Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Κριτική Περγαντά για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Από τη νομαρχία Βοιωτίας λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο Τύπου.

Δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν το Δ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, άσκησε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση, που έγινε στη Λαμία στις 26 Μαρτίου και στην οποία παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δρόσος.

Ο κ. Περγαντάς, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την αντίθεσή του στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την πριμοδότηση της περιφέρειας με το 80 % των πόρων του Δ΄ΚΠΣ, επισημαίνοντας ότι οι πόροι αυτοί προορίζονται για έργα διευρωπαϊκής ή εθνικής εμβέλειας, όπως ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ. Σε καμία περίπτωση δε, δεν εξυπηρετούν την περιφερειακή ανάπτυξη, νοούμενη ως ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αφού δεν εξυπηρετούν τις δικές τους τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Αναφερόμενος, ο Νομάρχης Βοιωτίας, στην πρόθεση του ΥΠΟΙΟ να δημιουργήσει πρόγραμμα από εθνικούς πόρους για την χρηματοδότηση των υποδομών στη Στερεά Ελλάδα, τόνισε πως πρόκειται για υποχρέωση της πολιτείας, προκειμένου να αρθεί η άδικη μεταχείριση της Στερεάς Ελλάδας, λόγω της ένταξής της στο Στόχο 2 του Δ΄ΚΠΣ. Ο κ. Περγαντάς υπενθύμισε πως η δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), είναι κοινή απαίτηση όλων των φορέων της Στερεάς Ελλάδας, που συνδιαμορφώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τόνισε πάντως, πως για να έχει αποτελεσματικό χαρακτήρα το ΕΠΑ θα πρέπει η κυβέρνηση να γνωστοποιήσει το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων και η εκπόνησή του να γίνει με συμμετοχικές διαδικασίες και δημόσια διαβούλευση.
Στο σημείο αυτό, ο Νομάρχης στιγμάτισε τις αδιαφανείς διαδικασίες που ήδη ακολουθεί το ΥΠΟΙΟ, χρηματοδοτώντας επιλεκτικά αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε κάποιες περιοχές, γεγονός που, τελικά, υπονομεύει το κοινό αίτημα για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά την πολιτική του ΥΠΟΙΟ, να θεσπίσει σύστημα πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας των τελικών δικαιούχων, ο κ. Περγαντάς είπε πως, πρακτικά καταργείται η δυνατότητα των μικρών Δήμων να κατασκευάσουν έργα, και η μόνη διέξοδος είναι η αξιοποίηση της ΔΗΜΟΣ Α.Ε., που η συγκρότησή της έχει ήδη καθυστερήσει.

