Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Enel και Endesa σε κοινή πορεία και στην Ελλάδα

Σε επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα θα προχωρήσει στο διάστημα 2008-2012 η Endesa Hellas (κοινή εταιρεία Endesa και Ομίλου Μυτιληναίου), σύμφωνα με την παρουσίαση του στρατηγικού προγράμματος της Endesa που έγινε στη Μαδρίτη πριν από λίγες ημέρες. Στα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν την εγκατάσταση στη χώρα μας μονάδων συνολικής ισχύος 2.184 MW με μια χωρική κατανομή που είναι πολύ ενδιαφέρουσα:

Το πλάνο που έχει μέχρι σήμερα γίνει γνωστό περιλαμβάνει τη μονάδα συμπαραγωγής 334 MW στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου 440 MW στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, μονάδα στον Βόλο ισχύος 460 MW, άλλη (γενικώς στη Στερεά Ελλάδα, μάλλον Φθιώτιδα) 450 MW, ενώ αναφέρεται πάντοτε και η λιθανθρακική των 600 MW χωρίς χωροθέτηση.

Ως γνωστόν η Endesa έχει εξαγοραστεί από την Enel και την Acciona που επίσης δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: η Enel, μέσω της Enelco, κέρδισε τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ και προτίθεται να κατασκευάσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στη Χαιρώνεια Βοιωτίας –μάλιστα μετέτρεψε τη λειτουργία από υδρόψυκτη σε αερόψυκτη προκειμένου να παρακάμψει τις ισχυρές τοπικές αντιδράσεις, η δε Acciona κατέχει αιολικό πάρκο 45 MW στην Αχαία. Είναι φυσικό οι δραστηριότητες των τριών εταιρειών στην Ελλάδα να συγχρονιστούν όπως προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της Endesa, όμως μέχρι στιγμής όποια συνεργασία τους δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στα βοιωτικά σχέδια τους.

Η Enel είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο όμως αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις. Η εξαγορά της Endesa διεύρυνε την πελατεικαή της βάση, βοήθησε στην αύξηση των κερδών της που έτρεξαν με 31% για το 2007 και άγγιξαν τα 3,99 δισ. Ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα δάνεια για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Endesa αλλά και της ρωσικής OGK εκτίναξαν το χρέος της Enel στα 55,8 δισ. Ευρώ(!), ένα τεράστιο ποσό που όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στους επενδυτές ειδικά εφόσον συνδυάζεται με κατηγορίες περί χρηματισμού του διευθύνοντος συμβούλου Φούλβιο Κόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: