Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν επιβεβαιώνουν τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ο Λουκάς Δημάκας.


Τροχοδρόμηση
Γράφει ο Λουκάς Δημάκας*

ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ να διαπιστώσει κανείς ότι αρκετά στελέχη του ΣΥΝ αποκρούουν με σχετική έπαρση τις προσκλήσεις του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που προβάλλουν είναι η δημοσκοπική έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΝ και η εξ αυτού διαμόρφωση, λέει, ενός νέου πολιτικού σκηνικού τρικομματικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, τόσο οι προχθεσινές φοιτητικές εκλογές όσο και άλλες μαζικές εκλογικές διαδικασίεςστην Αθήνα και την επαρχία- δεν επιβεβαιώνουν τα ποσοστά των γκάλοπ για τον ΣΥΝ. Είναι φανερό ότι οι πολίτες ναι μεν προειδοποιούν αυστηρά το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ, αλλά όταν έρχε ται η ώρα της κάλπης κάνουν άλλη επιλογή. Μήπως είναι η ώρα κάποιοι να προσγειωθούν;
*Ο Λουκάς Δημάκας είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ειδικευμένος σε αμυντικά θέματα. Οι απόψεις του είναι φυσικά προσωπικές και δεν εκφράζουν τη viotia.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό σ' όλους πωε τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την δυναμική των κομμάτων στο σύνολο του εκλογικού σώματος, ειδικότερα σε σχέση με τα κόμματ ατης αριστεράς. Η ΠΚΣ έχει σταθερά ένα ~15% όταν το ΚΚΕ ίσα που πέρασε το 8% στις εκλογές. Οι ΕΑΑΚ κυμαίνονται στο ~8% όταν όλη η εξωκοινοβουλευτική αριστερά με το ζόρι αθροίζει ένα 2%. Ενώ η Αριστερή Ενότητα που τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν να πιάσει ένα 3% δεν αντανακλά τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ που έπιασε ένα 5% στις τελευταίες εκλογές. Σύμφωνα μ' αυτή τη λογική, το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε την παραμικρή ελπίδα να νικήσει στις εκλογές αφού τα ποσοστά της ΠΑΣΠ σέρνονται στο ~25% εδώ και πολλά χρόνια.