Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Για το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αρθρο του Λουκά Δημάκα

Αρχίζει σε λίγες ώρες το κρίσιμο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από την έκβαση του οποίου θα καθοριστεί όχι μόνο η πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της χώρας στα επόμενα χρόνια. Τα κύρια αιτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι 7.000 σύνεδροι είναι η ενότητα του Κινήματος και πώς αυτή νοείται, η συγκρότηση μιας ισχυρής και δυναμικής νέας ηγετικής ομάδας και κυρίως η αποσαφήνιση της ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να έχει απολεσθεί από καιρό. Και φυσικά όλοι έχουν τη γνώμη τους για το δέον γενέσθαι όμως λίγων η άποψη μπορεί να εκφράσει τόσο αυθεντικά και συνθετικά τη βάση του ΠΑΣΟΚ όσο του συντοπίτη μας δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ Λουκά Δημάκα, ο οποίος παρακολουθεί στενά το Κίνημα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχοντας ζήσει όλες τις μεγάλες αναταράξεις που το συγκλόνισαν, αλλά και τις σπουδαίες νίκες του που το οδήγησαν επανειλημμένως στην εξουσία.

Νέο 1981
Του Λουκά Δημάκα*

Το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά σήμερα βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη καμπή του: ύστερα από δύο εκλογικές ήττες και μια δραματική εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου και με ανεπίλυτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια το πρόβλημα ταυτότητας και φυσιογνωμίας που επιδεινώθηκε από την τελευταία κυβερνητική θητεία του.

Ως κόμμα εξουσίας όλα αυτά οφείλει να τα ξεπεράσει αμέσως. Και μπορεί να τα ξεπεράσει με μία προϋπόθεση: ο στόχος του να συμβολίζει, να εκφράζει και να απαντά στις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Ενώ μαίνεται η γαλάζια επιδρομή στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα και ενώ η γενιά των 700 ευρώ και των ανέργων διευρύνεται, ο στόχος για ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό κόμμα που θέλει να γίνει ξανά πλειοψηφικό δεν μπορεί παρά να συμπυκνώνεται στο αίτημα για ένα «νέο 1981»!

Με έμφαση σε μια τολμηρή αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των θιγομένων. Όπως επίσης στην «ολική επαναφορά» του «ΠΑΣΟΚ των κινημάτων» δίπλα σε όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαίων. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για όλα αυτά. Τώρα ήρθε η ώρα για τον ίδιον, τους περίπου 7.100 συνέδρους και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να τα κάνουν πράξη.

* Ο Λουκάς Δημάκας είναι δημοσιογράφος στα ΝΕΑ, όπου και δημοσιεύεται σήμερα το άρθρο "Νέο 1981" το οποίο αναδημοσιεύει η viotia.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραιτήτως τη viotia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: