Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Παραίτηση Σωτηρόπουλου από την προεδρία της ΔΕΤΕΛ

Υπέβαλε στον δήμαρχο Λεβαδέων την παραίτησή του ο Κώστας Σωτηρόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΤΕΛ. Ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος, στο κείμενο με το οποίο υποβάλλει την παραίτησή του, επιτίθεται με σφοδρότητα προσωπικά κατά του κ. Τσιφή τον οποίο κατηγορεί για ολιγωρία, έλλειψη πολιτικής βούλησης και αθέτηση υπόσχεσης. Σε μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι το ψυχολογικό προς τα παρόν ρήγμα στη δημοτική πλειοψηφία του Δήμου Λεβαδέων διευρύνεται και καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται και λύσεις δεν υπάρχουν όλο και περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι επιλέγουν να αποστασιοποιούνται από τις κεντρικές αποφάσεις Τσιφή, τις οποίες άλλωστε και αυτοί πληροφορούνται την τελευταία στιγμή. Αφού σημειώσουμε ότι ο Κώστας Σωτηρόπουλος αποτελεί σημαντικό στέλεχος της παράταξης Τσιφή και του ΠΑΣΟΚ, ας δούμε όλο το κείμενο της παραίτησης που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σωτηρόπουλος Ηρ. Κων/νος
Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδειάς Λιβαδειά, 07 Μαίου 2008
ΠΡΟΣ
Κύριο Τσιφή Δημήτριο
Δήμαρχο Λιβαδειάς

Κύριε Δήμαρχε,
Υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνικών Έργων Λιβαδειάς (Δ.Ε.Τ.Ε.Λ), επειδή αισθάνομαι πολιτικά εκτεθειμένος, διαπιστώνοντας ολιγωρία και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταβολή τόσο των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού, όσο και των παλαιών οφειλών της ως άνω επιχείρησης.
Από την πρώτη στιγμή αναλήψεως των καθηκόντων μου και αφού ενημερώθηκα για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε ήδη περιέλθει η εταιρία, εισηγήθηκα κατά την 7η της 14ης Μαρτίου έτους 2007 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «…αναλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου της Δ.Ε.Τ.Ε.Λ κατόπιν ενημέρωσης που είχα από το Διευθυντή και τον Λογιστή της Εταιρίας, ήταν προφανές ότι η Δ.Ε.Τ.Ε.Λ βρισκόταν σε αντικειμενική αδυναμία εκπληρώσεως των οφειλών της …στις 31/12/2006 ήδη το σύνολο των οφειλών ανερχόταν στο ποσό των 600.408 ευρώ. …Δεν είναι δυνατόν επιχείρηση με ετήσιο δεσμευτικό τζίρο 150.000 ευρώ να ανταποκριθεί σε ετήσια έξοδα (μισθοί, ΙΚΑ και λειτουργικά έξοδα) της τάξης των 290.000 ευρώ. …Πρώτιστο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των εργαζομένων και η διασφάλιση της εργασίας τους. …προτείνοντας τη λύση της εταιρίας και τη μεταφορά όλων των εργαζομένων της ΔΕΤΕΛ σε υπηρεσίες του Δήμου ή των Νομικών Προσώπων αυτού όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».
Η παρέμβασή μου αυτή καταδεικνύει τη βούλησή μου για την επίλυση των ήδη διαμορφωμένων προβλημάτων, αντιμέτωπη των οποίων βρισκόταν η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση.
Αν και η εταιρία λύθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήδη από το Μάρτιο του έτους 2007, οι ορκωτοί εκκαθαριστές προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες καθυστερούν αδικαιολόγητα την εκκαθάριση της επιχείρησης.
Η ολιγωρία αυτή σε συνδυασμό με το κενό που αφήνει η διάταξη του άρθρου 24 Ν. 3649/2008 η οποία δίδει την δυνατότητα στις δημοτικές επιχειρήσεις για αποπληρωμή οφειλών τους μόνο προς το Ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ ΕΤΑΜ οδηγεί σε αδιέξοδο.
Αξιολογώντας τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Δ.Ε.Τ.Ε.Λ. σας έχω προτείνει κατ’ επανάληψη, κύριε Δήμαρχε, την πλέον ενδεδειγμένη, κατά την άποψή μου, πρόταση για την άμεση λύση του προβλήματος η οποία είναι :

Εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3649/2008 που επιτρέπει τη λήψη δανείου εκ μέρους των δημοτικών επιχειρήσεων που τελούν υπό εκκαθάριση για την εξόφληση οφειλών τους προς ΙΚΑ και Ελληνικό Δημόσιο, εξασφάλιση μέσω αυτού ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας της επιχείρησης και κατόπιν λήψη δανείου από την επιχείρηση με εγγυητή τον Δήμο για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού και των λοιπών οφειλών της επιχείρησης.
Πλην όμως, η μη τήρηση προς τον παρόν των δεσμεύσεών σας για ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης που επανειλημμένως έχετε εκφράσει τόσο εντός της Αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ενώπιον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με υποχρεώνουν να προβώ σε αυτή την κίνηση.
Επειδή μέχρι σήμερα έχω μάθει να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου έχοντας ήσυχη την συνείδηση μου, χωρίς να απολογούμαι για αμέλεια, ολιγωρία, ή λανθασμένες αποφάσεις τρίτων, σας δηλώνω ότι παραιτούμαι των καθηκόντων μου τα οποία σημειωτέον υπηρέτησα με πλήρη ευσυνειδησία, δημοκρατικότητα, διαφάνεια και διάθεση προσφοράς χωρίς ποτέ να αποδεχτώ και να λάβω την αποζημίωση που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη θέση.
Με τιμή
Σωτηρόπουλος Κων/νος

5 σχόλια:

μιχάλης είπε...

Kai πολύ του έπεφτε του Σωτηρόπουλου που έκανε κάτι στην Ζωή του..Γιατί κατά τα άλλα προκείται για ένα πολύ κάκο άτομο που αποτελούσε ντροπη για το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα πληρώνει ο Τσιφής τις ατυχείς και λίγες επιλογές σε επίπεδο προσώπων. Είναι δυνατό αυτός ο τύπος να έιχε θέση

Κατά τα άλλα απορώ με σένα Βοιωτέ και τις αξιολογήσεις σου. Που το είδες το αξιόλογο άτομα για το ΠΑΣΟΚ? Τέτοια άτομα δεν χαίρουν καμίας εκτίμησης

βοιωτός είπε...

Μιχάλη,
δεν κάνω προσωπικές κρίσεις. Εσύ προφανώς κάτι έχεις να μοιράσεις με τον Σωτηρόπουλο. Εγώ τίποτα.

μιχάλης είπε...

Οχί Βοιωτέ μου δεν έχω να μοιράσω κάτι. Δεν μπορώ να κάνω μια αξιολόγηση ενός προσώπου?Δεν θεωρώ καλές τις επιλογές του Τσιφή σε επίπεδο προσώπων και καλύτερα να απαλλαγεί η Λειβαδιά και ο δημός από πολύ λίγες σε αξία νέους από το εν λόγω άτομο. Είναι επιβέβαιωση του κάνονα τι είδους άτομα ασχολούνται με την πολιτική και τα κοινά

βοιωτός είπε...

θα μου επιτρέψεις την γνώμη μου για τον χαρακτήρα του Σ. να μην την δημοσιοποιήσω. Πολιτικά κρίνοντας, εφόσον υπερψηφίστηκε από τουςδημότες και μάλιστα του ανατέθηκαν και θέσεις ευθύνης είναι αντικειμενικά σημαντικό στέλεχος.

Ανώνυμος είπε...

Μιά μικρή παρατήρηση.

Ποιός συμβούλεψε στον κ. Σωτηρόπουλο να παραιτηθεί???

Παραιτείται κανεις από κάτι που νομικά δεν είναι???

Με την Λύση της εταιρείας τον Μάρτη του 2007 και τον διορισμό εκκαθαρίστριας από το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Νόμο, έπαψε να είναι Πρόεδρος και ευθύνεται μόνο γιά το τρίμηνο της προεδρίας του.

Το μόνο που είχε να κάνει ένα χρόνο τώρα, σαν "πρώην Πρόεδρος", ήταν να παραδώσει το κλειδί της ΔΕΤΕΛ στην εκκαθαρίστρια.
Γιατί δεν το έδωσε τόσο καιρό και κατηγορει τους άλλους???

Δεν τον διόρισαν δα και με το ζόρι Πρόεδρο, ούτε μικρό παιδάκι ήταν να μην ξέρει τι αποφάσιζε και ψήφιζε. Σαν οικονομολόγου δε, η ψήφος του είχε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.