Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Βαρύνουσας σημασίας συμφωνία GLENCORE και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ

Ιδιαίτερης σημασίας συμφωνία υπέγραψε η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ με την ελβετική GLENCORE για την πώληση αλουμίνας. Θα επανέλθουμε...

H Μυτιληναίος Α.Ε. ανακοίνωσε ότι υπεγράφη την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008 σύμβαση μεταξύ ενός εκ των μεγαλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγών και εμπόρων πρώτων υλών μετάλλων και μεταλλευμάτων, της ελβετικής GLENCORE και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, 100% θυγατρικής βιομηχανίας του Ομίλου Μυτιληναίος για την πώληση άνυδρης αλουμίνας παραγωγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ προς την Glencore για τα προσεχή 10 χρόνια.
Η αξία της σύμβασης αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των $ 2 δισ. και οι ποσότητες τα 5 εκατ. τόνους.
Η αλουμίνα είναι το ενδιάμεσο προϊόν μεταξύ βωξίτη και αλουμινίου. Για την παραγωγή της χρησιμοποιείται ελληνικός βωξίτης κατά 80% ενώ το υπόλοιπο 20% αποτελείται από βωξίτες ειδικών ποιοτήτων, τους οποίους θα προμηθεύει η GLENCORE με ξεχωριστή σύμβαση.

Πέραν του βωξίτη, βασική πρώτη ύλη είναι ο ατμός, τον οποίο παράγει και προμηθεύει το παρακείμενο εργοστάσιο Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας 334 MW της ENDESA HELLAS, 50% θυγατρικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αλουμίνα θα εξαχθεί σε ευρωπαϊκές, αφρικανικές και ασιατικές χώρες προσθέτοντας σημαντική αξία στον ελληνικό βωξίτη.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που ολοκληρώθηκε χτες, ο Πρόεδρος του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, κος Ευάγγελος Μυτιληναίος, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Είναι δεδομένη η στρατηγική του Ομίλου μας για εξωστρέφεια και συνεργασίες διαφόρων επιπέδων με μεγάλους διεθνείς παίκτες στους τομείς που έχουμε δραστηριότητα. Η δεκαετής συμφωνία που υπεγράφη είναι και μια ανανέωση της εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων διεθνών οίκων στις προοπτικές του μεταλλουργικού κλάδου του Ομίλου και μια απόδειξη ότι η βιομηχανική και εξαγωγική δραστηριότητα, όταν ασκείται σωστά και υπεύθυνα, μπορεί να αποφέρει καρπούς για τον Όμιλό μας, τους εργαζόμενους, τους μετόχους και την ελληνική οικονομία».
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: