Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Οι πρωταγωνιστές της δίκης της ΔΕΠΑΛ

Διεκόπη για την προσεχή Δευτέρα η δίκη των πρώην προέδρων των δημοτικών επιχειρήσεων Λιβαδειάς ΔΕΠΑΛ και ΔΕΤΕΛ για μη καταβολή δεδουλευμένων καθώς το δικαστήριο ζήτησε ακριβή και λεπτομερή στοιχεία για τις οικονομικές απαιτήσεις καθενός από τους εργαζομένους Στο σκαμνί Κουτρομάνος-Σκαλτσάς για τη ΔΕΠΑΛ.

Οι κατηγορούμενοι πρώην πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων Ιωάννης Σκαλτσάς και Χρήστος Κουτρομάνος απουσίαζαν το πρωί της Τρίτης από τη διαδικασία στα δικαστήρια της Λιβαδειάς φοβούμενοι αντιμετωπίσουν τον νόμο ενώ παρίσταντο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους Θ. Γερονικολός και Αρ. Ρούσσαρης (μάλιστα ο Ρούσσαρης φωνασκούσε συνεχώς "είμαι ο πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς" και άλλα φαιδρά). Παρόντες επίσης οι καταταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΛ που έχουν περισσότερο από ένα χρόνο να πληρωθούν. Το σκηνικό ήταν τριτοκοσμικό, ο εξευτελισμός της πόλης γίνεται διαρκώς μεγαλύτερος.

Επί της ουσίας τώρα για τη ΔΕΤΕΛ ο Κώστας Σωτηρόπουλος ζήτησε και πήρε αναβολή για τον Νοέμβριο αλλά η θέση του είναι δύσκολη.
Στη ΔΕΠΑΛ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Οι πρωταγωνιστές είναι πλέον στην σκηνή και η λύση του δράματος απέχει λίγες ημέρες:


Ο Ιωάννης Σκαλτσάς βρίσκεται σε δυσχερή θέση και μάλλον θα καταδικασθεί σε βαριά ποινή καθώς τα χρέη της επιχείρησης φθάνουν τις 600.000 ευρώ. Ο Σκαλτσάς πληρώνει τον ηρωισμό να αναλάβει την καταχρεωμένη ΔΕΠΑΛ και να βγάλει τον Τσιφή από τη δύσκολη θέση. Ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον δήμαρχο Λεβαδέων που δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και με φυλάκιση.


Ο Τσιφής, στην πρεμούρα του να καλύψει τον Ρούσσαρη, άφησε τελικά ακάλυπτους τους συνεργάτες του. Η ανέπαρκεια της διοίκησής του είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα: έκλεισε τη ΔΕΤΕΛ και τη ΔΕΠΑΛ για να συγκαλύψει τις ανομίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής και χωρίς ένα βιώσιμο σχέδιο έχει οδηγήσει τον Δήμο σε ανεπανάληπτο εξευτελισμό. Τώρα προσπαθεί με εκβιασμούς για ανάκληση διορισμών να περισώσει τα προσχήματα αλλά το ρήγμα με τους στενούς του συνεργάτες είναι πολύ βαθύ πια.


Η απόλυτη καταστροφή της ΔΕΠΑΛ ήταν ο Χρήστος Κουτρομάνος, στενότατος συνεργάτης του τέως δημάρχου Ρούσσαρη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση όσο ο Σκαλτσάς, αλλά σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς σοβαρή χώρα του κόσμου ο Κουτρομάνος θα έχει συλληφθεί ως επικίνδυνος για τη δημόσια διοίκηση. Εκκρεμεί εις βάρος του εισαγγελική έρευνα για ποινικά αδικήματα κατά τη προεδρία του στη ΔΕΠΑΛ το 2006 με βάση το πόρισμα των ορκωτών λογιστών. Πολιτικά, ηθικά και διοικητικά απαραδέκτος, άξιο τέκνο της σχολής Ρούσσαρη.

Ο Αριστείδης Ρούσσαρης είναι ο ηθικός αυτουργός όλων αυτών των μειωτικών για τη Λιβαδειά διαδικασιών. Επί της αρχής του οι δημοτικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στη χρεωκοπία όπως και συνολικά χρεωκόπησαν η πολιτική, η ευπρέπεια, το ήθος, η σοβαρότητα. Ακόμη κι αυτές τις δύσκολες στιγμές ο Ρούσσαρης έχει το θράσος να εκπροσωπεί στο δικαστήριο τον Κουτρομάνο, να παραγοντίζει και να προκαλεί τους εργαζομένους. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να την βρει ο Ρούσσαρης...

Θα συνεχίσουμε σε λίγο. Καβγάς στο Δημαρχείο με απειλές και ύβρεις. Πoιος είναι ο "ατσαλάκωτος". Εκβιασμός εργαζομένων και άλλες γελοιότητες των ημερών Τσιφή. Stay tuned...

4 σχόλια:

apollo είπε...

Βοιωτέ γνωρίζεις αν θα γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο σήμερα;

βοιωτός είπε...

Eγραψα πάνω apollo.

Unknown είπε...

θα μπορουσε να ειχε συστησει εκεινη τη ρημαδα Κοινωφελή επιχείρηση και να είχε απορροφήσει καμια 15 αρια υπαλλήλους ή και περισσότερους. Ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να την χρημοτοδοτεί απεριόριστα με κονδύλια του Δήμου. Ετσι δεν θα χρωστούσε εδω και 1 χρόνο σε τουλάχιστον 15 άτομα και τα προγράμματα θα λειτουργούσαν κανονικά και θα χρηματοδοτούνταν από τα αντίστοιχα Υπουργεία. Η σημερινή θέση άρα και τα χρέη της ΔΕΠΑΛ θα ήταν λιγότερα. Αντίθετα τώρα και χωρίς σχεδιασμό γυρω στα 45 άτομα που έχουν πάψει να προσφέρουν εργασία εδώ και μήνες διεκδικούν δεδουλευμένα και ΙΚΑ. Αν αυτό είναι πολιτικός σχεδιασμός να θυμηθώ να βάλω και γω σε 2 χρόνια για Δήμαρχος...

Medeon είπε...

Μετα απο καιρο ενα καλο αρθρο Βοιωτε. Απότυπωνει την ψυχολογια της πολιτικης..Ενος κακου μύρια επονται και η διαχεριση των προβληματων κυκλους κανει μπροστα σε εμφανη αδιεξοδα. Και ο δημος πως θα πληρώσει. Και παλι σε μια ευνομουμενη χωρα δεν πρεπει να υπαρχει και μια παραδιεγματικη τιμωρια εστω στο ποινικο της κομματι. Pαλι ολοι καθαρη να την βγαλουν? Τι οξυμωrο σχήμα ο προισταμενος της δημοτικης αρχης δικηγορος να υπερασπίζεται τον υφισταμενο του κατηγορουμενο!!!