Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Λουκέτο διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη στη Νομαρχία Βοιωτίας

Κλειστή θα παραμείνει αύριο Τρίτη 8 Απριλίου η Νομαρχία Βοιωτίας. Ιδού το δελτίο Τύπου μου μας απεστάλη.

Την Τρίτη 8 Απριλίου, η Νομαρχία Βοιωτίας «βάζει λουκέτο».
Κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στην Κυβέρνηση, με επίμαχα θέματα τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και οικονομικούς πόρους.


Την Τρίτη 8 Απριλίου, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας, μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το κλείσιμο της Νομαρχίας αποτελεί έμπρακτη διαμαρτυρία απέναντι στην κρατική αδιαφορία και στο έλλειμμα κυβερνητικής πολιτικής, που οδηγεί την Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και αποδυναμώνει τη θεσμική της λειτουργία, υποβαθμίζοντας τελικά τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Τα επίμαχα θέματα, που οδήγησαν την Νομαρχία Βοιωτίας, σ΄αυτή την κίνηση, είναι:

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της
Το δραματικό έλλειμμα του προσωπικού της Νομαρχίας, περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητα καλής λειτουργίας των υπηρεσιών και δρα αναπόφευκτα στην ποιότητα εξυπηρέτησης και ζωής των πολιτών. Η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αποτελεί αταλάντευτη κατευθυντήρια γραμμή για τη Νομαρχία που επιδιώκει να εφαρμόσει σε όλο το εύρος και σε κάθε της αρμοδιότητα.

Η Βοιωτία είναι ένας Νομός με ιδιαιτερότητες. Παρουσιάζει εκτεταμένη βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα διαθέτει και ισχυρή αγροτική βάση. Η δυναμική και αειφόρος ανάπτυξη της Βοιωτίας, περιλαμβάνει ένα σύνολο στρατηγικών αξόνων, για τους οποίους η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής τους. Ο ρόλος της να είναι επί της ουσίας αναπτυξιακός και όχι διαχειριστικός. Είναι σαφές ότι η Νομαρχία, επιδιώκει να λειτουργεί έτσι ώστε να εφαρμοστούν συνεκτικές και αποτελεσματικές πολιτικές για την ανάπτυξη και την οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, την πάταξη της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας και γενικότερα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σήμερα, οι υπηρεσίες λειτουργούν με δραματικά ελλείμματα, καταβάλλοντας καθημερινά υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανταποκριθούν ποιοτικά και ποσοτικά στα καθήκοντά τους. Το αποτέλεσμα των υπηρεσιών μας, συνιστά κυριολεκτικά ένα θαύμα, αφού στη Νομαρχία, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 245 άτομα, ενώ ο Οργανισμός προβλέπει 837. Έχουμε 592 κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή κάτω από το 30 % του αναγκαίου προσωπικού.
Ενδεικτικά :
- Η Διεύθυνση Γεωργίας έχει 41 άτομα προσωπικό, ενώ προβλέπονται 119.
- Η Διεύθυνση Ανάπτυξης, έχει 8 άτομα και προβλέπονται 51.
- Η Διεύθυνση Υγείας, έχει 8 άτομα και προβλέπονται 38
- Η Διεύθυνση Πολεοδομίας, έχει 21 άτομα και προβλέπονται 53.
- Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, έχει 33 άτομα και προβλέπονται 82.
- Η Διεύθυνση Εμπορίου, έχει 9 άτομα και προβλέπονται 20.

Είναι προφανές, ότι πλέον αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας σε προσωπικό, που επί χρόνια καταθέτουμε, χωρίς αντίκρισμα.

Η χρηματοδότηση της Νομαρχίας από εθνικούς πόρους
Είναι γνωστό ότι οι χειρισμοί του κράτους, κυρίως σε ότι αφορά το πλασματικό ΑΕΠ, έχουν σαν αποτέλεσμα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να είναι έξω από το στόχο 1 του Δ΄ΚΠΣ, και να στερείται πολύτιμα κονδύλια για αναγκαίες υποδομές.

Με την κινητοποίηση της Τρίτης, ζητάμε, την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης, να χρηματοδοτήσει από Εθνικούς πόρους, την Περιφέρεια και ειδικότερα τη Νομαρχία Βοιωτίας, για να εφαρμόσει, Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την αειφόρο - ισόρροπη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία του Νομού.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση, με άσκοπες και ανέξοδες ενέργειες, επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της στην Αυτοδιοίκηση. Με το κλείσιμο της Νομαρχίας, βάζουμε ένα όριο στις κινήσεις εντυπωσιασμού της πολιτείας. Γιατί, οι δικές της καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, κι η δική της διαχρονική ολιγωρία σε παρεμβάσεις και σε συστηματοποίηση της νομοθεσίας – που χαρακτηρίζεται από ασάφειες, αντινομίες και συγχύσεις -, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση εκρηκτική. Οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας είναι βαρύτατες.

Η κινητοποίηση της Τρίτης 8 Απριλίου, κλιμακώνει μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεών μας, που επί χρόνια γίνονταν και ποτέ δεν βρήκαν αποδέκτη και αποτελεί προαποφασισμένη ενέργεια που έχει από καιρό ανακοινωθεί.
Τα παραπάνω θέματα, σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο, αφορούν όλη την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, και η μη επίλυσή τους, θα οδηγήσει συνολικά σε νέες κινητοποιήσεις.


Δεν νομίζουμε ότι το λουκέτο θα αποδώσει κάτι ωφέλιμο για τον τόπο. Είναι καιρός του σπείρειν και καιρός του θερίζειν. Είναι καιρός της διαμαρτυρίας και καιρός των μέτρων. Τώρα είμαστε στον καιρό των μέτρων και όχι σε κείνον της διαμαρτυρίας. Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα και για τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής: διαμαρτύρονται οι αδύναμοι πολίτες, οι πολιτικοί επιλύουν προβλήματα. Οχι ότι δεν υπάρχουν λόγοι πραγματικοί -όπως ωραία αναλύεται στο δελτίο Τύπου- για λουκέτο στη νομαρχία. Αλλά οι καιροί ου μενετοί και η καταστροφή της Βοιωτίας επεκτείνεται. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να αναλώνεται σε συμβολικές κινήσεις.

4 σχόλια:

cavaler είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ αποφάσισα να μπώ και εγώ στη παρέα σας και ελπίζω να είμαι αποδεκτός.
Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα σχόλιο σχετικά με τη θέση σου για την διαμαρτυρία της Νομαρχίας Βοιωτίας για την έλλειψη προσωπικού.
Η ΝΑΒ διαμαρτύρεται γιατί έχει λίγο προσωπικό και αυτό κατά την άποψή της την εμποδίζει να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της και εσύ της προτείνεις να αφήσει τα λόγια και να περάσει στη δράση. Τι είναι ακριβώς αυτό που της προτείνεις? Να μην διαμαρτύρεται και να λειτουργήσει με έλλειψη προσωπικού που είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να κάνει καλά τη δουλειά της?

Unknown είπε...

Καλιο αργά παρα ποτέ. Η νομαρχία όμως παρουσιαζει αυτές τις ελλείψεις εδω και χρόνια, πολλά χρόνια. Έχουν χαθεί προγράμματα και ευκαιρίες για την Βοιωτία λόγω μειωμένου προσωπικού. Όταν σε όλες τις νομαρχίες της χώρας γινόντουσαν προσλήψεις στη βοιωτία οι θέσεις ήταν πενιχρές έως ανύπαρκτες. Γιατι άραγε????

βοιωτός είπε...

cavaler,
καλωσόρισες. Είσαι φυσικά ευπρόσδεκτος και εφόσον έχεις παρακολουθήσει λίγο τη viotia γνωρίζεις τι δεν πρέπει να κάνεις ώστε να παραμείνεις.
Στην ερώτησή σου θα απαντήσω απλά: Να λύσει το πρόβλημα.

adro,
έχεις δίκιο.

Unknown είπε...

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΡΙΧΝΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Ο ΓΕΝΙΚΌΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΩΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ:

- Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα και την Βοιωτία θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καλύψει τον εαυτό του που ελέγχεται άμεσα αλλά και τους αντινομάρχες που υπηρέτησαν κοντά του.
- Ζητά να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες σε βάρος του νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχου Περγαντά για μια σειρά από ΑΕΠΟ που υπέγραψε από το 2003 έως το 2006 και πρόκειται συνολικά για 10 άδειες λειτουργίας.
- Ζητά να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες σε βάρος της Αντινομάρχου Βοιωτίας Αριας Αγάτσα για την άδεια που δόθηκε στην εταιρεία ΠΡΟΤΑΛ το 2005.

Όλο το άρθρο θα το βρήτε εδώ:
http://lamianews.blogspot.com/2008/03/blog-post_7962.html