Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

"Οχι στην παράδοση της δημοτικής περιουσίας" από την Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς

Σε συλλογή υπογραφών έχει επιδοθεί η Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς ώστε να πιέσει για την παραμονή της Κρύας υπό δημοτικό ελέγχο. Ιδού το κείμενο που συνοδεύει την πρωτοβουλία της... Πρωτοβουλίας και της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Όχι στην παράδοση της δημοτικής περιουσίας.
Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δήλωση, διεκδικούμε ολόκληρη η περιοχή της Κρύας και τα κτίρια ΞΕΝΙΑ, Νερόμυλος, Νεροτριβή, να παραμείνουν δημοτική περιουσία. Απαιτούμε να μην παραδοθούν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα αλλά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Λιβαδειάς που μετά και το κλείσιμο αυτών των κτιρίων δεν έχει κανένα δημόσιο χώρο Πολιτισμού και εκδηλώσεων. Χρειαζόμαστε Πνευματικό Κέντρο, Μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδρίων και διαλέξεων, στέγη για τις πολιτιστικές δραστηριότητες ομάδων της πόλης όπως Χορού, Χορωδίας, Θεάτρου, Σεμιναρίων, Μουσικής που σήμερα λειτουργούν ως περιφερόμενοι θίασοι.
Διεκδικούμε να αποφασίζει η τοπική κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται και αξιοποιείται η μοναδική περιοχή της Κρύας, το σημαντικότερο τμήμα της πόλης, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Λιβαδειάς.

Η Κρύα μας ανήκει. Να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες 6-8 μμ: 6974813350

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι που θα γίνω οξύς: "Να παραμείνουν δημοτική περιουσία"; Δηλαδή σήμερα είναι δημοτική περιουσία και κάποιοι θέλουν να τα (ξε)πουλήσουν; Σύντροφοι, μαζί σας, αλλά να ξέρουμε τι ζητάμε. Το ΞΕΝΙΑ δεν είναι δημοτική περιουσία, ανήκει στην ΕΤΑ και είχε παραχωρηθεί στο Δήμο για εκμετάλλευση - για τα υπόλοιπα κτήρια δεν είμαι βέβαιος. Αλλά να αναλογιζόμαστε ότι στη σημερινή κατάσταση της απαξίωσης με δημοτική διαχείριση φτάσαμε, έτσι; Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε και να προτείνουμε κάποιο άλλο μοντέλο διαχείρισης;

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικε, όλος αυτός ο χώρος απαλλοτριώθηκε πριν απο 50 χρόνια απο τον ΕΟΤ, όταν οι δήμοι είχαν πολύ περιρισμένες δυνατότητες, προφανώς για προστατευθεί και να αξιοποιηθεί ως δημόσια περιουσία. Τότε χτίσθηκε και το ΞΕΝΙΑ, που το 1987 παραχωρήθηκε στο Δήμο σε κακή κατάσταση και σχεδόν αναστηλώθηκε και συντηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο έγινε και με τα άλλα ακίνητα που ερήμωναν αναξιοποίητα, μέχρι το 1993 που παραχωρήθηκαν και αυτά στο Δήμο και έγινε ανάπλαση όλης της περιοχής. Το θέμα δεν είναι στενά ιδιοκτησιακό. Το δημόσιο με κάποιο τρόπο (ΕΟΤ τότε, ΕΤΑ σήμερα)έχει τυπικά την κυριότητα μιας έκτασης αλλά αυτός ο χώρος είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της πόλης και καλώς της είχε παραχωρηθεί. Τρόποι να διαχειρισθεί κανείς αυτή την περιουσία υπάρχουν πολλοί: εμείς όμως δύο θέματα βάζουμε ως προτεραιότητα. Το ένα αφορά το να μην φύγει απο τον έλεγχο του δήμου -που είναι η πιο κοντινή στους πολίτες εκροσώπηση- η απόφαση για το πως αξιοποιείται αυτή η περιοχή. Το άλλο αφορά την διασφάλιση της περιουσίας είτε για να διατηρήσουμε χώρους που είναι έτοιμοι και απαραίτητοι για άλλες χρήσεις (π.χ. συνεδριακό κλπ) είτε ακόμη και με την απλή έννοια των εσόδων περισσότερο δε αφού η πόλη επένδυσε στα κτίρια και την περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοβουλία πολιτών,

Επί της ουσίας συμφωνούμε, μόνο που όταν τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα το αίτημα πρέπει να είναι και ρεαλιστικό και τυπικά ορθό. Θα μπορούσαμε λοιπόν να ζητούμε η περιοχή της Κρύας να παραμείνει στη διαχείριση της τοπικής κοινωνίας. Τώρα, το σημαντικότερο ζήτημα ώστε το παραπάνω αίτημα να είναι ρεαλιστικό και να έχει προοπτική είναι μέσα από ποιους θεσμούς θα μπορέσει να διαχειριστεί ορθολογικά και αποτελεσματικά η τοπική κοινωνία την δημόσια περιουσία αφού η δημοτική αρχή τα έκανε θάλασσα. Γιατί αν το αίτημα είναι απλά να παραμείνει στη διαχείριση του Δήμου τότε πολύ απλά η ΕΤΑ θα ισχυριστεί, και δικαίως, πως ο Δήμος είναι ανίκανος όχι μόνο να αξιοποιήσει αλλά και να προστατεύσει την δημόσια περιουσία.

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικε, το αίτημα είναι να παραμείνει αυτή η περιουσία, στο δικό μας επίπεδο, στην πόλη, στο δήμο, εκεί που θεωρητικά είναι ευκολότερο για τους πολίτες να ελέγχουν και να επηρρεάζουν (δια της ψήφου τους, δια της γνώμης τους, δια των τοπικών ΜΜΕ όπως εδώ κλπ). Όσο για τη διαχείριση, ακόμη και αν αφορά ενοικίαση κάποιου χώρου σε τρίτο θα ήταν προτιμότερο να γίνει με προυποθέσεις που να βάζει η πόλη. Ο τρόπος που θα το διαχειριστεί η εκάστοτε Δημοτική Αρχή - επιτυχής ή όχι- κρίνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποποιηθούμε την Κρύα και να την διαχειριστεί εν λευκώ κάποιος ιδιώτης. Εξάλλου η δημοτική παρέμβαση στην περιοχή αυτή δεν αφορά μόνο δύο καφέ και ένα εστιατόριο. Μέρος της περιουσίας αυτής αφορούσε πολιτιστική υποδομή (Συνεδριακό Κέντρο, Εκθεσιακοί χώροι, Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο). Εμείς πιστεύουμε οτι πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση και να στεγάσει και άλλες "ορφανές" δραστηριότητες όπως συλλόγους της πόλης που δεν έχουν χώρο, την Δημοτική Πινακοθήκη (που αγνοείται η τύχη της) κλπ. Στην πραγματικότητα το κόστος και οι απαιτήσεις για μια τέτοια λειτουργία είναι αντίστοιχο με ενός Πνευματικού Κέντρου - που ούτως ή άλλως δεν έχουμε εδώ και λίγα χρόνια- και πιστεύουμε ότι είναι εντός των υποχρεώσεων και των δυνατοτήτων ενός Δήμου.

Εκηβόλος είπε...

Πραγματικά δεν είναι απίστευτο, μεταξύ των άλλων, να επαφίεται η τύχη της συγκεκριμένης περιοχής στα τοπικά ΜΜΕ, όπως η... "πρωτοβουλία πολιτών";;;...επιθυμεί;

Επώνυμος είπε...

Βοιωτέ να ενημερώσω εσένα και τους αναγνώστες σου για μερικά γεγονότα που τυχαίνει να γνωρίζω.

1. Μόνο του ΞΕΝΙΑ έληξε τον Δεκέμβρη η παραχώρηση και έγκαιρα έχει ζητηθεί από τα ΕΤΑ η ανανέωση της με δικαίωμα υπενοικιάσεως.

2. Των υπολοίπων ακινήτων η παραχώρηση λήγει το 2019, αλλά και για αυτά εχει ζητηθεί τροποποίηση της σύμβασης ώστε ο Δήμος να έχει το δικαίωμα της υπενοικιάσεως.

3. Τό αίτημα του Δήμου είναι για συζήτηση στό ΔΣ των ΕΤΑ και μάλλον θά γίνει δεκτό, με την δέσμευση ένα μικρό μέρος του ενοικίου της τάξης του 10-20% να παρακρατείται από τα ΕΤΑ.

4. Τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν γιά την πληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων που θα πάρει ο Δήμος γιά να εξοφλήσει τα χρέη της ΔΕΠΑΛ.

5. Μετά την εξόφληση των δανείων, τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των Πολιτιστικών Δραστηριότητων του Δήμου μας.

6. Εμαθα ότι το παλαιό Κρατικό Νοσοκομείο και ο περιβάλλων χώρος του θα δοθούν στον Δήμο μετά από θετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Να πιέσουμε να προωθηθεί άμεσα η επισκευή του και ή διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε κοινόχρηστο Πάρκο.

