Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Αποπομπή Γκιγκέλου από Παλαιολόγο

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα του νέου δημαρχείου Λιβαδειάς και ήδη η πρώτη αποπομπή δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης από την παράταξή του είναι γεγονός. Ο κ. Σωτήρης Γκιγκέλος -όπως διεφαίνετο από καιρόΤο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου- "έθεσεν εαυτόν εκτός παράταξης" κατά το ανδρεϊκό λεξιλόγιο και πολύ φοβούμαστε ότι θα έχουμε συνέχεια, όχι απαραιτήτως στην ίδια παράταξη. Δείτε το δελτίο Τύπου της "Λιβαδειά Πόλη του Αύριο" που υπογράφει ως επικεφαλής ο Χρήστος Παλαιολόγος


ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΠΟΛΗ του ΑΥΡΙΟ
Σε έκτακτη συνεδρίαση με μεγάλη συμμετοχή των μελών της συνήλθε η παράταξη «Λιβαδειά Πόλη του Αύριο» την Παρασκευή 7/3/08 για να συζητήσει το θέμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση του για την λήψη Δανείου 3.800.000 ευρώ, για αγορά ιδιωτικού ακινήτου για Δημαρχείο.
Μετά από πολύωρη συζήτηση και την τοποθέτηση όλων των μελών η παράταξη αποφάσισε ομόφωνα:
1) Καταγγέλλει στο λαό της Λιβαδειάς τον Δήμαρχο κ. Δ. Τσιφή και τους Δημοτικούς του Συμβούλους για τις μεθοδεύσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό του νέου Δημαρχείου.
Αδιαφανείς διαδικασίες και μεθοδεύσεις γιατί:
α) Για ένα τόσο σημαντικό έργο που αφορά όλη την πόλη αναπτυξιακά, πολεοδομικά
, αρχιτεκτονικά, κυκλοφοριακά, λειτουργικά που αποτελεί και την ταυτότητα της πρωτεύουσας του Νομού, δεν γίνεται κανένας διάλογος με τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης.
β) Δεν υπάρχει καμιά μελέτη σύγχρονου οργανογράμματος ανάπτυξης των υπηρεσιών του Δήμου και των απαιτούμενων επιφανειών που χρειάζονται όχι μόνο για σήμερα αλλά και αύριο μετά τον Καποδίστρια ΙΙ .
γ) Αχρηστεύουν την μελέτη για Δημαρχείο –Πνευματικό Κέντρο- Δημοτικό Θέατρο 5.400 τ.μ με Υπόγειο Πάρκινγκ 400 θέσεων στην πλατεία Λ. Κατσώνη για την οποία ο Δήμος έχει ολοκληρωμένες πλήρεις μελέτες μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και τις οποίες ομόφωνα συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσιφή έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

δ) Για την λήψη αποφάσεων από το Δ. Συμβούλιο, επιλέγουν την μέθοδο του τεμαχισμού δια διαδοχικών αποφάσεων, με ανορθόδοξο τρόπο π.χ προηγείται η απόφαση για δάνειο 3.800.000 ευρώ ενώ δεν ξέρουμε ούτε το ακίνητο- υποτίθεται- ούτε την τιμή του ούτε τις προδιαγραφές με βάσει τις οποίες θα γίνει ο διαγωνισμός. Όλα αυτά πιθανόν για να παρακαμφθούν κωλύματα συμμετοχής Δημοτικών Συμβούλων στις ψηφοφορίες..
Ελπίζουμε να διαψεύσει ο κ. Τσιφής αυτό για το οποίο βοά όλη η πόλη, ότι ήδη υπάρχει συμφωνία με μεγαλοεργολάβο της πόλης για την αγορά συγκεκριμένου ακινήτου, 1500 τμ για Δημαρχείο ακατάλληλου και ασύμφορου από κάθε άποψη για τα συμφέροντα της πόλης;
ε) Με το νέο δάνειο οδηγεί το Δήμο στην χρεοκοπία αφού στον πρώτο χρόνο της θητείας του ο κ. Τσιφής έχει πάρει αποφάσεις για δάνεια 6.500.000 ευρώ !!! - κανένα για έργο- όταν τα προηγούμενα 15 χρόνια ελήφθησαν δάνεια συνολικού ύψους 4.600.000 ευρώ.

2) Η παράταξη αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι με την πράξη του να δώσει την κρίσιμη 14η ψήφο στην λήψη του δανείου των 3.800.000 ευρώ ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης μας Σωτήρης Γκιγκέλος έθεσε τον εαυτό του εκτός της παράταξης.
Για την «Λιβαδειά πόλη του Αύριο»
Ο επικεφαλής Χρ. Παλαιολόγος


Σφοδρή είναι και η επίθεση στον Τσιφή -με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις.
Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να λειτουργήσει

9 σχόλια:

viotia-aristidisodikaios είπε...

επιτέλους σοβαρότητα
Σωτήρη τα λάθη πληρώνονται και οι δουλειές ξεπληρώνονται
κανονικά πρέπει να παραιτηθείς διότι εσύ έκανες την επιλογή να ξεπληρώσεις συνεπώς επέλεξες να θέσεις τέλος στην πολιτική σου καριέρα
δεν είναι κατ ανάγκη κακό σίγουρα όμως είναι ηθικό
έχεις ακόμη χρόνο να σώσεις την αξιοπρέπεια σου

Ανώνυμος είπε...

Εχει μπλέξει τα πάντα ο κ. Παλαιολόγος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο από πότε είναι αδιαφανής διαδικασία???

2.Αυτός με τι οργανόγραμμα (Κτιριολογικό πρόγραμμα λέγεται αν δεν το ξέρει) ανέθεσε την συνταξη της μελέτης που επικαλείται?

Αν ισχύει το κτιριολόγικό πρόγραμμα με το οποίο έγινε η μελέτη, τότε, αυτό είναι γνωστό. Αν δεν ισχύει, λόγω "Καποδίστρια ΙΙ", τότε και το Δημαρχείο που έχει μελετηθεί δεν πληρεί τις αναγκαίες προυποθέσεις και χρειάζεται αναθεώρηση.

3. Η μελέτη γιά το νέο Δημαρχείο έχει κοστίσει μέχρι τώρα 1.800.000€ και δεν είναι ολοκληρωμένη. Μόνο γιά τα αρχιτεκτονικά υπάρχει η μελέτη εφαρμογής, λείπουν τα στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά και τα τεύχη δημοπρότησης. Αν πληρωθούν και αυτά κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει το κόστος της μελέτης.
Ισως περίπου όσο θα κοστίσει ολόκληρο το κτίριο που πρόκειται να προκηρυχθεί προς αγορά.

Αλλά και να τελειώσει η μελέτη, δεν μπορεί να χτιστεί το κτίριο γιατί έχει ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ το οικόπεδο με το κτίριο που υπάρχει, στο Πανεπιστήμιο γιά 20 χρόνια.

Και πές ότι διώχνουμε το Πανεπιστήμιο... Το κόστος του Νέου Δημαρχείου σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2002 (χωρίς τις αναθεωρήσεις και τις μελέτες) είναι 30.000.000€.
Με τι λεφτά θα χτιστεί???
Θα τα δανείσει στον Δήμο η δικής του έμπνευσης ΔΕΠΑΛ που φόρτωσε τον Δήμο με χρέος 5.000.000€ περίπου και έξοδα μισθοδοσίας 1.500.000€ ετησίως???

4. Η αγορά Δημαρχείου ή οικοπέδων για την διάνοιξη της Αισχύλου δεν είναι έργο???
Ή η αγορά απορριματοφόρων???
Περίεργη αντίληψη έχει γιά τα έργα ο πρώην Δήμαρχος.
Φαινεται ότι σωστό έργο είναι αυτό που προβλέπει γραφείο Δημάρχου με κρεβατοκάμαρα και έκταση 400 περιπου τ.μ.

Προφανώς οι οικονομικές γνώσεις του κ. Παλαιολόγου δεν φτάνουν για να καταλάβει ότι με τα ενοίκια που εξοικονομούνται θα πληρώνεται κατά 60% περίπου η τοκοχρεωλυτική δόση του δάνειου για την αγορά του κτιρίου.

5. Οσο για πιό λόγο ο κ. Γκιγκέλος έθεσε εαυτόν εκτός παρατάξεως, ο κ. Παλαιολόγος δεν μας πείθει. Δηλαδή είχε τεθεί θέμα κοματικής πειθαρχίας (αν είναι δυνατόν!!!)και πότε???
Ετσι εύκολα διώχνεις τον επί 15 χρόνια πιστό σου φίλο, αντιδημαρχό σου και συνεταίρο σου???

Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Παλαιλόγος.....


ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ......

Ανώνυμος είπε...

Αν η ψήφος του Γκιγκέλου δεν ήταν καθοριστική, τότε ο Παλαιολόγος δεν θα είχε πρόβλημα (φταίει δηλαδή η……..Δημακοπούλου), όπως δεν είχε πρόβλημα και την προηγούμενη φορά που ο Γκ. τάχθηκε υπέρ της αγοράς, επομένως αντιδρά ετεροχρονισμένα και λανθασμένα, γιατί δημοκρατία δεν είναι μόνο η πλειοψηφία αλλά και η δυνατότητα έκφρασης διαφορετικής άποψης μέσα στο σύνολο.
«Η παράταξη αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι:» ωραίο το αστείο- εγώ έμαθα (από μέσα από τον συνδυασμό) ότι ο Γκ. ήταν απών, γιατί ήταν εκτός, άρα πως αποφάσισαν και μάλιστα ομόφωνα χωρίς να ακούσουν τα επιχειρήματα από την άλλη πλευρά?
Μήπως ο Τσάρος τσαντίστηκε που δεν εκτέλεσε τις εντολές του ο Γκ. και αργότερα και με συνοπτικές διαδικασίες τον «τιμώρησε»?

apollo είπε...

