Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό

Ηγέτης ολκής αποδεικνύεται ο Κώστας Καραμανλής: όχι μόνο κατήγαγε περιφανή διπλωματική νίκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά τη διαχειρίζεται και ορθά, πράγμα που είναι και το δυσκολότερο.

Στο μήνυμα που απηύθυνε πριν από λίγο προς τον ελληνικό λαό από το Βουκουρέστι ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θριαμβολογεί αλλά τονίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά μας ενώ δεν παραλείπει να τείνει χείρα συνεργασίας και φιλίας στο γειτονικό κράτος της FYROM, υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού των εθνικών ευαισθησιών.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από εκείνες τις ιστορικές στιγμές που η πολιτική δικαιώνει την αποστολή της και που η ηγεσία της χώρας κάνει τους πολίτες της περήφανους.


Ολόκληρο το μήνυμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το Βουκουρέστι έχει ως εξής.

Ελληνίδες, Έλληνες.
Ενωμένοι, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, δώσαμε μια δύσκολη και επιτυχημένη μάχη. Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, κινούμαστε στη σωστή γραμμή, ώστε να επιτύχουμε τον τελικό εθνικό στόχο: Οριστική λύση του προβλήματος.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εδώ στο Βουκουρέστι, συζητήθηκε το αίτημα ένταξης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία τριών νέων χωρών. Της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Με ομοφωνία, αποφασίσαμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόσο της Αλβανίας, όσο και της Κροατίας. Με βέτο της Ελλάδας, η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ.


Είχα πει, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι «μη λύση του προβλήματος με το όνομα θα σήμαινε και μη πρόσκλησή τους» στη συμμαχία. Αυτό και έπραξα. Τα Σκόπια θα μπορέσουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, μόνον εφ’ όσον προηγουμένως λυθεί η διαφορά με το όνομα. Εξέλιξη σημαντική στη μακρόχρονη πορεία του θέματος. Εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Εξέλιξη που καταδεικνύει πως η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, όταν αυτά χρησιμοποιούνται σωστά, έχουν αποτέλεσμα.

Δώσαμε έναν δύσκολο αγώνα, επί πολλούς μήνες. Σκληρές διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις σε διεθνές επίπεδο, διπλωματικό και πολιτικό. Η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική πολιτική της με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και σύνεση. Και οι χώρες που νοιώθουν αυτοπεποίθηση δεν επιδιώκουν τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό.
Χθες και σήμερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, επαναλάβαμε τα ισχυρά επιχειρήματά μας, δηλώνοντας με σαφήνεια τις θέσεις και τις προθέσεις μας. Δεν απομονωθήκαμε, όπως ίσως κάποιοι φοβόντουσαν. Αντιθέτως, βρήκαμε συμπαραστάτες και άλλους ηγέτες της συμμαχίας.


Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν τελείωσε το θέμα στο Βουκουρέστι. Αυτό που τελείωσε είναι η ψευδαίσθηση όσων νομίζουν πως μπορούν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, χωρίς να εκπληρώνουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ’ όλους.

Ελληνίδες, Έλληνες,
Θα σας μιλήσω, όπως πάντα, με ειλικρίνεια. Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου. Όμως θέλω να γνωρίζετε πως νοιώθω υπερήφανος για όσα πετυχαίνουμε μαζί. Θέλω τώρα να απευθυνθώ στους γείτονές μας και να τους πω ότι στόχος της Ελλάδας δεν είναι να τους ταπεινώσει, αλλά να τους ενισχύσει, ως νέα χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Στις διαφορές μας δεν επιδιώκουμε να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Επιδιώκουμε συνεννόηση. Επιδιώκουμε λύση, που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Λύση που διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας. Απευθύνω λοιπόν νέα πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τη συζήτηση για εξεύρεση λύσης, για το συμφέρον όλων στην περιοχή.

Ελληνίδες, Έλληνες,
Τα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι αποδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πίστευα και πιστεύω πως ο κομματικός ανταγωνισμός πρέπει να μένει μακριά από τα εθνικά θέματα, γιατί δεν ωφελεί την Πατρίδα. Να θυμόμαστε πάντα πως μια εξωτερική πολιτική ήρεμης αυτοπεποίθησης, με ξεκάθαρη στρατηγική και συστηματική δουλειά, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.


Είμαστε μια κοινωνία που, σήμερα, δικαιούται να νοιώθει αυτοπεποίθηση για την πορεία της Πατρίδας μας. Ξέρω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο καθένας από εσάς στην καθημερινή του ζωή είναι πολλές. Ξέρω όμως ότι, με πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια, μπορούμε να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.


