Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Το πολιτικό προσωπικό και ο Αλέξης Παπαχελάς

Σχολιάζαμε εδώ O Πέτρος Ζητουνιάτης για τον Νικόλαο Μπουφίδη στο σημείο όπου ο Λιβαδείτης ποιητής χαρακτηρίζει homme d' etat τον μεγάλο Βοιωτό πολιτικό:

"4. Homme d' Εtat: Ανθρωπος του κράτους κατά λέξη, αυτό που στα νέα ελληνικά λέμε statesman. Ο κρατικός λειτουργός, εκείνος που έχει κατανοήσει τη δομή και τη λειτουργία του κράτους και βάζει τα συμφέροντα του έθνους πάνω ακόμη κι από τα προσωπικά του. Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλη είναι στην Ελλάδα η έλλειψη και στη σημερινή εποχή από σημαίνοντες δημόσιους άνδρες, από hommes d' etat και πόσο καίριο παραμένει το αίτημα της δημιουργίας μιας πολιτικής ελίτ που να προσλαμβάνει το κράτος ως περιουσία της και όχι ως κατακτημένο φέουδο".

Με ωραία πολιτική γλώσσα, τοποθετώντας το ζήτημα σε πραγματικό χρόνο και περιγράφοντας επακριβώς την ελληνική πολιτική πραγματικότητα επανέρχεται στο θέμα της μετριότητας από πλευράς προσόντων και της παντελούς έλλειψης φραγμών του εγχώριου πολιτικού προσωπικού ο Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο διευθυντής της "ναυαρχίδας" της κεντροδεξιάς υποστηρίζει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους σοβαρούς ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη διοίκηση του κράτους αλλά και ότι "...πρέπει να δείχνουμε με το χέρι, και με ονοματεπώνυμο τις εστίες διαφθοράς και σπατάλης στο Δημόσιο που εκτρέφουν αυτό το σιχαμερό είδος απατεωνίσκου / συνδικαλιστή / πολιτικού μεσάζοντα / λαμόγιου".

Είναι η μόνη μας ελπίδα να βγούμε από το τέλμα, η μόνη πιθανότητα να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της παρακμής ισχυρίζεται ο Παπαχελάς, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο ευαίσθητους δέκτες των μηνυμάτων της κοινής γνώμης αλλά και ένας από τους πιο έγκυρους ερμηνευτές της.

Περιττό νομίζω είναι να σημειωθεί η πλήρης συμφωνία μας με την ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά. Αλλωστε η viotia, όπως γνωρίζετε οι τακτικοί αναγνώστες, ήδη προστατεύει τους σοβαρούς και αποκαλύπτει τους φαύλους από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό στη Βοιωτία, χωρίς καμία έκπτωση. Φυσικά, θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον.
Γιατί όπως έλεγε και η γνωστή διαφήμιση "δεν μιλάμε για το μέλλον, μιλάμε για το δικό μας μέλλον" που κάποιοι μας υφαρπάζουν πλουτίζοντας στη βάση της δικής μας ανοχής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κατακτημένο φέουδο ήταν ταυτόχρονα και προσωπική περιουσία του φεουδάρχη, αγαπητέ Βοιωτέ. Επίσης, ο Παπαχελάς (και κάθε άλλος "πρωτοκλασσάτος" δημοσιογράφος), δεν είναι ...ευαίσθητος δέκτης της κοινής γνώμης αλλά άγριος διαμορφωτής αυτής. Κι ο νοών νοείτω.

βοιωτός είπε...

Δεν είναι έτσι αγαπητέ μέτοικε.
Κανείς δεν λεηλατεί την προσωπική του περιουσία. Στο μαγαζί σου δεν προσλαμβάνεις 10πλάσιους από όσους χρειάζεσαι, δεν δανείζεσαι μέχρι χρεωκοπίας, δεν πουλάς την κληρονομιά σου εύκολα.
Θέλεις στο περιβάλλον; Δεν έχεις παρατηρήσει ότι οι αυλές αστράφτουν στα παραθάλασσια θέρετρα και οι παραλίες είναι μες στο σκουπίδι.
Είμαι σίγουρος ότι κανείς από τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών δεν έχει προσωπικά δανειστεί με τους όρους (και στο μέγεθος) που συνάπτει δάνεια το Ελληνικό Δημόσιο.

Η χώρα πάσχει από ομντετά, είναι γεγονός.
Οσο για τον Παπαχελά: το να είσαι ευαίσθητος δέκτης δεν αποκλείει το να είσαι διαμορφωτής της κοινής γνώμης. Στην παραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο και μάλιστα σε ευθεία αναλογία: όσο πιο ευαίσθητος δέκτης είσαι τόσο πιο ισχυρός διαμορφωτής λογίζεσαι.

http://naxios.blogspot.com είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΙΩΤΕ Ο ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΥ ΤΥΠΟΥ .ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΡΜΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Η ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΤΡΑΓΚΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

βοιωτός είπε...

Τώρα μιλάς σωστά νάξιε, για το δράμα του Καραμανλή. Συμφωνώ απολύτως, όχι για τα πρόσωπα όσο για την ποιότητα του πολιτκού προσωπικού που διευθύνει.
Αλλωστε γι' αυτό θα κριθεί και όχι για τη Γιάννα ή για τον Τράγκα.


Για τον Παπαχελά θα σου πω μια παροιμία που πρέπει να έχετε και στα μέρη σας.
"Από όσα βλέπεις να πιστεύεις τα μισά και από όσα ακούς να μην πιστεύεις τίποτα".