Γενικότερα, η όλη πολιτική διαχείρισης του ΕΣΠΑ, οδηγεί στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειακών θεσμικών οργάνων, αφού τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι μηχανισμοί των κεντρικών δομών και κυρίως του ΥΠΟΙΟ και οι ενδιάμεσες διαχειριστικές αρχές.
Η διαφοροποίηση αυτής της υπερσυγκεντρωτικής λογικής, που ακυρώνει το δημοκρατικό προγραμματισμό και τη διαδικασίες συμμετοχής, επικεντρώνεται σε έναν και μοναδικό άξονα, που θα πρέπει να προωθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών : στην διοικητική και αυτοδιοικητική ανασυγκρότηση, με αιρετή Περιφέρεια και εκλεγμένο Περιφερειάρχη, που θα έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι θέσεις του κ. Νομάρχη σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το αποτέλεσμα μιάς ιδιότυπης νοοτροπίας που κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της μεταπολίτευσης. Κάτι που πέρα από το σύνηθες συστατικό του λαϊκισμού, κοινού ούτως ή άλλως διεθνώς, προσθέτει το κυρίαρχο τοπικό στοιχείο του, την καθολική έλλειψη του ‘γνώθη σαυτόν’. Αυτό το δεύτερο, πολύ παλαιότερο, εμφανίστηκε σαν δίδυμο μαζί με το νεο-Ελληνικό κρατίδιο, εκφράστηκε σε ιστορικά έργα όπως αυτά του Παπαρηγόπουλου, και εμπεδώθηκε με την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση.
Μέσα στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί μια τέτοιας μορφής μυθοπλασία το νέο-Ελληνικό κράτος είναι η συνέχεια του ‘λίκνου της Δημοκρατίας’ όπως μας την παρουσίασαν οι προαιώνιοι ανταγωνιστές των Βοιωτών, οι αρχαίοι Αθηναίοι… Τι πιο φυσικό λοιπόν το σημερινό Ρωμαίικο να αποτελεί το φυσιολογικό θερμοκήπιο για αυτό που οι δυτικοί αποκαλούν το ‘civic society’, την ‘κοινωνία των πολιτών’ κατά τους εκσυγχρονιστές του κ. Σημίτη.
Τώρα ο Σωκράτης δεν θα είχε αποκρυσταλλώσει το διλεκτικό αυτό βρωμίδιο χωρίς εμπειρική γνώση. Δεν χρειάζεται να κάνεις αδιάκριτες τρέλες για να βρεις τον μπελά σου, απλώς κάνε πράγματα που είναι αντίθετα στη φύση σου, και η πραγματικότητα θα σε οδηγήσει εκεί πού πρέπει. Ο αρχαίος φιλόσοφος δεν είχε ψευδαισθήσεις για την σχέση μεταξύ αιτίας και αιτιατού. Στις μέρες μας ο νέγρος κωμικός Dick Gregory παρατήρησε «you gets a little uppity and you lands in jail».

Την 6 Δεκεμβρίου 2007, σε ομιλία του στο ΣΤΟ 12ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, [εδώ]:
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=5951757
ξεστόμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η καθημερινή ποιότητα της ζωής των πολιτών μας, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πελατειακής αντίληψης, της διαφθοράς, η εμπέδωση της διαφάνειας, είναι βαθύτατα θέματα δημοκρατίας, αποκέντρωσης, μεταφοράς εξουσίας και πόρων στην περιφέρεια.

Η δυνατότητα ανάπτυξης μιας «πράσινης οικονομίας», που θ’ αναδείξει τον ποιοτικό τουρισμό, θα συνδυάζει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις υπηρεσίες υγείας, αξιοποιώντας το περιβάλλον μας, αξιοποιώντας τα βουνά και τις θάλασσές μας, τις λίμνες μας, αξιοποιώντας και δημιουργώντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αναδεικνύοντας οικολογικά, γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Όλα αυτά, είναι βαθύτατα θέματα αποκέντρωσης, αποκεντρωμένου σχεδιασμού, περιφερειακού σχεδιασμού, στο επίπεδο της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και της Αυτοδιοίκησης, της Α’ βαθμίδας.

Η δυνατότητά μας, όπως το είπε και ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, γρήγορης προσαρμογής στις εξελίξεις, γρήγορης αντίδρασης, γρήγορων αντανακλαστικών, σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομίας, με τεράστια προβλήματα, από το περιβάλλον μέχρι τη λαθρομετανάστευση, μέχρι τις αλλαγές στις τιμές της ενέργειας, μέχρι την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δεν μπορεί να γίνει από ένα γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό συγκεντρωτικό κράτος.»