H viotia είχε προβλέψει τις εξελίξεις. Δείτε αυτά.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ώπα, ώπα. Κόψε λίγο.
Ποιός είναι ο ηγέτης ολκής; Σοβαρά μιλάς; Ή μιλάς και εσύ από κομματική πειθαρχία; Αυτά δεν τα λέει ούτε ο ελεύθερος τύπος.
Για να μην αρχίζω και βρίζω τον ηγέτη σου, θα τα πω όσο το δυνατόν πιο ήπια. Όπως ακριβώς δεν κάνει την ήπια προσαρμογή που κάθε λίγο και λιγάκι μας τσαμπουνάει.
Ποιά ακριβώς Βοιωτέ ήταν η διπλωματική νίκη; Ότι τελικά το θέμα πήρε παράταση (δηλαδή δεν βρέθηκε λύση) και αυτομάτως ξεκινάει ακόμα δυσκολότερος και πιο ύπουλος (και με αίμα μέσα στην χώρα μας);
Νίκη κατ΄εμέ θα ήταν να βρισκόταν λύση στο πρόβλημα της χώρα μας και όχι η μη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ίσα ίσα πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ. Οπότε μην πανηγυρίζετε και μην αγιοποιήτε τον πιο ανίκανο, αλλά και πιο ικανό από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του, πρωθυπουργό της χώρας μας. Όσο για την λέξη ηγέτης μπορείς να την πάρεις και πίσω, δεν θα μας πειράξει καθόλου. Τι έκανε δηλαδή ο ηγέτης ολκής; Το αυτονόητο; Και εσύ να ήσουν το ίδιο θα έκανες.

Αν και δεν θα το μάθουμε, τουλάχιστον τώρα, ποιο ήταν το αντάλλαγμα για αυτό που κάναμε σαν χώρα; Αγορά όπλων; Αποστολή στρατού στο Αφγανιστάν; Αποστολή υπουργών ακόμα και από εχθές στην Αμερική για συμφωνίες;

Ανώνυμος είπε...

Από τις σπάνιες περιπτώσεις που η ελληνική διπλωματία ενεργεί με συνέπεια και συνέχεια και εκμεταλλεύεται επιδέξια και το έπακρο τους συσχετισμούς ισχύος και συμφερόντων. Μακάρι να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Αν και Νεοδημοκράτη δε μπορεί να με πει κανείς, πρέπει να πω πως ο Καραμανλής τα έχει πάει πολύ καλά στην εξωτερική πολιτική (επιμένω, ο Καραμανλής). Με το που ανέλαβε την πρωθυπουργία βρέθηκε μπροστα σε τετελεσμένα στο Κυπριακό αλλά κινήθηκε αξιοπρεπώς - χωρίς να ευχαριστήσει κανέναν "σύμμαχο". Με την Τουρκία έχει αποφύγει τις υπερφίαλες μεγαλοστομίες και της έδειξε ότι δεν είναι η Ελλάδα το εμπόδιο προς την Ε.Ε. Αποκατέστησε πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία με αποκορύφωμα τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Καθόλου άσχημα μέχρι στιγμής.

βοιωτός είπε...

roguil,
η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί ειδικές γνώσεις και πληροφόρηση υψηλού επιπέδου. Για τον λόγο αυτό -όπως είδες- δεν ασχολήθηκα με τα παρασκήνια της υπόθεσης της ΦΥΡΟΜ ούτε ως ρεπορτάζ ούτε ως σενάρια. Ο πρόλογος αυτός έχει την έννοια ότι στην ελλάδα συνηθίζουμε λόγω άγνοιας να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτκής όπως εκείνα της εσωτερικής. Αυτό είναι λάθος. Από κεί και πέρα.
Αδικείς τον Καραμανλή κατάφωρα: ως διπλωματική επιτυχία ορίζουμε την επίτευξη του στόχου που έχει επεξεργαστεί η πολιτκή ηγεσία και η γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ και που κρίνεται από τους ειδικούς ως η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος να ήταν να αποτραπεί η είσοδος της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ με τους δικούς της όρους. Αυτό επετεύχθη πλήρως παρά τις πιέσεις. Ενα δεύτερο σημείο αφορά το πώς επετεύχθη δηλαδη τον συσχετισμό των δυνάμεων τη δεδομένη στιγμή: εδώ η επιτυχία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις όταν μια χώρα θέτει βέτο εναντίον της βούλησης της υπερδύναμης και πείθει και κερδίζει ουσία και εντυπώσεις.
Σε τρίτο επίπεδο στο συμβολικό δηλαδή το πρώτο βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μετά από 46 χρόνια, ο εξαναγκασμός σε αναδίπλωση της αμερικανικής διπλωματίας και κυρίως η ήρεμη αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρίς κραυγές αλλά και χωρίς υποχώρηση εκατοστού προσδίδουν αυτοπεποίθηση στη χώρα και στους πολίτες.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία και μόνο μικρόψυχοι ή αδαείς δεν το αντιλαμβάνονται.

Κάρνειος είπε...

O Καραμανλής με την Ντόρα πούλησαν την Μακεδονία μας.
Αυτό το δήθεν Βέτο δεν είναι παρά μια παράταση - παράσταση. Έγινε για να μην πέσει η κυβέρνηση από το στρίμωγμα του Γ. Καρατζαφέρη. Το μόνο που με βάζει
σε υποψίες είναι ότι ο ίδιος ο Καρατζαφέρης λέει δημόσια πως αυτό ήταν
μια επιτυχία του Καραμανλή και κατά συνέπια της Ελλάδος.
Δεν το θεωρώ επιτυχία αλλά προδοσία. Μήπως το ΛΑ.Ο.Σ. είναι πράγματι
το δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας; Ο χρόνος θα δείξει.