούν την κατ΄εξοχήν έκφραση των πολιτών και της κοινωνίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: