Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Για τα καταστήματα της Κρύας

«Εχετε βεβαρημένο …ποινικό μητρώο. Σαραντα-τόσα χρόνια στο ΞΕΝΙΑ και δεν έχετε τοποθετήσει ούτε ένα καρφί». Αυτή ήταν η φράση που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λεβαδέων κ. Τσιφή, συνόδεψε την προς το παρόν άρνηση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης του ΞΕΝΙΑ στον Δήμο Λιβαδειάς. Η διαπίστωση της ΕΤΑ είναι και εύλογη και αληθινή. Τώρα ο Δήμος –που φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάληξη της υπόθεσης, αλλά ας μην προτρέχουμε- πρέπει να πιέσει για τον όσο το δυνατόν ταχύτερη λειτουργία του ΞΕΝΙΑ έστω και σε κεντρικά πλαίσια.

Αντίθετα η ΕΤΑ παραχώρησε στον Δήμο Λιβαδειάς το δικαίωμα να υπεκμισθώσει σε ιδιώτες τον Νερόμυλο και την Νεροτριβή μέχρι το 2019. Η αποδοχή της παραχώρησης έγινε από τη Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Ιουνίου με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας και τώρα ο Δήμος Λεβαδέων θα προχωρήσει σε δημοπρασία ώστε να αναδειχθεί ο πλειοδότης που θα εκμισθώσει το καθένα από τα καταστήματα.
Επειδή για το ζήτημα έγινε μεγάλη συζήτηση, ας δούμε μερικές αλήθειες πέρα και έξω από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα μερικές αλήθειες που κανείς άλλος δεν θα σας πει.

Αλήθεια πρώτη. Τα καταστήματα –καλώς ή κακώς- ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Οπότε τα περί «ξεπουλήματος» απλώς δεν ισχύουν. Για να ξεπουλήσεις κάτι πρέπει να σου ανήκει.

Αλήθεια δεύτερη. Η ΕΤΑ στη βάση της ιδιοκτησίας δεν ζητεί/συζητεί τροποποιήσεις στις χρήσεις των καταστημάτων ή προτάσεις αξιοποίησης αλλά έγκριση της απόφασής της για παραχώρηση/εκμίσθωση. Οπότε η συζήτηση είναι λίγο "να 'χαμε να λέγαμε".

Αλήθεια τρίτη. Ηδη η εμπειρία μας αποδεικνύει ότι ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει τα καταστήματα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Λιβαδειά, όπως θα σας πουν διάφοροι καλοθελητές. Συμβαίνει παντού. Και το ζήτημα της διαχείρισης τέτοιων καταστημάτων έχει λυθεί παντού, σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την Ελλάδα που πεισματικά επιμένει σε λύσεις αντιπαραγωγικές και εν τέλει (όπως έγινε στη Λιβαδειά επί Ρούσσαρη και κατέληξε επί Τσιφή) εξευτελιστικές για την πόλη, για τους εργαζομένους, για τους δημότες.

Αλήθεια τέταρτη. Η πρόταση για αξιοποίηση των καταστημάτων ως χώρων πολιτισμού, όπως είπαμε δεν στέκουν καθώς η ΕΤΑ παραχωρεί το Νερόμυλο λ.χ. ως εστιατόριο-μπαρ, δεν διαπραγματεύεται τη χρήση δηλαδή.
Ακόμη όμως κι αν υποτεθεί ότι ο Δήμος είχε τη δυνατότητα πίεσης η πρόταση δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Η κρατικοδίαιτη και ως εκ τούτου χειραγωγήσιμη πολιτιστική δράση -κατάλοιπο κι αυτή του 20ού αιώνα- έχει επίσης εγκαταλειφθεί ως πρακτική και μόνο στην Ελλάδα καταχρεωμένοι Δήμοι διοργανώνουν χαμηλού συνήθως επιπέδου αλλά υψηλού προϋπολογισμού εκδηλώσεις τις οποίες εκ των υστέρων πληρώνουν οι αγρίως φορολογούμενοι δημότες.
Το πρόβλημα με τον πολιτισμό στην Ελλάδα και στη Λιβαδειά είναι ότι το πολιτιστικό προϊόν που παράγεται είναι χαμηλής αξίας και όχι οι χώροι. Και αυτό συμβαίνει διότι οι κάθε λογής ασχολούμενοι με τον πολιτισμό έχουν την απαίτηση να επιδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο. Δεν υπήρχαν δημόσια πολιτιστικά κέντρα τη δεκαετία του '60 άλλωστε.

Αλήθεια πέμπτη. Φαίνεται ελκυστική η λύση της σύμπραξης Δήμου/ιδιωτών και σίγουρα είναι η οικονομικώς βέλτιστη για τα συμφέροντα του Δήμου. Όμως προϋποθέτει χρηστή δημοτική αρχή, πράγμα που στη Λιβαδειά μόνο ως εξαίρεση μπορεί να αναμένεται. Φυσικά και εδώ ισχύει η παρατήρηση ότι η ΕΤΑ δεν διαπραγματεύεται τους όρους παραχώρησης οπότε η πρόταση περί κωλυσιεργίας δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Συνελόντι ειπείν η υπεκμίσθωση των καταστημάτων σε ιδιώτες επενδυτές είναι η λύση που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αυτή τη στιγμή.
Εκείνο που πρέπει να διασφαλιστεί είναι μια έντιμη διαδικασία εκμίσθωσης με καθαρούς όρους και μεγάλη συμμετοχή. Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε.
Επίσης ίσως πρέπει να εξεταστεί από τις δημοτικές παρατάξεις η πρόταση που σήμερα διατυπώνει η viotia: Τα χρήματα που ο Δήμος Λεβαδέων θα εισπράττει από τα ενοίκια του Νερόμυλου και τη Νεροτριβής να τοποθετούνται σε ειδικό λογαριασμό και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για την αποπληρωμή των χρεών του Δήμου και όχι για την εξυπηρέτηση των πολιτικών φίλων του εκάστοτε δημάρχου.

ΥΓ: Για τεράστιο θέμα του ΞΕΝΙΑ και τις ευθύνες ενός εκάστου θα επανέλθουμε.
YΓ2: Δείτε και τις πολύ σημαντικές ψηφοφορίες πάνω αριστερά και ψηφίστε.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει αλλάξει κάτι από το άλλο ομότιτλο post της 27/6/2008; Όχι τίποτε άλλο αλλά χάθηκαν τα σχόλια ;-)

Unknown είπε...

Η Λιβαδειά όπως διαπίστωσε η κα Κατσέλη που δεν ζει εδώ απλά είναι περαστική είναι η πόλη του μέλλοντος. Αδιάψευστες αποδείξεις τα απέραντα εργοτάξια που χάσκουν εδώ και μήνες καταβαραθρώνοντας τα τελευταία αποθέματα υπομονής που έχουν οι πολίτες , οι περίοικοι και οι επαγγελματίες. Αποφύγετε να ζήσετε εδώ προς το παρόν και το μέλλον θα δείξει...
Αλήθεια Βοιωτέ το θέμα με τους 5 υπαλλήλους της ΔΕΠΑΛ και την προσπάθεια ανάκλησης των προσλήψεών τους το έθαψες ή μου φαίνεται; Ετσι για ενημέρωση και μόνο θα έπρεπε να παίξει.....

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
όχι. Δεν έσβησα τα σχόλια απλώς το ανέβασα για λόγους ποπ :-).
Απαντώντας στο εκεί σχόλιό σου: Μην δίνεις σημασία στον Μιχάλη. Εγκάθετος φαίνεται ότι είναι, πιθανόν το άλλο πρόσωπο του, αλήστου μνήμης, τζούρναλιστ.
Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι η διοίκηση Τσιφή είναι μια ακόμη, μετά τον Ρούσσαρη, τραγική εποχή για τη Λιβαδειά. Η πόλη πραγματικά κινδυνεύει. Θα τα γράψω αναλυτικά...

Φρίντριχ, δεν πρόκειται να θάψω ένα θέμα που πρώτος και μόνος εγώ το ανέδειξα εδώ: http://viotia.blogspot.com/2008/06/blog-post_531.html

Ανώνυμος είπε...

Οχι και αλήστου μνήμης "Βοιωτέ"!!!!

Απλά σε βαρέθηκα εσένα και το μπλογκάκι σου.
Και προφανώς δεν έχω σχέση με τον "Μιχάλη".

Να σου δόσω και μερικά θέματα να ψάξεις για να δείς τι είναι δημοσιογραφία και όχι κουτσομπολιο.

1, Ξέρεις που πέφτουν τα λύματα του πέρα χωριού του οποίου η αποχέτευση εγινε πρίν από 12 χρόνια?

2. Ξέρεις που πέφτουν τα λύματα των Τσουκαλάδων που πρίν από 12 χρόνια απόκτησαν βιολογικό καθαρισμό και γιατί δεν δπύλεψε ποτέ?

3. Ξέρεις που πέφτουν τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ και γιατί δεν δούλεψε ποτέ η ανακυκλοφορία τους?

4. Ξέρεις ότι με "ομοφωνία" του Δημοτικού Συμβουλίου κατεδαφίστηκε η ιστορική γιά την Λειβαδιά γωνία Λαππα και Ερκυνας και Βενιζέλου για να γίνει ακόμα μία πολυκατοικία?

Αυτά για την ώρα.

Θέλω να δώ τις "οικολογικές" ανησυχίες σου και των κολλητών σου που μάτια έχουν αλλά δεν βλέπουν γύρω τους.
Ο λιθάνθρακας τους πείραξε ενώ καίγεται το χωριό τους.

βοιωτός είπε...

To ίδιο ανόητος επανέρχεσαι τζουρ.
Ποιος ξέρει τι είδους προσωπικά συμφέροντα εξυπηρετείς πάλι.
Γιατί δεν μας λες για την αλλαγή μελέτης στο κολυμβητήριο;