Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Τα αντιπλημμυρικά έργα των Μινυών έχουν εγκαταλειφθεί

Το ούτως ή άλλως τεράστιο θέμα της εγκατάλειψης των βοιωτικών αρχαιοτήτων θέτουν με ανοιχτή τους επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Λιβαδειά 4- 6-2008
Κοινοποιείται :
στο Νομάρχη Βοιωτίας
στον Έφορο Αρχαιοτήτων Θήβας
στους Δημάρχους Ορχομενού , Ακραιφνίου & Θίσβης
Αξιότιμε κ. Υπουργέ Πολιτισμού,

εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ2 του 4ου Δημοτικού
Σχολείου Λιβαδειάς με αφορμή το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Γεωπεριβαλλοντικά – Γεωμυθολογικά μονοπάτια της Βοιωτίας» που υλοποιήσαμε φέτος, με την καθοδήγηση της δασκάλας μας Μπάρλα- Νιαβή Βασιλικής, ασχοληθήκαμε με τα αντιπλημμυρικά έργα των Μινυών στην πεδιάδα της Κωπαΐδας και με τα αντίστοιχα έργα στην πεδιάδα της Θίσβης και θέλουμε με την επιστολή αυτή να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα ανεκτίμητοι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας μας.

Για να γνωρίσουμε από κοντά τα έργα των Μινυών στην Κωπαΐδα επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη του Γλα, τη Μεγάλη Καταβόθρα ή σπηλιά του Ηρακλή στο Νέο Κόκκινο, τη Διώρυγα των Μινυών, που βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου Ορχομενού- Κάστρου και τον Ορχομενό.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόσβαση στο κάστρο του Γλα και στην Μεγάλη Καταβόθρα έγινε με μεγάλη δυσκολία. Τα αγριόχορτα έκλειναν το δρόμο σε τέτοιο σημείο που δεν υπήρχε ίχνος από το μονοπάτι. Δυστυχώς δεν υπήρχαν ταμπέλες που να μας κατατοπίζουν είτε για τη θέση τους είτε να μας δίνουν κάποιες σχετικές πληροφορίες. Παντού υπήρχε η εικόνα της εγκατάλειψης. Η δε Μεγάλη Καταβόθρα έχει γίνει σκουπιδότοπος. Διαπιστώσαμε, ακόμα, ότι ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου είναι στρωμένο επάνω στο αρχαίο αντιπλημμυρικό ανάχωμα.

Όπως θα γνωρίζετε, τα έργα αυτά φτιάχτηκαν πριν από 3600 χρόνια και κατά άλλους 4000 χρόνια και είναι αξεπέραστα σε αξία. Έχουμε πληροφορηθεί ότι η τεχνική που εφάρμοσαν οι Μινύες για την κατασκευή χωμάτινων φραγμάτων είναι ίδια ακριβώς με αυτήν που διδάσκεται σήμερα στα Πανεπιστήμια και στα Πολυτεχνεία όλου του κόσμου. Επιστήμονες έρχονται από όλο τον κόσμο και τα μελετούν και μεις, εδώ στη χώρα μας ούτε που τα γνωρίζουμε.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Σε μια άλλη εκπαιδευτική μας εκδρομή επισκεφτήκαμε τη Θίσβη για να δούμε και εκεί τα αντιπλημμυρικά έργα της πεδιάδας κατά την Μυκηναϊκή εποχή. Δυστυχώς και εκεί η ίδια εικόνα. Η ακρόπολη της Θίσβης έχει μετατραπεί σε χώρο παρκαρίσματος παροπλισμένων μηχανημάτων, ρίψης μπαζών, ξύλων…ακόμα και στάνη μπορεί να δει κανείς. Και εδώ οι ταμπέλες ανύπαρκτες. Αλλά και το πρόχωμα των αντιπλημμυρικών έργων έγινε και εδώ αυτοκινητόδρομος.

Τι λέτε κ. Υπουργέ του Πολιτισμού είναι αυτή εικόνα αρχαιολογικού χώρου;
Με ποιο τρόπο προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό;
Δεν θα πρέπει αυτοί οι χώροι να προστατεύονται και να αξιοποιούνται;
Δεν υπήρχε άλλη λύση και μετατράπηκε το αρχαίο ανάχωμα σε αυτοκινητόδρομο;
Χωρίς ενδείξεις και ειδικές ταμπέλες υποδεχόμαστε τους επισκέπτες στα αρχαία μνημεία;

Απευθυνόμαστε σε σας κ. Υπουργέ Πολιτισμού με αυτή την επιστολή, γιατί αισθανθήκαμε την ανάγκη να σας παρακαλέσουμε να πράξετε ότι είναι αναγκαίο ώστε αυτά τα αξεπέραστα αντιπλημμυρικά έργα των Μινυών να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη Ελλάδα.
Με εκτίμηση
Οι μαθητές και οι μαθήτριες
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα των Μινυών στο blog http://wwwmideiablog.blogspot.com"

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπουργό Πολιτισμού; Έχουμε Υπουργό και Υπουργείο Πολιτισμού ρε παιδιά; Κοίτα να δεις, τόσα χρόνια χαμπάρι δε είχα πάρει!

Κάρνειος είπε...

Πολλά μπράβο στους μαθητές και στις μαθήτριες της ΣΤ2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς καθώς στη δασκάλα Μπάρλα- Νιαβή Βασιλική.
ΤΣΑΜΠΑ ΚΟΠΟΣ παιδία.
Ο Νομάρχη Βοιωτίας, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Θήβας οι Δήμαρχοι Ορχομενού , Ακραιφνίου & Θίσβης και κυρίως ο Υπουργός Πολιτισμού,
δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η θέση τους και το χρήμα. Όλοι αυτοί γνωρίζουν την κατάσταση με τις αρχαιότητες της Βοιωτίας και δεν κάνουν τίποτα. Αντίθετα θα έλεγα πώς βοηθούν στην καταστροφή και το ξεπούλημα των αρχαιοτήτων. Ιδικά το υπουργείο πολιτισμού -ανεξάρτητα από κυβερνήσεις- έχει μόνο έναν σκοπό υπάρξεις,
να αφανίσει ότι είναι Ελληνικό και να προωθήσει ότι είναι νεοταξηκό δηλαδή την παγκοσμιοποίηση.
Ας μας πει ο κύριος Περγαντάς και οι τοπικοί άρχοντες της Θήβας γιατί
δεν ξεθάβουν την κλιμακωτή πυραμίδα του Αμφείου; γιατί παρά τις διαχρονικές προσπάθειες του αρχαιολόγου Θ. Σπυρόπουλου το υπουργείο πολιτισμού σφυρίζει αδιάφορα;
Οι μεγαλύτεροι αρχαιοκάπηλοι είναι οι Έλληνες πολιτικοί. Οι Βοιωτία μας
και όλοι η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο που αφανίζετε σκόπιμα.

kadmos είπε...

Μπραβο στα παιδια και τη Δασκαλα τους.
Καμμια προσπαθεια δε παει χαμενη.
Οφελος ειναι ακομη και και η απλη ενασχοληση με το θεμα, η αποκτηση συνειδησης πανω στους αρχαιολογικους θησαυρους του τοπου μας.
Ας ξυπνησουμε λοιπον και να στηριξουμε τετοιες προσπαθεις.