Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Ο Δημήτριος Παπασπύρου και η "αποστασία". Μια ομιλία στη Λιβαδειά το 1965

Ας θυμηθούμε τα Ιουλιανά...
Ο Δημήτριος Παπασπύρου και η "αποστασία". Μια ομιλία στη Λιβαδειά το 1965

16 σχόλια:

Medeon είπε...

Δεν τιμάει η ομιλία του παπασπυρου το προσωπό του Βοιωτέ. Δεν ξέρω εάν την δημοσίευσες για να αποδοθεί φόρος τιμής ή και για να μάθουν ή να επιβεβαιώσουν οι νέοι όπως εγω τον σκοτεινό του ρόλο εκείνη την περίοδο


Μια φράση παραθέτω μόνο

..Ο δύσκολος τον δρόμο της φρόνησης και του συμφέροντος του Εθνους..

Που το είδε το συμφέρον του έθνους και πώς αυτός το προάσπισε μόνο ένας γελιογράφος του μέλλοντος θα μπορούσε να απεικονίσει..

Είναι γνωστί τοις πασι ότι η κυβέρνηση των αποστωτών αποτέλεσε το προπαρεσκευαστικό στάδιο της χούντας και όλοι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να μαθάινουν σωστα την ιστορία του μαρτυρικού τόυτου τόπου

βοιωτός είπε...

Μεδεών.
Βλέπω ότι σχεδόν κανείς δεν θυμήθηκε την 15η Ιουλίου.
Για την ομιλία του Π. έχεις την άποψή σου. Υπάρχουν κι άλλες διαφορετικές κι αν θέλεις μπορούμε να τις συζητήσουμε στο οικείο άρθρο.
Οσο για την γραμμή που συνδέει την "αποστασία" με τη χούντα καταλαβαίνεις ότι δεν στέκει, έτσι όπως το λες τουλάχιστον. Δεν είναι δυνατόν ο Παπασπύρου να γνώριζε το 1965 ότι το 1967 θα γίνει κίνημα. Γι' αυτό και έχει εξαιρετική σημασία η ομιλία του που δημοσιεύουμε, γιατί εκφωνήθηκε σε ανύποπτο χρόνο...

Για τον σκοτεινό ρόλο του Π. δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο όμως είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος απέθανε πάμπτωχος.

Medeon είπε...

Βοιωτέ

Για τον ρόλο του γνωστου και ως Παλαντζα, παρατσουκλι που υποδηλώνει το ευθραστο των πολιτικών του πεποιθησεων εχουμε διαφωνησει και στο παρελθον. Η 15 Ιουλίου είναι για μενα μια ιστορία που δεν αξιζει να θυμομαστε αλλα οφειλουμε ομως να γνωριζουμε την ιστορια των Ιουλιανων.

Οταν λεμε προπαρασκευαστικο σταδιο της χουντας εννουουμε σαφως οτι η πολιτικη ασταθεια που δημιουργηθηκε από την ανικανοτητα του Βασιλια και τον σκοτεινο ρολο των παντα προθυμων αποστατων , ευθυνεται αιτιωδως και οδηγησε με μαθηματικη ακριβεια στην δικτατορια.

Σαφως λοιπον οι πολιτικες ευθυνες του Παπασπυρου και του αρχηγου του Κων Μητσοτακη ειναι τεραστιες και καταχωρυμενες στο βιβλιο της ιστοριας με ανεξιτηλο μελανι.

Τελος κάτι για το παμτωχος που πεθανε που αναφερεις. Επειδη το εχεις πει και στο παρελθον για τον Τογια, εμενα δεν μου λεει τιποτα. Ο Μπακατσελος, αλλο αστερι των αποστατων ας πουμε δεν πεθανε παμφτωχος. Η πολιτικη ευθυνη δεν αναιρειται ουτε μετριαζεται απο την οικονομικη κατασταση του ανδρος..

Ο Παπασπυρου εγινε μετα την δικτατορια κυριαρχος πολιτικος της Δεξιας και του καραμανλη στην Βοιωτια , μια πολιτικη και ιδεολογια που υποτιθεται οτι πολεμησε σθεναρα μεχρι την αποστασια..
Βεβαια στην ιδια κατηγορια, ασθενους και ευμεταβλητου οπως η φορα του ανεμου πολιτικου φρονηματος ανηκει και ενας ιστορικος βολευτης και μαθητης του Παπασπυρου εν ονοματι Καλογηρου..

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ,
πριν 17 χρόνια, έφηβος πια, μάλωσα με τον πατέρα μου πρώτη φορά για τα κόμματα. Σάββατο αν θυμάμαι καλά ήταν όταν βλέποντας ,τότε πρωτάρχισα να έχω πολιτική άποψη, πολιτική συζήτηση στην ΕΡΤ άκουσα κάτι δια στόματος Παπακωσταντίνου (Υπ. Εξωτερικών επί Μητσοτάκη) το οποίο με εξόργισε σαν νέο ψηφοφόρο, αλλά και Έλληνα.
Είπε (με μειδίαμα σατανικό; ειρωνικό; δεν μπορώ ακριβώς να το περιγράψω): Σας υπουργός Άμυνας τότε γνώριζα όλες τις προεργασίες των συνταγματαρχών για να πάρουν την εξουσία. Δεν γνωρίζω αν μπορώ να βρω το απόσπασμα.
Έτσι ξεδιάντροπα λοιπόν έλεγε σε όλους του Έλληνες μέσα από το κρατικό κανάλι ότι γνώριζε (συμμετείχε;) ότι θα έρθει η χούντα.
Γυρνάω λοιπόν στον πατέρα μου, φανερά τσαντισμένος, και τον ρωτάω με έντονο ύφος.
"Καλά αυτούς ψηφίζεις;"
"Δεν ψηφίζω αυτόν"
"Με την ψήφο σου αυτόν όμως βγάζεις"
Ε! ακόμα να το καταλάβει τι του είπα, αν και πολύ έξυπνος, και εξακολουθεί να στάζει μέλι για τον Μητσοτάκη και την παρέα του.
Τι να πώ;

Ε! για να μην πολυλογώ αν και από οικογένεια ΝΔ έγινα αυτόματα πολέμιος όλων αυτών με το βρώμικο παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πώ ότι πάρα πολλοί γνώριζαν πολύ πιο πρίν για την άνοδο της χούντας.

"Ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι"

Ανώνυμος είπε...

Το ότι το πολιτικό σύστημα γνώριζε την έλευση δικτοατορίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούσε να κάνει κάτι γι' αυτό. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, τα πολιτικά πράγματαστην Ελλάδα, ειδικά κατά τη δεκαετία του '60 ελέγχονταν απόλυτα από τον ξένο παράγοντα και το παρακράτος. Θυμίζω την αποστροφή Καραμανλή (θείου) την επαύριο της δολοφονίας Λαμπράκη: "Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;"

Τη δεκαετία του '60 υπήρχαν δύο "χούντες" έτοιμες να δράσουν, αυτή των στρατηγών κι αυτή των συνταγματαρχών. Η πρώτη ήταν γνωστή, φιλοπαλατιανή, κάτι σαν το "βαθύ κράτος" της Τουρκίας ένα πράγμα και, ας το πούμε έτσι, μετριοπαθής. Η άλλη ήταν ένα σχέδιο της CIA και μόνο αυτή γνώριζε την ύπαρξή της (οι διάφορες υπηρεσίες και κέντρα εξουσίας ποτέ δεν λειτουργούσαν σε αγαστή σύμπνοια, ο καθένας κοιτούσε, για λογαριασμό του, να έχει το πάνω χέρι).

Για την αποστασία ποτέ δεν θα μάθουμε την πλήρη αλήθεια - αν υπάρχει. Οι περισσότεροι "αποστάτες" αποδίδουν την ενέργειά τους στον καιροσκοπισμό του Γ. Παπανδρέου, γνωστού και ως "παπατζή" γι' αυτόν, και στην αδιαλλαξία του τη στιγμή που γνώριζε ότι υπήρχε η χούντα των στρατηγών έτοιμη να επέμβει. Οι "αποστάτες" θεωρούσαν ότι με την πράξη τους θα απέτρεπαν τη δικτατορία πράγμα που ως ένα βαθμό πέτυχαν όσον αφορά τη χούντα των στρατηγών, όμως δεν γνώριζαν και την ύπαρξη της άλλης χούντας που για λόγους που μόνο(;) η CIA γνωρίζει τίναξε τα πάντα στον αέρα.

βοιωτός είπε...

Νομίζω ότι παραλογιζόμαστε.
Το ρεζουμέ όσων λέτε είναι ότι ο Παπ. γνωρίζοντας ότι οδηγούμεθα σε δικτατορία προσεχώρησε εις τους αποστάτας. Δηλαδή επεδίωξε την εκτροπή που τον έθετε άγνωστο για πόσο χρόνο εκτός πολιτικού παιγνίου και ακόμη περισσότερο τον έθετε υπό δικαστική δίωξη αφού ως γνωστόν η χούντα έσυρε στα δικαστήρια τον Δημήτριο Π. Και όλα αυτά χωρίς αν υπάρχει ούτε καν χρηματικό/υλικό όφελος.
Παράλογο;

βοιωτός είπε...

Να γράψω ότι δεν υπήρξα ποτέ οπαδός του Δ.Π. για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.

Medeon είπε...

μετοικε ειναι τουλαχιστον αφελες να λες οτι οι αποστατες επιδιωκαν με την αποστασια να αποτρεψουν την χουντα..

Ειναι επισης αφελες να λες οτι υπηρχαν 2 χουντες απο πριν..Σε λιγο θα μας πεις οτι φταινε οι νομιμα εκλεγμενες κυβερνησεις για την χουντα. Ας σοβαρευτουμε λιγο να μαθαινουνε και οι νεοι και να θυμουνται οι παλιοι

Επισης δεν υπηρχαν 2 χουντες. Οταν ο Παπαδοπουλος κυνηγουσε αγριογουρουνα στα χιονια στα βουνα με τον ελληνοαμερικανο υπευθυνο της CIA πως ερχεσαι τωρα εσυ και χωριζεις το στρατιωτικο παρακρατος απο τους αμερικανους..

Τα πραγματα ειναι crystal clear που λενε και οι Αμερικανοι μην τα μπερδευουμε..

Βοιωτε

με την δευτερη τοποθετηση σου ειμαι πιο συμφωνος..Πολιτικος αμοραλισμος ή κινηση πολιτικης επιβίωσης ή κινηση πολιτικης αφελειας Ο Παπασπυρου εκανε τις επιλογες του και τον εχει κρινει η ιστορια για αυτο

Ανώνυμος είπε...

Αφελές είναι να νομίζουμε ότι η αποστασία υπήρξε προπαρασκευαστικό στάδιο της δικτατορίας. Αφελές επίσης είναι να νομίζουμε ότι εντός των κέντρων εξουσίας απουσιάζουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα.

Η Ένωση Κέντρου ήταν ένα κατά το μάλλον ή ήττον ευκαιριακό συνοθύλευμα (και καιροσκοπικό ίσως;) "προοδευτικών", δηλαδή κεντρώων πολιτικών που σχηματίστηκε ακριβώς για να ανατρέψει την ΕΡΕ και να σταματήσει την ενδυνάμωση της ΕΔΑ. Ως γνωστόν(;), μέχρι τη δεκαετία του '60 το Κέντρο ήταν κατακερματισμένο σε διάφορα προσωποπαγή κυρίως κόμματα και αποκόμματα που τα χαρακτήριζε άκρατος καιροσκοπισμός. Ο αποκληθείς και "παπατζής" μέχρι και με τον Παπάγο πήγε προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής άλλωστε. Η καχυποψία λοιπόν των πρωτοκλασσάτων της Ένωσης Κέντρου προς το πρόσωπο του Παπανδρέου ήταν μάλλον εύλογη.

Επίσης, από τη δεκαετία του '50 ήταν γνωστή η ύπαρξη της "χούντας των στρατηγών" (ΙΔΕΑ). Αυτή ήταν πάντοτε έτοιμη να ανατρέψει (με τις ευλογίες βεβαίως του παλατιού και του ξένου παράγοντα) το νόμιμο πολιτικό σύστημα για να προφυλάξει τη χώρα από επικείμενο "κομμουνιστικό κίνδυνο". Η ύπαρξη της παράλληλης "χούντας των συνταγματαρχών" μάλλον δεν ήταν γνωστή, παρά σε πολύ λίγους (στη CIA σίγουρα, στο State Department μάλλον όχι).

Η αποστασία ήταν μια σαφής άρση της εμπιστοσύνης των στελεχών (και των πατρώνων) του Κέντρου προς τον ηγέτη τους τον οποίο υποψιάζονταν, μάλλον βάσιμα, για καιροσκοπισμό εξαιτίας μιας καθαρά λαϊκιστικής "αριστερής στροφής" που σιγοντάριζε ο προαλειφόμενος από τον πατέρα ως διάδοχός του Ανδρέας. Ο Ανδρέας φυσικά είχε δίκιο μόνο που η λαϊκιστική πολιτική του ήταν πολύ πρώιμη. Το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο λοιπόν μάλλον σωστά φοβήθηκε ότι η πολιτική των Παπανδρέου θα ενεργοποιούσε του στρατηγούς. Επίσης, παράγοντας καθόλου ευκαταφρόνητος, οι "δελφίνοι" της Ένωσης Κέντρου μάλλον κατάλαβαν ότι ο "σίφουνας Ανδρέας" δεν άφηνε κανένα περιθώριο στη διαδοχή του "Γέρου", οπότε την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένες τις συνθήκες υπο τις οποίες σχηματίσθηκε η Ένωση Κέντρου (ευκαιριακή συμμαχία πολιτικών), η αποστασία ΔΕΝ μπορεί να νοηθεί ως "εκτροπή" παρά μόνον εκ των υστέρων - ακριβώς επειδή δεν δικαιώθηκε ιστορικά.

Το λάθος των αποστατών ήταν ότι δεν είχαν αντιληφθεί τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί γύρω από τους Παπανδρέου. Πίστευαν πως εκείνοι ήταν η Ένωση Κέντρου, πως ο λαός θα εγκατέλειπε τον Παπανδρέου και θα τους ακολουθούσε. Το δεύτερο "λάθος" τους ήταν ότι δεν γνώριζαν για τη "χουντα των συνταγματαρχών". Με τη "χούντα των στρατηγών" η κατάσταση βολεύτηκε και απόδειξη είναι ότι η δράση της ουδέποτε εκδηλώθηκε. Άλλωστε ο ίδιος ο Παπανδρέου, που χάρη στην αποστασία από "παπατζής" έγινε "Γέρος της Δημοκρατίας", κατάλαβε σύντομα ότι η πολιτική του οδηγούσε σε εκτροπή γι' αυτό μάζεψε τον Ανδρέα και ήρθε σε συμφωνία με τον Κανελλόπουλο για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας (χμμμ!) ώστε "να βγει η χώρα από την ανώμαλη κατάσταση". Όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Η ύπαρξη δύο μηχανισμών, οι δύο χούντες, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Και καθόλου παράξενο για όσους γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες και τους συσχετισμούς ισχύος μεταξύ των κέντρων εξουσίας στις ΗΠΑ. Οι συνταγματάρχες ήταν στρατολογημένοι από τη CIA από τη δεκαετία του '50 και δούλευαν γι' αυτήν. Οι στρατηγοί δεν είχαν σχχέση με τη CIA, ήταν άνθρωποι του παλατιού, ενεργούσαν κατά βάση καθ' υπόδειξη του Πενταγώνου και η δράση τους θα είχε χαρακτηριστικά νομιμοφάνειας. Οι δύο χούντες εξηγούν γιατί οι πολιτικοί ενώ φοβόντουσαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δικτατορίας εφησύχασαν μετά τη συμφωνία Παπανδρέου - Κανελλόπουλου (που είχε τις ευλογίες του βασιλιά και της πρεσβείας) και οι συνταγματάρχες τους έπιασαν όλους στον ύπνο. Κάποιοι αμερικανοί είχαν απλώς διαφορετικά σχέδια από κάποιους άλλους συμπατριώτες τους!

Ανώνυμος είπε...

Μεδεώνα,
Το ότι υπήρχαν δύο χούντες είναι πλέον γενικά παραδεκτό και επαρκώς τεκμηριωμένο. Το ότι πάρα πολλοί φοβόντουσαν για τον κίνδυνο δικτατορίας το 1965 είναι πάλι παραδεκτό και τεκμηριωμένο. Επίσης, είναι γνωστό ότι η χούντα τους έπιασε όλους στον ύπνο. Τι είχε μεσολαβήσει και ο κίνδυνος της δικτατορίας είχε πάψει να θεωρείται υπαρκτός; Πολύ απλά, η αποστασία, που έκοψε τα φτερά του Παπανδρέου και ενίσχυσε την ΕΡΕ με μετριοπαθή στελέχη και η συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας την επαύριο των εκλογών του 1967 που δεν πρόλαβαν να γίνουν μάλλον επειδή η CIA πίστευε πως η συμφωνία δεν θα τηρείτο αν η ΕΚ πλειοψηφούσε, πράγμα που ήταν και το πιθανότερο. Νομίζω πως η ανάλυσή μου εξηγεί τόσο την αποστασία όσο και τον αιφνιδιασμό του πολιτικού συστήματος από τους συνταγματάρχες. Αν έχεις διαφορετική εξήγηση να την ακούσουμε ευχαρίστως.

Medeon είπε...

Αγαπητε μετοικε

Ξερεις το ωραιο με την ιστορια, ειδικα στην πολιτικη ειναι οτι ενω μπορει να συμφωνησουμε για τα γεγονοτα, τις ερμηνειες αυτων τις παρουσιαζουμε οπως θελουμε.

Εγραψες ολο αυτο το κατεβατο αλλα δεν απαντησες στο βασικο μου ερωτημα, εκει πηγαινε το αφελες. Πώς δηλαδη σκοπευεε η αποστασια να αποτρεψει την πραγματικη χουντα;
Εσυ τωρα μπορει να νομιζεις οτι απαντησες αλλα τα επιχειρηματα σου ενισχυουν την αρχικη μου θεση παρα την αποδυναμωνουν. Την γνωριζω πολυ καλα την ιστορια δεν χρειαζεται ολο αυτο..

Λοιπον δυο πραγματα καθαρια για να τελειωνουμε..

Ολα αυτα που λες για τον ΙΔΕΑ ειναι γνωστα και σωστα . Οπως επισης και η υπαρξη της ΑΣΠΙΔΑ , κινηση δημοκρατων αξιωματικων που αφου τους σνομπαρε ο Μητσοτακης πηγαν στον Ανδρεα που τους ακουσε με προσοχη. Επ αφορμη της ΑΣΠΙΔΑ πηγαν να τον παγιδεψουν οι Αμερικανοι τον ΑΝδρεα και να τον παρουσιασουν ως παρακινητη σε Πραξικοπημα..Αστεια πραγματα

Το ΙΔΕΑ αγαπητε Μετοικε εδρασε επι Καραμανλη, Παπανδρεου κ.α και ηταν το παρακρατος μεσα στο Κρατος. Ηταν ο αορατος και ορατος κυνηγος των κουμμονιστων, ηταν οι αστυνομοι στην ελαφρα του μορφη που τρομοκρατησαν τον κοσμο στις εκλογες Βιας και νοθειας του 1961, ηταν οι παρακρατικες οργανωσεις που οδηγησαν στην δολοφονια Λαμπρακη, ηταν ολη αυτη η σαπιλα που ουτε ο Καραμανλης ουτε Ο Παπανδρεου καθαρησαν γιατι ηταν υπο τον ελεγχο του Παλατιου που με τη σειρα του εδινε λογαριασμο στους Αμερικανους για τον ελεγχο του κουμμουνισμου.. Ολα για να τηρηθει το δεκα 10% του κουμμουνισμου στην Ελλαδα που συμφωνησαν Ο Τσωρτσιλ με τον Σταλιν καποτε οταν μοιρασαν την Ευρωπη μ ε τις ευλογιες των Αμερικανων.
Ο ΙΔΕΑ ηταν κρατος φιλέ δεν ηταν Χουντα, ηταν χουντικο Κρατος εαν θες. Οταν κατι συμπορευεται και συνυπαρχει με τις νομιμα εκλεγμενες κυβερνησεις δεν μπορεις να το χαρακτηρισεις μονο ή κυριως χουντα..

Λοιπον παμε στους αποστατες. ΑΥτα που λες ειναι αυτα που παρουσιασαν οι Αποστατες για να δικαιολογηθουν. Επειδη ομως ρε Μετοικε δεν υπηρχε Πλαστηρας , οπως με την Επαναστατικη Τριανδρια μετα την Μικρασιατικη Καταστροφη, για αυτο υπαρχουν του κωλου τα ιδρυματα Μητσοτακη και βγαινουν και προσπαθυουν να ξαναγραψουν την Ιστορια σημερα. Λυπαμαι που και εσυ ενας τυπος που εκτιμω, πρεσβευεις τις ιδιες αντιληψεις..

Οταν πηγε στην Αμερικη ο Γερος με τον γιο του υπο Τζονσον, του λεει ο Αμερικανος..το Καστελοριζο στην Τουρκια, βασεις εδω βασεις παρα περα, η Κυπρος εδω η Κυπρος παρα περα. Του λεει ο Γερος της Δημοκρατιας δεν μπορω υπαρχει το Συνταγμα και του λεει ο Τζονσον fuck the Constitution, we are the Constitution..

Ο Μητσοτακης, αυτη η συχρονη τραγωδια της ελληνικης πολιτικης σκηνης, ο μεγαλυτερος ανθελληνας πρωθυπουργος που κυβερνησε την Ελλαδα οσο ζω τουλαχιστον, τα πουλησε ολα στους Αμερικανους. Οταν καταλαβε οτι ο Γερος προωθουσε τον γιο του για αρχηγο και οχι αυτον που ηταν μεχρι τοτε το Νουμερο 2 στην Ενωση κεντρου, σου λεει ετσι ειστε θα κανω αυτο που θελουν οι φιλοι απο την αλλη πλευρα του Ατλαντικου..

Ο Παπανδρεου ηταν ενας ηλικιωμενος, ξεροκεφαλος και οχι ανοικτομυαλος πολιτικος για τους Αμερικανους. Ηταν ανεξελεγκτος αλλα με μεγαλο λαικο ερεισμα..

Απο την αλλη ο Βασιλιας ηταν νεαρος, αμυαλος, απειρος, θρασυς και με κακους συμβουλατορες και αυλικους..Η πρωτη κινηση των Αμερικανων ηταν να ριξουν τον Παπανδρεου..
Οταν πλεον καταλαβαν οτι ο Βασιλιας ηταν ανικανος να σχηματισει επι 3 χρονια σταθερη κυβερνηση και ελλειψη αλλης ηγετικης πολιτικης φυσιογνωμιας πλην Παπανδρεου, εφεραν τον Παπαδοπουλο που τον ετοιμαζαν χρονια τωρα..

Μπορει ο Παπαδοπουλος να ηταν χαμηλοτερης βαθμιδας και να μην τον υπολογιζαν πολυ, αλλα ειχε δωσει δειγματα γραφης απο τοτε που ηταν στρατιωτικος διοικητης στον Εβρο. Αυτος εστησε την προβοκατσια με τους Κουμμουνιστες αλλα ο Παπανδρεου δεν τον μετακινησε..Λαθος του, φοβοταν δεν ξερω..

Τον ηξεραν Μετοικε λοιπον τον Παπαδοπουλου, αλλα δεν υπολογιζαν ποσο ειχε προχωρησει με τους Αμερικανους και την CIA. Ο βασιλιας δεν μπορουσε να προσφερει αλλο τον ελεγχο που ηθελαν..Αυτο το πολιτικο και προσωπικο κενο διεγνωσαν εγκαιρα οι Αμερικανοι και υπο το φοβο της γενικευμενης πολιτικης αναρχιας που παντα βοηθα τις λεγομενες αριστερες παραταξεις απεκατεστησαν την ταξη στα συμφεροντα τους με την δικτατορια..

Ο μεγαλος εθναρχης Καραμανλης παρακολουθουσε απο το Μπαλκονι του στο Παρισι ενω ο Παπαδοπουλος εδωσε και την Κυπρο πριν φυγει για να παρει την ρετσινια ο Ιωαννιδης και οχι αυτα..


Αυτη ειναι η βασικη ιστορια Μετοικε και οι ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ Σταδιο της Χουντας στην Ελλαδα και εχουν απολογηθει και θα απολογηθουν για αυτο σε κατι πολυ υψηλοτερο απο εμας

Ανώνυμος είπε...

Μεδεώνα,

Δικτατορία γίνεται όταν το πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το σύστημα εξουσίας. Υπήρχε κάτι που να εμποδίζει ενδεχόμενη δράση της χούντας πριν την αποστασία; Φυσικά όχι. Είτε πριν ειτε μετά την αποστασία, είτε γινόταν η αποστασία είτε όχι δικτατορία μπορούσε να επιβληθεί όποτεδήποτε το σύστημα εξουσίας θεωρούσε απαραίτητο. Η αποστασία δηλαδή δεν προσέφερε την παραμικρή υπηρεσία στους πραξικοπηματίες. Αντιθέτως, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν επειδή οι πατρώνες τους έκριναν ότι η αποστασία απέτυχε, δεν κατάφερε δηλαδή να αποδυναμώσει τον Παπανδρέου τον οποίο οι Αμερικανοί μάλλον δεν εμπιστευόντουσαν λόγω "παπατζήδικου" παρελθόντος. Νομίζω ότι κι εσύ κάτι ανάλογο παραδέχεσαι όταν γράφεις ότι "ο Βασιλιας ηταν ανικανος να σχηματισει επι 3 χρονια σταθερη κυβερνηση και ελλειψη αλλης ηγετικης πολιτικης φυσιογνωμιας πλην Παπανδρεου, εφεραν τον Παπαδοπουλο". Δηλαδή, η δικτατορία δεν έγινε διαμέσου της αποστασίας αλλά εξαιτίας της αποτυχίας των αποστατών να σταθεροποιήσουν το πολιτικό σκηνικό.

Υποθέτω αντιλαμβάνεσαι ότι δεν ψάχνω να δώσω συγχωροχάρτια αλλά να ερμηνεύσω τα γεγονότα. Είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι ειδικά οι αποστάτες το τελευταίο πράγμα που ήθελαν να δουν ήταν μια στρατιωτική δικτατορία.

Medeon είπε...

Αγαπητε Μετοικε

Δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα

Οι αποστατες οδηγησαν kai εκκινησαν της πολιτικη ασταθεια που κορυφωθηκε με την δικτατορια του Παπαδοπουλου..

Το οτι Ο Μητσοτακης μιλουσε απευθειας με τους Αμερικανους ειναι γνωστο και στις πετρες. Τωρα εαν ο Παπασπυρου και οι αλλοι αποστατες δεν γνωριζαν ακριβως τ σχεδια Μητσοτακη ποσως με ενδιαφερει..Ας προσεχαν και να μην ειναι φερεφωνα του Μητσοτακη..Η ευθυνη τους βαρυνει εξισου..

Ασφαλως φερει και ο νεανιας τοτε Κωνσταντινος τεραστια ευθυνη. Ο στόχος ήταν κοινος η αποδομηση του Παπανδρεου. Μετα απο αυτο ανοιγουν οι ασκοι του αιολου..Σιγα μην ηθελαν να σωσουν την χωρα οι Αποστατες.. με ποιο λαικο ερισμα Πως θα κερδισαν εκλογες απο την στιγμη που ο κοσμος τους εκραζε? Γιατι δεν εκαναν πρωιυπουργο τον Μητσοτακη? Γιατι οι πρωθυπουργοι σχεδον ολοι μετα την αποστασια ηταν μαριονετες, ασημοι? Γιατι δεν εγιναν εκλογες? Μου ειπες σου ειπα και τα λοιπα..Τελειωσε ανοιγεις τον δρομο στην χουντα φιλε με μια πραξη εθνικης προδοσιας..Ε δεν ηρθε αμεσως ο Παπαδοπουλος ηρθε μετα απο 2 χρονια..Μας διαβαζουν και νεοι ανθρωποι και καλο ειναι να μην αλλοιωνουμε την ιστορια..Ολα τα αλλα ειναι προφασεις εν αμαρτιας..

Καλη Κυριακη σε ολους

βοιωτός είπε...

Θα παρέμβω κι εγώ όταν επιστρέψω στη Λιβαδειά :-)

Ανώνυμος είπε...

Μεδεώνα,

Η πολιτική αστάθεια είχε ξεκινήσει πριν την αποστασία με τις υποθέσεις ΑΣΠΙΔΑ και Γαρουφαλλιά. Άλλωστε ο Παπανδρέου είχε ατύπως παραιτηθεί - σε πείσμα όσων του συνιστούσαν τα υπόλοιπα στελέχη του Κέντρου (ειδικά ο Μητσοτάκης). Ότι η πολιτική αστάθεια θα συνεχιζόταν και μετά την αποστασία είναι κάτι που κάνενας δεν μπορούσε να προβλέψει κατηγορηματικά. Εκ των υστέρων μπορούμε να εξάγουμε ό,τι συμπεράσματα θέλουμε. Εκ των υστέρων, λοιπόν, μπορούμε να λέμε ότι οι αποστάτες δεν είχαν λαϊκό έρεισμα - δεν μπορούμε όμως να ισχυριζόμαστε ότι γνώριζαν ότι δεν έχουν λαϊκό έρεισμα.

Λες "οι πρωθυπουργοι σχεδον ολοι μετα την αποστασια ηταν μαριονετες, ασημοι". Ούτε ο "κατεψυγμένος" Τσιριμώκος, ούτε ο Στεφανόπουλος ήταν τίποτε τυχαίοι, στελέχη πρώτης γραμμής του Κέντρου ήταν. Γιατί δεν έγιναν αμέσως εκλογές; Μα εκλογές δεν γίνονται επειδή παρατείται ο Πρωθυπουργός, γίνονται μόνο όταν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση - και με το τότε σύνταγμα και με το σημερινό.

Είναι 100% βέβαιο ότι το '65 κανείς δεν ήθελε τον Παπανδρέου - εκτός ίσως από το λαό, μόνο που, ειδικά τότε, το να σε θέλει ο λαός δεν σήμαινε και πολλά πράγματα. Προσωπικά νομίζω πως αν δεν γινόταν τότε η αποστασία θα δρούσε η λεγόμενη "χούντα των στρατηγών", με τις ευλογίες του βασιλιά (το τότε σύνταγμα το προέβλεπε), για να αποτρέψει τον "κομμουνιστικόν κίνδυνον". Σίγουρα η ιστορία του τόπου θα ήταν διαφορετική.

Όπως είναι γνωστό, η χούντα συνέλαβε και φυλάκισε πολιτικούς ακόμη και από την ΕΡΕ (τον Π. Κανελλόπουλο πχ.) και βεβαίως και τους αποστάτες. Και πολλούς τους έστειλε για διακοπές. Δεν νομίζω ότι οι αποστάτες σχεδίαζαν τέτοιο μέλλον για τον εαυτό τους. Είναι λοιπόν παράλογο να λέμε ότι η αποστασία υπήρξε προπαρασκευαστική ενέργεια της δικτατορίας. Αν υπάρχει κάτι στην αποστασία που να προκάλεσε τη δικτατορία είναι ότι ο ξένος παράγοντας κατάλαβε ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.