Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Η κ. Εισαγγελεύς κάνει πόλεμο

Η ίδια η Κάρλα Ντελ Πόντε, εισαγγελεύς μέχρι πρόσφατα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, επιβεβαιώνει με την άρτι εκδοθείσα -υπό τον τίτλο «Το Κυνήγι, Εγώ και οι Εγκληματίες Πολέμου»- αυτοβιογραφία της ότι το διεθνές δίκαιο δεν αποτελεί παρά πολιτική αποτύπωση του συσχετισμού ισχύος των αντιμαχομένων. Και είναι λογική η αίσθηση της αποστροφής για εγκλήματα πολέμου που αποσιωπήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικοστρατιωτικοί στόχοι -όπως η κ. Ντελ Πόντε με στοιχεία ισχυρίζεται.
Επιπλέον υπάρχει και ένα ευρύ πεδίο διδαγμάτων που μπορεί να εξάγει ο παρατηρητής τόσο για τον πραγματικό ρόλο των διεθνών θεσμών όσο και για την ουτοπία των θέσεων που αφελείς ή ανόητοι υποστηρίζουν περί λύσεως των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος στη βάση της καλής πίστης, του διεθνούς δικαίου και της βοήθειας του διεθνούς παράγοντα. Το άρθρο του Λουκά Δημάκα που ακολουθεί δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Η κ. Εισαγγελεύς κάνει πόλεμο

Γράφει ο Λουκάς Δημάκας*
Η κ.ΚΑΡΛΑ ντελ Πόντε έγινε παγκοσμίως γνωστή ως εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Είχε κυνηγήσει ανηλεώς και είχε συλλάβει αρκετούς Σέρβους με την κατηγορία του «εγκληματία πολέμου» - μεταξύ αυτών και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το «κατηγορώ» της, το οποίο υπηρέτησε με ζήλο μέχρι και τη σχετικά πρόσφατη παραίτησή της, ήταν ότι στους πολέμους της δεκαετίας του ΄90 στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι Σέρβοι είχαν διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας και κατά των αλβανόφωνων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Ίσως κάποιες πράξεις ορθώς έπρεπε να τιμωρηθούν.

Ανεξαρτήτως αν ορισμένες μεγεθύνθηκαν για να δικαιολογήσουν και να νομιμοποιήσουν στη διεθνή κοινή γνώμη τούς «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς, τον διαμελισμό, τα προτεκτοράτα. Σ΄ αυτό το παιχνίδι, το κυνήγι και οι διώξεις της πρώην εισαγγελέως διαδραμάτισαν, φυσικά, τον ρόλο τους. Αυτό τον ρόλο έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει και η ίδια. Και μάλιστα το πράττει ομολογώντας εμμέσως παραλείψεις της. Το ότι δεν αντέδρασε με τον ζήλο που επέδειξε σε άλλους τομείς, όταν διαπίστωσε ωμές κτηνωδίες αλβανόφωνων ανταρτών εις βάρος των Σέρβων.

Στην αυτοβιογραφία της «Το Κυνήγι, Εγώ και οι Εγκληματίες Πολέμου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, η πρώην εισαγγελέας αποκαλύπτει ανατριχιαστικά στοιχεία για αφαίρεση και πώληση οργάνων τουλάχιστον 300 Σέρβων που είχε αιχμαλωτίσει και εν συνεχεία σκότωσε ο Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου, ο γνωστός UCΚ. Η Κάρλα ντελ Πόντε αναφέρει ότι, παρά τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες, δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες, γιατί η τότε πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο την παρεμπόδισε. Πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι «η δίωξη εγκληματιών πολέμου υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες».

Η είδηση απλώς επιβεβαιώνει ότι οι πόλεμοι γίνονται για συμφέροντα όπως και ότι πολλές φορές στήνονται δικαστήρια για την εξυπηρέτησή τους. Γενικώς «καλοί» και «κακοί» δεν υπάρχουν. Η κ. Κάρλα ντελ Πόντε το ανακάλυψε, δυστυχώς, κατόπιν εορτής! Αλήθεια, τι έχουν να πουν τώρα, μετά τις τύψεις (;) της τέως εισαγγελέως, οι λογής λογής εγχώριοι υπερασπιστές τής... ανθρωπιστικής επέμβασης της Δύσης στα Βαλκάνια, την οποία ως χώρα πληρώνουμε ακόμη και σήμερα;

*Ο Λουκάς Δημάκας είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ειδικευμένος σε αμυντικά θέματα. Οι απόψεις του είναι φυσικά προσωπικές και δεν εκφράζουν τη viotia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: