Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Το διοικητήριο και το δημαρχείο της Λιβαδειάς

Είναι αδιανόητο να αγοραστεί οικόπεδο για την κατασκευή δημαρχείου στη Λιβαδειά (καθώς όπως φαίνεται η αγορά έτοιμου κτηρίου έχει εγκαταλειφθεί μετά την αντίδραση των υγιών δυνάμεων της πόλης) πριν ξεκαθαριστεί η θέση της Βοιωτίας και της Λιβαδειάς στον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. Οπως είναι γνωστό στη Λιβαδειά κατασκευάζεται διοικητήριο -πανάκριβο και θωρακισμένο- το οποίο προορίζοταν να στεγάσει τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης , που όπως όλα δείχνουν θα καταργηθεί.

Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Λεβαδέων -μάλιστα του διευρυμένου Δήμου Λεβαδέων. Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί πριν ο Δήμος καταφύγει σε άλλες λύσεις, όπως άλλωστε έχει ζητήσει και μέρος της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει λόγος να χρεώσουμε κι άλλο ένα καταχρεωένο Δήμο που μετά βίας συντηρείται. Ή μήπως υπάρχει;

Και μην πουν ορισμένοι ότι στην Ελλάδα οι αλλαγές μπορεί να πάρουν δεκαετίες. Γιατί την πλέον επίσημη επιβεβαίωση ότι οι διοκητικές αλλαγές στην Ελλάδα είναι προ των πυλών είχαμε σήμερα. Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας με λιγότερες, ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οπως είναι γνωστό η βασική σκέψη είναι οι νομαρχίες από 54 να περιοριστούν σε 17 -περίπου στα όρια των τωρινών περιφερειών και οι δήμοι από 1.000 σε 400.

Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να λειτουργήσει

4 σχόλια:

agios thomas είπε...

Καλά τα λες.
Τους συμφαίρει να σε ακούσουν;

apollo είπε...

Σίγουρο είναι ότι υπάρχει αρκετός χώρος, περισσότερος από τα ζητούμενα 1600 τμ. Μου κάνει όμως εντύπωση ότι ακόμα δεν συζητείται επίσημα σαν πιθανότητα. Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον νωρίς, θα εμφανιστούν ενδεχόμενες δυσκολίες και εμπόδια. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες.

Αντιθέτως η δημοτική αρχή, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, ψάχνει κατάλληλο οικόπεδο για ανέγερση κτιρίου.

βοιωτός είπε...

Αγιε,
θα το δούμε.
apollo,
δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει ο Τσιφής σε μια καταφανώς σπάταλη λογική. Ελπίζω τουλάχιστον...

jk είπε...

Βοιωτέ, την προηγούμενη τετραετία, σε ιστορικό δήμο κοντά στην Θήβα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αποφάσισε πώς υπήρχε άμεση ανάγκη διοικητηρίου. Στην πραγματικότητα ο δήμος διέθετε ιδιόκτητα κτίρια που υπερκάλυπταν τις ανάγκες του δήμου. Ο νέος δήμαρχος όμως ήταν ανένδοτος και βρήκε τρόπους να πείσει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα κακές γλώσσες στα καφενεία λέγανε πολλά αλλά οι δημοτικοί βοεβόδες δεν πτοήθηκαν. Τουναντίον, στο τάκα-τάκα πήρανε δάνειο ένα εκατομμύριο ευρώ και το γαιτανάκι ξεκίνησε. Στη συνέχεια (η κακή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται), προφανώς για να παρακαμφθεί η νομοθεσία ανάθεσης, το έργο κόπηκε φέτες σαν σαλάμι και όλο πήγε στον ίδιο εργολάβο χωρίς διαγωνισμό. Οι κακές γλώσσες πάλι δίνανε και πέρνανε. Να μην πολυλογώ. Τα χρήματα σύντομα …στέρεψαν, και το έργο σταμάτησε στα τσιμέντα (!!!). Έτσι είναι ακόμα, γιαπί! Τα ειρωνικά σχόλια και τα χαμόγελα στα καφενεία χάθηκαν όταν οι δημότες είδαν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα 20.000 ευρώ μηνιαίως αποπληρωμή του δανείου πέρασαν στους δημότες... Ίσως οι Λιβαδείτες να μάθουν κάποια μαθήματα από τους συντοπίτες τους.