Δεν μου αρέσει που πάντα δικαιολογείς τον Δήμαρχο με σημείο αναφοράς τον πρώην. Αν ήθελαν Παλαιολόγο οι δημότες θα τον ψήφιζαν. Φτάνει πια η ίδια καραμέλα και το άλλοθι της σύγκρισης. Τα βαρεθήκαμε, χορτάσαμε από αυτά και όχι μόνο από τον δήμο.

Μπερδεύεις το όργανο και την διαδικασία. Κάθε δημοτικό συμβούλιο ακολουθεί προβλεπόμενες διαδικασίες. Η πείρα λέει ότι δεν επικρατεί πάντα η διαφάνεια.

Προσωπικά δεν πείθομαι για την αρτιότητα της μελέτης που παρουσιάστηκε (;) στο συμβούλιο. Εδώ επικρατεί η πίεση να παρουσιαστούν έργα. Μόνο που τώρα τα πράγματα είναι κρίσιμα για τα οικονομικά του δήμου.

Αν το όλο εγχείρημα «στραβώσει» οι δημότες με νέα χαράτσια τέλη, ιδιώτες και επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο ή καλύτερα τα μπετά της πολυκατοικίας. Επιμένω ότι τα 3.800.000 είναι πολλά για την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση του δήμου.

Πρότασή μου και την καταθέτω εδώ. Αν υπάρχουν οι μελέτες που έπεισαν το δημοτικό συμβούλιο να υπερψηφίσει το νέο δάνειο ας παρουσιαστούν σε μια αίθουσα στους δημότες. Αν υπάρχουν δεν είναι δύσκολο και θα βοηθήσει να πειστούμε, να εκτιμηθούν αντιδράσεις και το ρίσκο του εγχειρήματος. Οφείλει τον διάλογο με τους δημότες ένας δήμος με συνεχιζόμενα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορούν να γίνονται όλα στο πόδι ούτε στο σκοτάδι, αυτή την εντύπωση δίνετε.

Δεν είναι θέμα αν πέρασε μια απόφαση ούτε αν ηττήθηκε ο Παλαιολόγος ή δημιούργησε προβλήματα. Αφήστε τα μικροκομματικά και κοιτάξτε μπροστά όχι πίσω με την δικαιολογία ότι τα κάνουμε λίγο καλύτερα γιατί αυτό δεν φτάνει.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη, αν αυτό δεν χτυπάει καμπανάκι τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μας ξυπνήσει.

Unknown είπε...

Αναρωτιέμαι ποια τράπεζα θα δεκτεί να δανείσει τέτοιο ποσό σε ένα Δήμο που έχει ένα εξίσου υψηλό χρέος και με ποια κριτήρια; Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων πολλές φορές στερούνται κοινής λογικής και είναι ανεφάρμοστες, για να μην πω και αστείες...

apollo είπε...

@adro
για να το ανακοινώνουν μάλλον το έχουν ψάξει (;). Εκτός και αν μετράνε αντιδράσεις. Τα ερωτηματικά παραμένουν μέχρι να μάθουμε επίσημα.

Unknown είπε...

Πιο πιθανο μου φαινεται να πήραν πρώτα την απόφαση και μετά τις αντιδράσεις να το ψάξουν. Anyway...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως, μήπως λέω, ο κ. Γκιγκέλος έθεσε εαυτόν εκτός παράταξης επειδή είχε ήδη (δια)θέσει εαυτόν ως προμηθευτή - κτηματομεσίτη - εργολάβο στην εξεύρεση νέου Δημαρχείου; Άραγε θα κάνει πραγματικό διαγωνισμό ο Δήμος ή απλώς θα περιγράψει ένα υφιστάμενο ακίνητο που οι ιδιοκτήτες του δεν ξέρουν τι να το κάνουν - παίζει όμως και να ήξεραν από πριν για τι το προόριζαν. Κι αναρωτιέμαι, φανερώνοντας το ποσόν του δανείου δεν αποκαλύπτει ο Δήμος το ποσόν που προτίθεται να διαθέσει; Έτσι θα μπορέσει να "παζαρέψει" καλύτερη τιμή;

Όπως και να έχει πάντως, ακόμη κι αν βλέπω θεωρίες συνωμοσίας εκεί που δεν υπάρχουν, δεν είναι τουλάχιστον περίεργο πρώτα να προσδιορίζεται το ποσόν και κατόπιν (κατόπιν;) το τι θα αγοραστεί μ' αυτό;

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
για το ποσόν είπαν οι της πλειοψηφίας ότι είναι στο περίπου, είναι ενδεικτικό.
Το ζήτημα είναι σύνθετο. Να φανταστείς ότι κάποιοι εκτάθηκαν χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα κάνουν και τη δουλειά τους.
Θα γράψω το πρωί.
Σήμερα είχα το ιστορικό και περιμένω τη γνώμη σου :-).