7. Δεν είδα να γράφεις τίποτα θετικό για την απόφαση της Δήμοτικής Αρχής να μεταφέρει στόν Δήμο ΟΛΟ το προσωπικό της ΔΕΠΑΛ. Η απόφαση αυτή είναι γενναία γιατί τα οικονομικά του Δήμου θά επιβαρυνθούν τρομακτικά και θα την πλήρωσουν όλοι οι Λειβαδίτες.

8, Το ΞΕΝΙΑ θα ξαναλειτουργήσει με ιδιώτη Διαχειριστή.


ΥΓ1. Χρόνια πολλά και περισσότερο αντικειμενικά.

ΥΓ 2. Ελλειψα ένα μακρύ επαγγελματικό ταξείδι και γιαυτό χάθηκα.

Ανώνυμος είπε...

Εκήβολε προφανώς δεν επιθυμούμε τίποτε τέτοιο.
Για αυτά που αναφέρει ο επώνυμος λίγα σχόλια:
1. Φαίνεται καλλίτερα πληροφορημένος ακόμη και απο ...τον Δήμαρχο και πάντως καλλίτερα πληροφορημένος απο τους πολίτες ακόμη και απο αυτούς που έχουν την υπομονή να παρακολουθούν δημοτικά συμβούλια
2. Αν όλα τα κτίρια τα νοικιάσει ο Δήμος όπως διατείνεται, τότε η πρωτεύουσα του νομού θα στερηθεί ακόμη και απο αυτές τις ελάχιστες πολιτιστικές υποδομές που διαθέτει.
3. Αν ο Δήμος έχει τόση ανάγκη χρημάτων ώστε να υποχρεούται να επινοικιάσει τα κτίρια της Κρύας για να καλύψει τα χρέη, τότε με τι λεφτά θα νοικιάζει (όπως αναφέρθηκε στο Δ.Σ) και θα αναπαλαιώσει το Παλαιό Κρατικό και με τι λεφτά θα ξεπληρώσει το τεράστιο δάνειο που δηλώνει ότι θα πάρει για να αγοράσει καινούριο Δημαρχείο;

Ανώνυμος είπε...

επώνυμε να μου επιτρέψεις μια διόρθωση . οχι ΟΛΟΥΣ , κάποιους τους άφησε απέξω και πίστεψέ με όχι τυχαία. Αλλού το λένε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. ας μην λέμε μεγάλα λόγια ακόμα γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. που ξέρεις.

Επώνυμος είπε...

α) Προφανώς θα ενοικιασθούν τα 3 καταστήματα μόνο όχι όλα τα κτίρια βέβαια
β) Το Παλαιό Νοσοκομείο θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο Δήμος μόνο την μελέτη πρεπει να πληρώσει προς το πάρον. Τά χρήματα που θα επενδυθούν για τις επισκευές αφαιρούνται απο τα ενοίκια.
γ) Την "Πρωτοβουλία" τι την πειράζει άν ξέρω κάτι παραπάνω από αυτήν. Το Θέμα είναι αν αυτά που γράφω είναι σωστά.
δ) Για τον ανώνυμο, ΟΛΟΙ θα μεταταχθούν (εκτός αν οι ίδιοι δεν θέλουν). Ο Τσιφής δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις και το έχει αποδείξει, σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι υπάρχει (προ)σχέδιο από τον Δήμο για την τύχη της περιοχής.

Είναι βέβαια σκάνδαλο να υπάρχει σχεδιασμός απουσία του λαού της Λιβαδειάς. Σημαντικές αποφάσεις για το σημαντικότερο (οικονομικά, αισθητικά, ιστορικά και πολιτισμικά) σημείο της πόλης δεν λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση, ιδιαίτερα μετά από τόσες περιπέτειες. Ούτε βέβαια ανακοινώνονται αν(επ)ώνυμα, ευτυχώς βέβαια που υπάρχει το blog και εξωθεί σε απαντήσεις.

Αν η «σωτηρία» διαφαίνεται στη ιδιωτικοποίηση των καταστημάτων και σε όσο δυνατόν υψηλότερα ενοίκια, τότε επιτέλους, θα πρέπει να απαντήσετε γιατί κλείσατε τα κερδοφόρα καταστήματα. Με το κλείσιμο απαξιώθηκαν με αποτέλεσμα ο μελλοντικός επιχειρηματίας να τα ενοικιάσει με χαμηλότερο αντίτιμο. Εκτός και αν το κλείσιμο είναι μέρος του σχεδιασμού.

Τα έσοδα από τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του πολυπόθητου δανείου/ων που θα συναφθεί για την αποπληρωμή των χρεών της ΔΕΠΑΛ. Γιατί το ίδιο δεν πράξατε με τα κέρδη των καταστημάτων; Περιμένετε μεγαλύτερα έσοδα από τα ενοίκια; Σκανδαλωδώς τα μοιράσατε σε περισσότερα από ότι μπορούν να περισώσουν.

Η ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας και η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με όσα αναφέρετε, εξαρτάται άμεσα από την αποπληρωμή των δανείων. Σημειώνεται ότι από τα ενοίκια η ΕΤΑ Α.Ε. θα παρακρατεί το 10%-20%.
Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να γίνει δεκτό το αίτημα παραχώρησης από το ΔΣ της ΕΤΑ (αν δεν έχει άλλα σχέδια) και φυσικά αν δεν ζητήσει υψηλότερο αντίτιμο για την παραχώρηση. Βέβαια μέχρι την αποπληρωμή όλες οι προς πολιτιστική αξιοποίηση εγκαταστάσεις θα έχουν ρημάξει και το μόνο που θα έχετε καταφέρει είναι η παραχώρηση των καταστημάτων σε ιδιώτες. Τότε μάλλον κάποιος άλλος δήμαρχος θα σκεφτεί νέα δάνεια ή ενοικίαση και των υπολοίπων εγκαταστάσεων.

Δεν πιστεύω ότι όσα αναφέρετε αντλούνται από πρόταση με σοβαρή μελέτη και σχεδιασμό, ότι υπάρχουν προϋπολογισμοί και χρονοδιαγράμματα, απλά δημοσιεύετε πληροφορίες για να εκτιμήσουν την αντίδραση οι εμπνευστές των όσων αναφέρετε. Η γνωστή τακτική «πες να δούμε τι θα κάνουμε» που υπογράφεται από το εξαιρετικό σας «τυχαίνει να γνωρίζω».

Η αποτυχία της δημοτικής αρχής να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενδυνάμωση των καταστημάτων, ώστε να αντληθούν οι απαραίτητοι πόροι για την εξυγίανση της ΔΕΠΑΛ (έστω και μέσω δανεισμού, προβάλλει την μοναδική επιλογή της ιδιωτικοποίησης με το σύνθημα «όλα από τα ενοίκια». Η περιοχή θα πάει σε ιδιώτες και θα μείνουν τα δάνεια.

Αυτό όμως που επιμένω είναι ότι η δημοτική αρχή δεν συζητεί με κανένα, δεν συζητεί με τον λαό της Λιβαδειάς που της εμπιστεύτηκε την διαχείριση σημαντικών προβλημάτων. Τα γνωρίζατε και αναλάβατε πλήρη ευθύνη με την εκλογή σας.

Ανώνυμος είπε...

το παραπάνω για τον επώνυμο

Επώνυμος είπε...

Προς κ. Αpollo

α) Κανείς προφανώς δεν με αναγκάζει να γράψω στο blog, απλώς ανταλλάσω μαζί σας τις πληροφορίες μου και τις σκέψεις μου όπως κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Και φυσικά δεν γράφω λόγους πολιτικούς και καταγγελτικούς όπως εσύ και πολλοί άλλοι κάνουν. Είναι το πιό εύκολο πράγμα.

β) Η συνωμοσιολογία στην Ελλάδα, είναι προφιλής τακτική αυτών που δεν θέλουν να δούν την αλήθεια.

γ) Που τις είδες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις???
5.000.000€ τουλάχιστον τα χρέη της ΔΕΠΑΛ, χωριστά πόσες ΑΜΚ εχουν γίνει με λεφτά του Δήμου.
Οι επιχειρήσεις του Δήμου είναι ζημιογόνες από τότε που δημοσιεύεται ισολογισμός τους.
Τα προβλήματα πληρωμών καθώς είπε και ο Πρόεδρος των υπαλλήλων της ΔΕΠΑΛ άρχισαν απο το 2000 δηλαδή σχεδόν από την ίδρυσή της (βλ. ανακοίνωσή του).

4) Απο ότι ξέρω οι εργαζόμενοι έκαναν επίσχεση εργασίας και έκλεισαν τα "κερδοφόρα καταστήματα".

5) Ο Δήμος επιβαρύνεται με 50 περίπου υπαλλήλους από την "κερδοφόρα επιχείρηση" και πρέπει να τα βγάλει πέρα με τα ίδια έσοδα, γιαυτό και διαμαρτύρονται οι παλαιοί υπάλληλοι του.

6) Η διάλυση της ΔΕΠΑΛ είναι υποχρεωτική από τον Νόμο.

7) Τά καταστήματα ρημάζουν, τα υπόλοιπα λειτουργούν και μάλιστα σε λίγες μέρες θα εκπλαγείς ευχάριστα από την μεταμόρφωση του "τάφου του Ινδού" στην Κρύα, που γίνεται από ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά και δεν μεμψιμοιρούν μόνο.

7) Δεν απολογούμαι για πράγματα που σχεδιάζουν (άν) και κάνουν άλλοι.

8) Τό έχω ξαναγράψει, δεν έχω καμία εξάρτηση από τον Δήμο ή τους "Δημοτικούς Αρχοντες", άρα μην απευθύνεσαι σε μένα, εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου και κανέναν άλλον.

Καλό απόγευμα

Ανώνυμος είπε...

Επώνυμε,

Αν τα καταστήματα της Κρύας ήταν ζημιογόνα - γεγονός που οδήγησε και στη χρεοκοπία της ΔΕΠΑΛ - τότε πώς θα δεχτεί ένας ιδιώτης να τα νοικιάσει; Αν είναι εν δυνάμει κερδοφόρα, πράγμα που σημαίνει πως θα βρεθούν ιδιώτες διαχειριστές να τα νοικιάσουν, τότε γιατί η Δημοτική διαχείριση (της ΔΕΠΑΛ) ήταν ζημιογόνος; Ήταν απλώς (;) ζήτημα ανικανότητας; Και δεν πρέπει κάποιος να επωμιστεί τις ανάλογες ευθύνες για την κακοδιαχείριση;

βοιωτός είπε...

Επώνυμε,
προσωπικά εγνώριζα για τα καταστήματα γι'αυτό ακι η υπογραφή μου αναφέρεται μόνο στο ΞΕΝΙΑ. Παρ'όλα αυτά μου :-) μου έκλεψες το μισό ρεπορτάζ (καθώς πίστευα ότι μόνο εγώ τα ξέρω).
Δεν πειράζει, υπάρχουν ακόμη στοιχεία που θα δημοσιευτούν. Πάντως είναι δείγμα στρέβλωσης να κατηγορούμαι για έλλειψη αντικειμενικότητας τη στιγμή που εσύ λαμβάνει θέση υπέρ δημοτικών παρατάξεων δια λόγων και έργων.

Εχει δίκιο ο apollo, υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση, ίδιο εκείνων που στα σκοτεινά εργάζονται.

Στο ρεπορτάζ που θα δημοσιεύσω αύριο θα περιέχεται και η δική μου θέση.

Εκηβόλος είπε...

Εσείς το γράψατε:

...το αίτημα είναι να παραμείνει αυτή η περιουσία, στο δικό μας επίπεδο, στην πόλη, στο δήμο, εκεί που θεωρητικά είναι ευκολότερο για τους πολίτες να ελέγχουν και να επηρρεάζουν (δια της ψήφου τους, δια της γνώμης τους, δια των τοπικών ΜΜΕ όπως εδώ...

Εκηβόλε όχι Εκήβολε

Ανώνυμος είπε...

@ Επώνυμος
Απαντώ με την ίδια αρίθμηση

α) Νομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει την ουσία του post μου. Όταν υπάρχει φωτιά υπάρχει και καπνός και μπορεί να ενοχλεί αλλά κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται. Το να παίρνεις θέση υπέρ ή κατά ή ακόμα και να δηλώνεις ότι δεν παίρνεις θέση, ιδιαίτερα για τα ζητήματα που συζητάμε, αυτόματα αρθρώνεται πολιτικός λόγος. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Εγώ καταγγέλλω εσύ υπερασπίζεσαι και οι δυο μας έχουμε θέση. Κάνεις λάθος ότι ο καταγγελτικός λόγος είναι εύκολος, καθόλου, ο λαϊκισμός είναι εύκολος. Εξάλλου δεν αναφέρω τίποτα περισσότερο από αυτά που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί εδώ και δεν έχουν απαντηθεί.

β) Συνομοσιολογία δεν είναι να απευθύνεις ερωτήματα αλλά να ρωτάς και ταυτόχρονα να απαντάς σε ένα φανταστικό σενάριο. Εγώ ρωτάω ευθέως και αυτή είναι η ουσία του post μου. Πότε επιτέλους θα ερωτηθούν οι πολίτες. Πότε θα υπάρξει διάλογος-διαβούλευση, δεν ξέρω πως αλλιώς να στο πω. Είναι σημαντικό το θέμα.

γ) Που είδα τις κερδοφόρες επιχειρήσεις; Μίλησα μόνο για τα καταστήματα και τους απαραίτητους χειρισμούς που θα έπρεπε να γίνουν από την αρχή ώστε το κερδοφόρο κομμάτι της επιχείρησης να χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για να διασωθεί το υπόλοιπο. Ακόμα και με δάνεια. Η κατάσταση της ΔΕΠΑΛ ήταν γνωστή από την αρχή. Θα ήταν πράξη ανδρείας να βγει επιτέλους κάποιος και να πει κάναμε λάθος – δεν υπολογίσαμε σωστά – να του βγάλω το καπέλο. Για τα καταστήματα δες εδώ, κανείς δεν το αντέκρουσε.
Τα συντριπτικά στοιχεία για τη ΔΕΠΑΛ από τον ΤΟΝΧVII

Ας μη γελιόμαστε είναι πασιφανές ότι τα καταστήματα είναι επιχειρηματικά διαμάντια. Και με καλή διαχείριση θα μπορούσε να είναι περισσότερο κερδοφόρα από ότι ήταν. Θα φανεί από το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στην πορεία. Και να σου πω κάτι, αν περάσουν στα χέρια ιδιώτη δεν θα κλαίγεται γιατί οι υπάλληλοι του δεν δουλεύουν σωστά. Θα πάρει τα μέτρα του. Είναι αστείο μια επιχείρηση να ρίχνει το βάρος της αποτυχίας στους εργαζόμενους.

Σαν είδηση μοιάζει! Τα 3.000.000 του Ρούσσαρη έγιναν 5.000.000 επί Τσιφή; Τον αδικείς!!! Δεν είναι τόσα το γνωρίζεις, είναι λιγότερα. Αλλά αν είναι έτσι, μόνο αντεπιχείρημα δεν είναι.

4) Και καλά έκαναν, αν δεν πληρώνομαι και εγώ το ίδιο θα κάνω. Δεν έκαναν επίσχεση από την αρχή όλοι, αλλά περίπου οι μισοί. Γιατί δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος με τους εργαζόμενους και οι απαραίτητη δουλειά από πλευράς δήμου για την εκτόνωση της κρίσης; Η ταφόπλακα έπεσε όταν ο Δήμαρχος ζήτησε από τους προμηθευτές να μην εφοδιάζουν τα καταστήματα. Η επίσχεση από την άλλη είναι δικαίωμα των εργαζομένων και δεν μπορείς να κατηγορείς αυτούς που ασκούν τα δικαιώματα που του παρέχει δίκαια ο νόμος.

5) Το δανείζομαι από το post του Tου ΤΟΝΧVII (link στο γ).
…στα καταστήματα της ΔΕΠΑΛ εργάζονται 17 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου επί συνόλου 67. Τα υπόλοιπα πενήντα(50)απασχολούνται σε κοινωφελείς και άσκησης κοινωνικής πολιτικής φορείς όπως "Βοήθεια στο Σπίτι" Παιδικός Σταθμός» « Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης" "Το Παλιό Σχολείο", το Δημοτικό Ωδείο και το δημοτικό ραδιόφωνο "Λ fm". Σε παραπέμπω στο γ) και απλά σου αναφέρω ότι είναι πολλοί οι χειρισμοί (επιφυλάσσομαι για το μέλλον) που δεν έγιναν μέχρι να φτάσουν στα χέρια των ιδιωτών τα καταστήματα, που επιμένω ότι είναι το κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΠΑΛ.

6) Η διάλυση της ΔΕΠΑΛ είναι πράγματι υποχρεωτική από τον Νόμο. Αν αυτό προβάλλεται σαν λύση γιατί πάρθηκε απόφαση τώρα και δεν έγινε αμέσως; Ο σχετικός νόμος είναι του 2006. Τι περίμενε ο δήμος να αυξηθούν χρέη;

7) Θα χαρώ πραγματικά να δω επιτέλους κάτι καλό γιατί ‘καρβούνιασα’. Ας δοθεί η ευκαιρία επιτέλους στους ικανούς, στους ανθρώπους με μεράκι και όρεξη που μαραζώνουν σε αυτό τον τόπο.

7) Έκανα ένα κόπο να διαβάσω τα post σου στο blog και διαπίστωσα ότι συμπεριφέρεσαι σαν γραφείο τύπου του δημάρχου. Ακόμα και αν αυτό το κάνεις χωρίς εξαρτημένη σχέση είναι πολιτική τοποθέτηση, μην γκρινιάζεις για τις απαντήσεις. Πίστευε ότι θέλεις είναι δικαίωμα σου. Δεν με πείθεις όμως ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Θα μπορούσα να δεχτώ την ανικανότητα δήμων να μην μπορούν να λειτουργήσουν τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ελπίζω μόνο να είναι απλώς ανικανότητα. Μάλλον πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από τον Δήμο Λειψών.

Επώνυμος είπε...

Μέτοικε

Προφανώς ήταν έλλειψη επαγγελματισμού και προσωπικού ενδιαφέροντος του προσωπικού.
Οι δε διοικήσεις δεν σκάμπαζαν τίποτα από αγορά και διαχείρηση τέτοιων επιχειρήσεων.
Τα ιδιωτικά εστιατόρια και καφετέριες γύρω από την Κρύα θησαυρίζουν.

Όλες οι παρόμοιες επιχειρήσεις των Δήμων της Ελλάδας εχουν χρεοκοπήσει και φορτώσει με φέσια δισεκατομμυρίων τους δημότες.

Οι Δήμοι δεν μπορεί και δεν πρέπει, να είναι καφετζήδες, μπάρμαν και εστιάτορες, αυτά ας τα κάνουν ιδιώτες επαγγελματίες.

Ανώνυμος είπε...

apollo τίνος είσαι εσύ ;

Επώνυμος είπε...

Για τον appolo

Αγαπητέ διαφωνούμε ριζικά, εγώ γράφω για γεγονότα και εσύ γράφεις τι θα ήθελες να γίνει ή τι νομιζες ότι γινόταν.
Όπως έγραψα και παραπάνω στον "Μέτοικο", δες μόνο ποιοί ήταν πρόεδροι στην ΔΕΠΑΛ, για να μην αναφερθώ στους υπόλοιπους.

Να σε πείσω δεν πρόκειται, να σε πώ εκπρόσωπο τύπου κάποιου δεν θέλω, άρα περιττεύει περαιτέρω συζήτηση.

Καλό απόγευμα

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, Επώνυμε, η Δημοτική Αρχή διόριζε διάφορους τυχάρπαστους ως διαχειριστές των καταστημάτων της Κρύας και πλήρωνε προσωπικό που οποιοσδήποτε άλλος εργοδότης θα είχε απολύσει με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό ουσιαστικά μας λέτε. Και γι' αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να πληρώσει κανείς παρά μόνο οι δημότες;

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι κάτι που είναι πραγματικά ενοχλητικό είναι ότι ο Δήμαρχος δεν έχει την ευαισθησία να συμμετέχει σε όλα όσα λέγονται και γράφονται στα blog . Δεν ξέρω αν ο επώνυμος είναι κολλητός του , αυτό δεν θα με πείραζε διόλου. Ίσα ίσα μάλιστα. Αφού λοιπόν τα θέματα που αφορούν την πόλη δεν συζητούνται πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο ο Γκριτζάπης δαγκώνει όποιον διαφωνήσει , και αν συζητούνται είναι απροετοίμαστα και εκ του προχείρου μελετημένα κάτι που έχει καταγγείλει και η αντιπολίτευση πολλές φορές ας μιλάμε ανώνυμα μέσω blog. Ο Δήμος Λιβαδειάς δεν έχει site στο internet στο οποίο θα μπορούσαν να είχαν περαστεί και οι ισολογισμοί της ΔΕΠΑΛ για να μπορούσαμε να δούμε αν το κάθε μαγαζί ήταν ζημιογόνο , από ποια χρονική στιγμή και έπειτα συνέβη αυτό , πόσο προσωπικό απασχολούσε κλπ. Για να μην έχετε απορία από την εποχή Ρούσσαρη και μετά άρχισε η κατάρρευση. Βόλεψε όποιον βρήκε , έβαλε τα κολλητάρια του προμηθευτές , διακινούσε μαύρο χρήμα , δεν είχε επιτροπή προμηθειών , δεν έπαιρνε προσφορές και σκανδαλωδώς επέτρεψε το άπλωμα των μαγαζιών στην πλατεία για να ευνοήσει και τον αδερφό του που διατηρούσε καφετέρια. Όσον αφορά τον Τσιφή ας μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε για τις θέσεις του γιατί αυτές αλλάζουν πιο τακτικά και από τον καιρό. Όταν προεκλογικά υποσχέθηκε να μην κάνει αύξηση στο νερό και μέσα σε ένα χρόνο προχωρά σε αύξηση 10% και το δικαιολογεί λέγοντας ότι είναι δήμαρχος και ότι θέλει κάνει , τι να πει κανείς για την πολιτική του ωριμότητα!!! Στο Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την περιοχή της Κρύας . Λουστείτε τον όσοι τον ψηφίσατε . Θα τα ξεπουλήσει όλα με το έτσι θέλω. Κινηθείτε όλοι ενάντια σε αυτούς που αποφασίζουν για μας , χωρίς εμάς. Αύριο θα παραχωρήσει και τα σπίτια μας στα Τ.Α.

ΥΓ Προς επώνυμο : αν είσαι βαλτός από τον Τσιφή έχει καλώς . ότι έχει καταλάβει σου έχει μεταφέρει αν και μην εμπιστεύεσαι ποτέ αυτό που ο Τσιφής μπορεί να καταλάβει γιατί συνήθως δεν καταλαβαίνει και πολλά.
Αν η παρέμβαση είναι εντελώς προσωπική σου λέω ότι είσαι ημιμαθής και θλιβερός

Επώνυμος είπε...

Ενας θλιβερός ημιμαθής επώνυμος στέλνει σε έναν χαζοχαρούμενο πολύξερο ανώνυμο, χαιρετίσματα.

Ολα αυτά που γράφει ανώνυμα να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα που διενεργεί την προανάκριση για την ΔΕΠΑΛ.
Ετσι ανώνυμα το ξέρω και εγώ, μπορώ να γράφω ότι θέλω.
Ανακατέυεις λίγο από κολλητάρια, μαύρο χρήμα, προμηθευτές, ΔΕΠΑΛ, αυξήσεις νερού και τελειώσαμε, έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα.

Για τον "Μέτοικο".
"Συ είπας".
Οι Δήμότες όπως και εν γένει όλοι οι ψηφοφόροι σε αυτόν τον τόπο έχουν την ευθύνη της ψήφου τους.
Μας διοικούν αυτοί του εκλέγουμε. Αυτοί μετά ορίζουν και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Ας προσέχουμε σε ποιούς δίνουμε την Εξουσία.
Αυτά για τις πολιτικές ευθύνες.

Γιά τις ποινικές ευθύνες δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κρίνω, όπως κάνουν άλλοι εδώ μέσα, έχουν αναλάβει οι Εισαγγελείς και Ανακριτές.

Θα παρακαλούσα τους φίλους να μην κάνουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς, (μπορώ και εγώ να βρίζω), ας κρατήσουμε κάποιο επίπεδο, αλλιώς δεν έχει νόημα η συμετοχή και ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.
Κάτι μαθαίνω από εσάς κάτι ημιμαθαίνετε από μένα.
Το ότι είμαι ένας "θλιβερός ημιμαθής" ήθελα να το κρατήσω μυστικό.

Καλό απόγευμα

Ανώνυμος είπε...

*Αγαπητέ χαζοχαρόύμενε άνωνυμε, σε παρακαλώ να μη βάζεις space πριν το κόμα

*Αγαπητέ θλιβερέ ημιμαθή είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι ο Τσιφής?

Ανώνυμος είπε...

Αλλος Ανώνυμος.
Δηλαδή τώρα λέμε ότι δεν φταίει παρά μόνο ένας Δήμαρχος, ο εκάστοτε Δήμαρχος.
Δεν έχει συνεργάτες, δεν μιλάνε, κλπ. Δηλαδή ο Τσιφής θέλει να κλείσει τη ΔΕΠΑΛ και όλοι οι άλλοι δεν θέλουν.
Ωραία, "δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα" που έλεγε και ο Ηλιόπουλος.
Καλό είναι η πόλη να σκεφτεί σοβαρά τα προβλήματά της και να τα αντιμετωπίσει, διότι κρύβεται τα τελευταία 30-35 χρόνια.
Φταίνε και οι βολεμένοι σύμβουλοι (δημοτικοί και μη) και οι βολεμένοι υπάλληλοι και οι βολεμένοι προμηθευτές. Και όλοι ζουν σε μια πόλη 20000 κατοίκων που δεν αναπτύσσεται εδώ και καιρό.
Και υπάρχει και ο ρόλος της Εκκλησίας, όπως είδαμε όλοι είναι Αρχιεπισκοπικοί τώρα, που σημαίνει ότι είναι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, πώς άραγε αυτός επηρεάζει τα πράγματα?
Το τελευταίο σχολιο έχει σχέση ΚΑΙ με το post για τον Ναό του Διός.

Ανώνυμος είπε...

Το "δεν" στην πρώτη μου πρόταση ήταν λάθος