Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Ο κίνδυνος της διολίσθησης


Γράφει ο Λουκάς Δημάκας*


ΤΟ «ΧΑΡΤΙ» της υποστήριξης της Μόσχας στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων σχεδιάζει, λέει, να αξιοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Κ. Καραμανλής. Σίγουρα, όταν μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία παίρνει θέση που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, είναι μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο αυτό που θα έπρεπε να αξιοποιήσει πλήρως η κυβέρνηση (στο εξωτερικό και όχι στο... εσωτερικό) είναι η υποστήριξη που της παρέχει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που η ίδια υπερασπίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει για όλες τις χρήσεις. Έτσι ώστε μετά τους Ρώσους να ακολουθήσουν και οι ΗΠΑ και η Κίνα και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μία τέτοια εξέλιξη- που σίγουρα θα είχε μιμητές και στις μικρότερες χώρες - θα ανέτρεπε τα δυσμενή, μέχρι τώρα, δεδομένα της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Αντ΄ αυτού ολοένα και περισσότεροι στην κυβέρνηση συζητούν ή δείχνουν να ανέχονται- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- το όνομα «Νέα Μακεδονία». Ας μην γελιόμαστε: Η ονομασία αυτή δεν εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αν υιοθετηθεί θα αποτελεί διολίσθηση σε χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
*Ο Λουκάς Δημάκας είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ειδικευμένος σε αμυντικά θέματα. Οι απόψεις του είναι φυσικά προσωπικές και δεν εκφράζουν τη viotia.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι γιατί παρακαλώ ένα όνομα του τύπου "Βόρεια Μακεδονία" ή "Άνω Μακεδονία" ή "Εκείθεν της Γευγελής Μακεδονία" είναι προτιμότερη από το "Νέα Μακεδονία"; Ιστορικά, πάντοτε κάθε "Βόρεια", "Ανατολική" ή "Άνω" οντότητα προσδοκούσε ή προσδοκεί την ένωσή της με μια αντίστοιχη "Νότια", "Δυτική" ή "Κάτω". Κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει για μια "Νέα".

βοιωτός είπε...

Υπάρχει μια διχογνωμία για το να το ΝΕΑ ή το Βόρεια/Ανω είναι προσφορότερο για τα ελληνικά συμφέροντα.
Θεωρώ ότι σε όλες τις περιπτώσεις η αλυτρωτική προπαγάνδα θα υφίσταται και άρα θα έχουμε πρόβλημα.
Τουλάχιστον φάνηκε ότι μπορούμε να λέμε "όχι".