Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Τα απόνερα της υπόθεσης ENELCO στη Χαιρώνεια

Ποιοι κάνουν αντιπολίτευση στην πλάτη των Βοιωτών


Μετά την παρέλευση εβδομάδας από την απόρριψη στο ΚΑΣ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αγιο Βλάσιο Χαιρωνείας πρέπει να τεθούν ορισμένα πράγματα στη θέση τους για το μεγάλο αυτό ζήτημα που αφορά τους πολίτες ολόκληρης της Ελλάδς και ασφαλώς όχι μόνο του γειτονικούς δήμους.


Κατ' αρχάς και προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως η viotia είναι εναντίον της επένδυσης της ENELCO αφού έτσι αποφάσισαν τα προς τούτο εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας.

Η απόφαση, βέβαια, του ΚΑΣ μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η διαδικασία επανεξέτασης περιλαμβάνει αίτηση θεραπείας εκ μέρους της εταιρείας ENELCO και αναπομπή από τον υπουργό της υπόθεσης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό όπως προείπαμε μπορεί να δρομολογηθεί άμεσως αλλά όχι ακριβώς αμέσως καθώς το ΚΑΣ "πήγε διακοπές" μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης όπως η viotia είχε γράψει εδώ Η απόφαση του ΚΑΣ για την ENELCO οι προβλέψεις ήταν υπέρ συμβιβαστικής λύσης που περιλαμβανόταν στην έκθεση αυτοψίας της πενταμελούς επιτροπής (θετική υπέρ της επένδυσης γνωμοδότηση με ψήφους 4-1) που επισκέφθηκε τον χώρο στις 23 Ιουλίου Το ΚΑΣ στη Χαιρώνεια .

Το σχέδιο της επιτροπής του ΚΑΣ προέβλεπε την μείωση του ύψους των εγκαταστάσεων της ENELCO με υπογειοποίηση ορισμένων τομέων της μονάδας και την υψηλή δενδροφύτευση των 80-90 στρεμμάτων που περισσεύουν ώστε η πιθανή οπτική όχληση να μειωθεί κατά το δυνατόν. Το ΚΑΣ τελικά, όπως γνωρίζουμε, απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας ENELCO με 9-4.

Από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας πόλεμος εντυπώσεων γύρω από ορισμένους τοπικούς φορείς και πρόσωπα που φυσικά δεν μπορεί να γίνει ανεκτός καθώς το θέμα είναι τεράστιο και αφορά όλους τους πολίτες.

Για τον δήμαρχο Χαιρωνείας κ. Παπαγγελή, ο οποίος επιμένει στο αγροτουριστικό μοντέλο με μια γραμμική, τεχνοκρατική και εν τέλει απολιτίκ προσέγγιση της τοπικής ανάπτυξης που στηρίζεται στην υπόθεση της διαρκούς μεγέθυνσης και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων αλλιώς καταρρέει, θα σημειώσουμε μόνο την ειρωνική απορία μέλους του ΚΑΣ για το 600 τ.μ. εργοστάσιο πλαστικών που λειτουργεί στην περιοχή και που παρά τα υγρά και στερεά τοξικά απόβλητα δεν οχλεί τον κ. δήμαρχο ούτε ρυπαίνει τη γη υψηλής παραγωγικότητας...

Ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς ήταν ήδη στην αρχή όταν το 2003 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και το 2007 όταν τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ ενέκριναν την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Δεν υπέβαλε ένσταση γιατί δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Μια δικαιολογία που δεν μπορεί να γίνει παρά στόχος επίσης ειρωνικών σχολίων από μέλη του ΚΑΣ. Ο κ. Περγαντάς λαϊκίζει και πάλι επικίνδυνα, όπως ακριβώς και στην υπόθεση του Ασωπού, αλλά φυσικά οι τεράστιες ευθύνες του είναι αυταπόδεικτες. Και στην περίπτωση του Ασωπού έχουν και τη βούλα του Γενικού Επιθεωρητή κ. Λέανδρου Ρακιντζή.

Στο πολιτικό παιχνίδι με καθαρά αντιπολιτευτικούς στόχους που έχει στηθεί συμμέτεχει τελευταία και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βασίλης Τόγιας. Φυσικά πρόκειται για τον επίσης συνήθη λαϊκισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς όπως προείπαμε η πρώτη χωροθέτηση της μονάδας από το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε γίνει το 2001 επί Σημίτη ενώ το 2003 όπως η viotia έχει αποκαλύψει εδώ (H επιλογή της Βοιωτίας ) ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, πρόεδρος τότε στη ΡΑΕ, εισηγείται στον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο μεταξύ άλλων και τη λειτουργία της μονάδας της ENELCO για την κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών αγώνων και φαίνεται καθαρά η επιλογή της Βοιωτίας ως νεργειακού κέντρου της χώρας από τις κυβερνήσεις Σημίτη.

Από την άποψη της περίσσειας λαϊκισμού εκ μέρους της αντιπολίτευσης σωστά οι βουλευτές Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας δεν συμμετέχουν σ' αυτό το παίγνιο. Πολύ περισσότερο που όπως είναι σε θέση η viotia να γνωρίζει η κυβέρνηση θέλει (πολύ) αυτή την επένδυση. Ομως οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. οφείλουν να λάβουν θέση και να την υπερασπιστούν, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Υπάρχει, τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση και για το οποίο εκφράζονται απορίες για την εν γένει στάση του. Πρόκειται για τον κ. Βασίλειο Αραβαντινό, τον προϊστάμενο της Θ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Δεν είναι μόνο ότι το 2001 η Θ' Εφορεία Αρχαιοτήτων βεβαίωνε ότι στο οικόπεδο της ENELCO δεν υπάρχουν αρχαία και τώρα μετέβαλε τη γνώμη χωρίς να μεσολαβήσει κάποια ανασκαφή. Είναι κυρίως ότι ο κ. Βασίλειος Αραβαντινός απουσίαζε από την κρίσιμη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ενώ όπως έλεγαν μέλη του ΚΑΣ αποτελούσε φύσει και θέσει τον πλέον έγκυρο παράγοντα της διαδικασίας, ο οποίος μπορούσε να δώσει τις ορθές απαντήσεις.
Θα επανέλθουμε...

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Είστε σιγουροι εκει στην viotia ότι είστε είναι εναντίον της επένδυσης της ENELCO? Απο τα λεγομενά σου Βοιωτέ άλλα διαφαίνονται. Το περιβάλλον και η διασφάλιση της ποιοτητας της ζωής, ειδικά στις μέρες μας, πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημσ.

βοιωτός είπε...

adro,
γράφει καθαρά το άρθρο την απάντηση.
Και λέω αντί για δίκες προθέσεων δεν παμε για κάνα μπάνιο;

Unknown είπε...

Καλά μπάνια Βοιωτέ, γιατι άλλωστε να κάθεσαι να σκας? Προφανώς δεν υπάρχει λόγος!