Αυτά λοιπόν κατά τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Πώς θα μπορούσε ο Βοιωτάρχης μας να πάει κόντρα στην κομματική γραμμή έστω και αν αυτό δεν απέρρεε από την ιστορική φιλοσοφία του υπαρκτού σοσιαλισμού; Η σκέψη μου ξαφνικά μετατοπίστηκε από μόνη της στον Βλαδίμηρο Πούτιν. Σε δημόσιες δηλώσεις του διατύπωσε περίεργες σκέψεις.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητες της (Ρωσικής) κουλτούρας μας», είπε. «Αυτός δεν είναι καιρός για πειραματισμούς με πρακτικές δυτικού τύπου που δεν είναι συμβατές με την κοινωνία μας. Ζούμε σε εξαιρετικά επικίνδυνο χρόνο. Για μας προτεραιότητα έχει η ανασύσταση της πατρίδας μας και το δημόσιο συμφέρον. Στο μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα πειραματιστούμε με τέτοιου είδους καινοτομίες».
Ο Γεώργιος Παπαντρέου ποτέ δεν θα έστελνε τους Berezofsky, Hodorkofsky, και Abramovich εκεί που τους άξιζε. (Θυμόσαστε τις αγκαλιές και τα φιλήματα με την κα Allbright;) Μακριά από μας η υπερσυγκεντρωτική λογική, που ακυρώνει το δημοκρατικό προγραμματισμό και τη διαδικασίες συμμετοχής στο δημόσιο κορβανά από κάθε λογής λαμόγια. Εμείς μεταφέρουμε πόρους, δεν κλέβουμε. Εμείς μεταφέρουμε αρμοδιότητες, δεν ανεχόμαστε νταβατζήδες στην πολιτική ζωή μας. Εμείς ποτέ δεν φυλακίσαμε πολιτικό άνδρα. Γιατί εμείς δεν είμαστε μια ανατολίτικη κουλτούρα βυθισμένη στην μισαλλοδοξία και την διαφθορά σαν τους Ρώσους. Εμείς είμαστε η κοινωνία των πολιτών, Έλληνες Ορθόδοξοι, γνήσιοι απόγονοι του Πελοπίδα και του Επαμεινώνδα. Εμείς δίνουμε και δεν παίρνουμε μαθήματα δημοκρατίας. Εμείς ούτε εκβιάζουμε ούτε εκβιαζόμαστε. Μάρτυρας μας ο Θεός!

Unknown είπε...

Από το ΒΗΜΑ της 30 Μαρτίου
Όλο το άρθρο θα το βρήτε εδώ:

http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15322&m=A20&aa=1


Ο Νέος Διοικητικός Χάρτης της Χώρας
* Οι περιφέρειες μειώνονται σε 5 από 13 * Καταργούνται οι 54 νομαρχίες και ιδρύονται 15 νέες αυτοδιοικητικές μονάδες * Οι 1.034 δήμοι θα συγχωνευθούν σε 400



Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ριζικές αλλαγές στη δομή της χώρας επιφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διοικητική αναδιάρθρωση, το οποίο παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», στον βαθμό που διατηρηθεί ως την υλοποίησή του ανόθευτο, έναντι των πιέσεων και αντιδράσεων τις οποίες προκαλεί ήδη η σχεδιαζόμενη αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας, όπως τον γνωρίζαμε ως σήμερα. Οι περιφέρειες της χώρας από 13 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε πέντε, θα έχουν καθαρά επιτελικό κρατικό χαρακτήρα και θα ταυτίζονται με τα γεωγραφικά όρια των πέντε αναπτυξιακών περιφερειών, όπως ακριβώς προσδιορίζονται στο ΕΣΠΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Οι 54 νομαρχίες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν 15 νέες αυτοδιοικητικές μονάδες «περιφερειακού» χαρακτήρα με εντελώς νέες αρμοδιότητες και υπηρεσιακή δομή. Οι 1.034 δήμοι θα συγχωνευθούν μεταξύ τους, έτσι ώστε να προκύψουν περίπου 400 νέοι δήμοι, εκ των οποίων περίπου οι 200 θα ταυτίζονται με τα όρια των πρώην επαρχιών στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα. Ταυτόχρονα θα διατηρηθούν οι 160 δήμοι στα συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ισχύσει και η αρχή «ένας δήμος για κάθε νησί της χώρας».

jk: Καλές οι προθέσεις. Αυτό που φαίνεται να διαφεύγει όμως της Μαξίμου είναι πώς το πρόβλημα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και με το Κέντρο, δεν είναι ούτε οργανωτικό ούτε διοικητικό. Είναι πρωτίστως κοινωνικό, πρόβλημα κουλτούρας. Και η κουλτούρα ενός τόπου δεν αλλάζει με μπουγιουρντί από την Πύλη, πράγμα που και οι Οθωμανοί καταλαβαίνανε. Πάντως αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να θεωρηθεί πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση.