Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Μικρή η συμμετοχή στο παμβοιωτικό συλλαλητήριο για τον λιθάνθρακα

Μικρή ήταν η προσέλευση των πολιτών στο παμβοιωτικό συλλαλητήριο εναντίον του λιθάνθρακα που διοργανώθηκε χθες στη Λιβαδειά, παρουσία και του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα. Οι ομιλίες πλήθους ενδιαφερομένων εκπροσώπων φορέων, μονότονα επαναλαμβανόμενες νουθεσίες "για το καλό μας" αποθάρρυναν τους πολίτες με τους υψηλούς τους τόνους ενώ οι περισσότεροι εκ των αιρετών μάλλον "έκοβαν κίνηση" παρά συμμετείχαν.
Παρ' όλα αυτά ίσως ενδιαφέρει ποιοι μεταξύ άλλων ήταν εκεί, ο καθένας για δικούς του λόγους: Λοιπόν,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχ. Γιαννάκης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αργολίδας με αρμοδιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ Γ.Μανιάτης ( δείτε εδώ τις δηλώσεις του Ο Γιάννης Μανιάτης στη Λιβαδειά εναντίον του λιθάνθρακα) , ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας και η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου. Ακόμη ο νομάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντικύρας κ. Γιάννης Μίχος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Νικ. Παπαναγιώτου.
Δεν είναι της στιγμής να συζητηθεί η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών. Θα επισημάνουμε μόνο δυο σημεία και θα επανέλθουμε σε μια ανοιχτή συζήτηση για την οργάνωση της δεύτερης φάσης της αντίδρασης (υποθέτοντας ότι όλοι συμφωνούν πως η πρώτη έληξε χθες) των πολιτών της Βοιωτίας στη σχεδιαζόμενη επενδυτική επέλαση επιχειρηματιών/ηλεκτροπαραγωγών .

Α. Η χθεσινή εκδήλωση έπασχε από "φορείτιδα", η οποία αν δεν προσεχθεί καταλήγει -αν δεν έχει καταλήξει- σε "αναξιοπιστίτιδα". Τα συμπτώματα της "φορείτιδας"; Πολλοί (μα πάρα πολλοί) φορείς καλούν σε ένα συλλαλητήριο εναντίον πολιτικών επιλογών που έχουν ανεχθεί και σε πολλές περιπτώσεις υπηρετήσει. Αποτέλεσμα; Οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται, τους απορρίπτουν συλλήβδην, αξιόπιστους και αναξιόπιστους -όπως έγινε καταφανές χθες.

Β. Παρότι, προσωπικά, μου είναι εξαιρετικά συμπαθής ο κ. Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως με την παρουσία του απέτρεψε τη συμμετοχή στην εκδήλωση μερίδας πολιτών. Είναι γνωστό ότι πολιτικά γραφεία στη Βοιωτία, με αφορμή την παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ, άφηναν αιχμές για κομματικοποίηση της χθεσινής εκδήλωσης. Το ρεπορτάζ έδειξε ότι η συγκεκριμένη "κομματική γραμμή" είχε απήχηση. Μάλιστα, οι νεαροί και νεαρές (χωρίς εμφανή πολιτική ταυτότητα), με τους οποίους μίλησε ο ρεπόρτερ μας χρησιμοποιούσαν τη στερεότυπη έκφραση: " Θα πήγαινα, αλλά το χρωματίζουν πολύ".
Θα επανέλθουμε...
Αυτά είχα να πω και ότι ο Βαγγέλης Μυτιληναίος δεσμεύτηκε οριστικά πως ΔΕΝ θα κατασκευάσει μονάδα λιθάνθρακα στη Βοιωτία

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Θα πήγαινα αλλά θα προτιμούσα να το χρωματίζουν με άλλο χρώμα" θα ήταν η σωστή απάντηση Βοιωτέ. Το ζήτημα δεν ήταν ότι "χρωματίστηκε" το συλλαλήτήριο με τα χρώματα του ΣΥΝ. Το κόμμα και ο πρόεδρός του έχουν καταστήσει σαφές ότι θα δηλώνουν ενεργά την παρουσία τους σε κάθε ζήτημα που άπτεται του περιβάλλοντος επομένως η πατρπυσία του κ. Τσίπρα ήταν μάλλον αναμενόμενη. Οι συμπολίτες μας που αποθαρρύνθηκαν από το ιδιαίτερο χρώμα που έδωσε στο συλλαλητήριο η παρουσία του κ. Τσίπρα καλύτερα θα έκαναν να αναρωτηθούν γιατί η παρουσία των άλλων κομμάτων ήταν τόσο υποτονική. Δεν δέχομαι φυσικά την άποψη ότι τα κόμματα δεν πρέπει να μετέχουν σε τέτοιες ακδηλώσεις για να μην τις καπελώσουν. Τα κόμματα υποτίθεται ότι εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας επομένως η ενεργός συμμετοχή τους σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι αυτονόητη. Άλλο η ενεργός συμμετοχή, άλλο το καπέλωμα.

Συμφωνώ με τη διάγνωση της "φορεΐτιδας", αλλά θα συμπλήρωνα ότι αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος σε προϋπάρχουσα "αδιαφορίτιδα", "εαυτουλίτιδα" και "ωχαδερφίτιδα".

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
είναι γνωστή η καχυποψία που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων, οι ηγεμονισμοί, οι ίντριγκες, οι ψίθυροι. Ολα αυτά υπάρχουν και έχουν και ιστορικό υπόβαθρο και ουσία. Οχι όσο τα μεγαλοποιούν οι κομματικοί πατριώτες αλλά έχουν βάση.

Για τις ασθένειες λησμόνησα εκτός από όσες λες (που δεν είναι μόνο βοιωτικές) και την υποκριτιτίδα και την ιζνογκουντίτιδα. Αλλά γι' αυτές θα τα πούμε αργότερα.

sterea01 είπε...

Δηλαδή αν δεν ερχόταν ο Τσίπρας θα γινόταν της ...(μπιπ) από λαοθάλασσα που θα πήγαινε να διαδηλώσει;
Άλλη φορά θα πω τη γνώμη μου γιατί δεν πήγε κόσμος στο συλλαλητήριο. Τώρα θα πω τη γνώμη μου για το μεγάλο λάθος. Εκτός απο κάποιας ηλικίας εκπρόσωπους φορέων, είδα πολλά νεαρά άτομα. Τόσους νέους δεν έχω δει ποτέ σε καμμία πολιτική στγκέντρωση. ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ!!!
Αντί να μας πρήξουν με τους "αγωνιστικούς χαιρετισμούς" για τους οποίους...χεστήκαμε, θα έπρεπε να υπάρχει μια κεντρική μεστή ομιλία ενημερωτική. Τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναβρεθεί. Αλλά φαίνεται πως δεν άφησαν οι μπύρες να σκεφθούν.

βοιωτός είπε...

sterea01,
καλώς ήρθες.
Για τον Τσίπρα δεν το' χεις. Αλλο λέω.
Για τις ομιλίες συμφωνώ αλλά αυτό που λες για τους νέους μου κάνει εντύπωση. Αν δεν είμαι αδιάκριτος, σε τι είδους πολιτικές συγκεντρώσεις έχεις πάει;