Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Για το νέο δημαρχείο της Λιβαδειάς

"Η σύναψη δανείου ύψους 3.800.000,00 ευρώ µε σκοπό την αγορά ιδιωτικού ακινήτου προς στέγαση των υπηρεσιών του Δήµου Λεβαδέων" που θα συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την πόλη από πολλές απόψεις. Το χρηματικό ποσόν είναι υψηλό και η επιβάρυνση των δημοτών θα είναι πολύ μεγάλη στα επόμενα χρόνια ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους ότι η οικονομική κατάρρευση του Δήμου Λεβαδέων είναι προ των πυλών αν συναφθεί αυτό το δάνειο.
Το θέμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Δημαρχιακή Επιτροπή.
Θα επανέλθουμε.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε, όχι και ιδιαίτερο υψηλό το ποσόν. Δεν ξέρω πόσο κάνει ένα κτήριο γραφείων στην Λιβαδιά, αλλά στην Αθήνα με τόσα χρήματα ούτε 1000 τ.μ. γραφεία δεν αγοράζεις. Υποθέτω πως ο Δήμος θα χρειάζεται τα διπλά, όχι;

apollo είπε...

Για να γνωρίζουν το ύψος δανείου σημαίνει ότι έχει γίνει (;) προϋπολογισμός κόστους για το όλο εγχείρημα που φαντάζομαι θα παρουσιαστεί σήμερα στο ΔΣ. Άρα υπάρχει υποψήφιο/α κτίρια. Γνωρίζει κάποιος ποιο/α είναι αυτά;

βοιωτός είπε...

Δεν είναι το ίδιο, μέτοικε.

Απόλο, πάνε με το τ.μ. 1.600 τ.μ. επί 2.400 ευρώ περίπου. Πολλά τα λεφτά για Λιβαδειά.

apollo είπε...

Αυτό που φοβάμαι είναι ο μπακαλίστικος τρόπος. Για να πάρει το ΔΣ του Δήμου τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική μελέτη. Προϋπολογισμοί κόστους, χρονοδιαγράμματα και φυσικά σαφή αναφορά στους πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου. Και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης.

Πάντως αν συνυπολογιστεί το κόστος μεταφοράς, εξοπλισμού και διαμόρφωση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, το κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο. Συμφωνώ όμως ότι για Λιβαδειά είναι μεγάλο το κόστος.

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια είναι εύκολα. Τι σημαίνει πως 3,8 εκατ. € είναι πολλά χρήματα για το Δημαρχείο της Λιβαδειάς; Ποια είναι η αξία ενός τ.μ. σε κτήριο γραφείων στη Λιβαδειά; Σε τι κατάσταση θα αγοράσει τα γραφεί αο Δήμος, θα είναι "κομπλέ" ή θα ρίξει κι άλλα χρήματα, αν περιλαμβάνονται έπιπλα, εξοπλισμός κλπ. κλπ. Πάντως 2400 €/τμ για κομπλέ γραφεία δεν μου ακούγονται υπερβολικά - στα Αθηναϊκά προάστια οι τιμές είναι 4000 - 5000 €/τμ!

Πάντως η όλη διαδικασία μοιάζει με φωτογραφία. Μπορεί και να κάνω λάθος. Όμως, εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος είχε στεγαστικό πρόβλημα αλλά δεν έιχαμε δει καμιά σοβαρή κίνηση.

βοιωτός είπε...

μέτοικε γράφω παραπάνω ότι 4 εκατ. πωλήθηκε ο Ελικώνας μαζί με το δημαρχείο στην Πλατεία της Λιβαδειάς. Μπορείς να κάνεις τις συγκρίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,

Πόσα τ.μ. είναι το κτήριο του Ελικώνα; Επίσης, τα 4 εκατ. είναι το πραγματικό τίμημα ή η (αντικειμενική) αξία που γράφτηκε στο συμβόλαιο - μια και όλοι γνωρίζουν πως άλλο τίμημα καταβάλλεται και άλλο δηλώνεται στα συμβόλαια. Μη διαφεύγει επίσης πως όποιος αγόρασε το κτήριο του Ελικώνα πρέπει να ρίξει μέσα πολλά χρήματα - στην πραγματικότητα "κουφάρι" αγόρασε.

Όπως και να είναι, για να αποφανθούμε αν τα 3,8 εκατ. είναι πολλά ή λίγα πρέπει να γνωρίζουμε τι θα αγοράσει μ' αυτά ο Δήμος, και το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν το γνωρίζουμε - και νομίζω πως δεν το γνωρίζουν ούτε αυτοί που ψήφισαν στο Δ.Σ.

βοιωτός είπε...

Ο Ελικών είναι γύρω στα 700 τ.μ. χωρίς την καφετέρια. Η αξία ενός ακινήτου δεν είναι, φυσικά, τα υλικά κατασκευής του. Το ίδιο συγκρότημα γραφείων στον Αχλαδόκαμπο είναι πολύ φθηνότερο απ'όσο στο Μανχάταν.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ρωτάτε τον Γκιγκέλο πόσο πουλάει το τετραγωνικό;
Θα σας λυθούν απορίες. Και πόσο κοστίζει το τετραγωνικό από το ακίνητο που πουλάει στον Δήμο αλλά και γιατί πάει (φαινομενικά) κόντρα στον Παλαιολόγο.
Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ δεν πρέπει να δουλέψει πάλι με την λετσαρία του Παλαιολόγου, του Ρούσαρη και του Τσιφή.