Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Οι απαντήσεις Καραμανλή στη ΔΕΘ

Είναι αναμφίβολα ορθή η συγκεκριμένη πολιτική απάντηση και η επικοινωνιακή διαχείριση που επέλεξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη ΔΕθ για την κρίση, η οποία πλήττει την κυβερνητική παράταξη.

Είναι πολιτικά ορθή καθώς αυτή τη στιγμή ο Καραμανλής αυτή τη στιγμή εν μέσω επικοινωνιακής καταιγίδας επιλέγει να απευθυνθεί στοχευμένα κυρίως στους ανθρώπους της αγοράς, σε κοινωνικά στρώματα που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και εμπειρία και δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Οι πολίτες αυτής της κατηγορίας είναι εκείνοι που δίνουν τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις και σχηματικά ορίζονται ως μεσαίος χώρος ή ευρύτερα ως εκείνο το τμήμα της κεντροδεξιάς που στήριξε την ηγεμονία Σημίτη και κατόπιν αλλάζοντας στρατόπεδο χάρισε την ευρεία νίκη του 2004 στη Νέα Δημοκρατία. Ολους αυτούς ο Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη -αν δεν τους έπεισε απολύτως- πάντως δεν τους απογοήτευσε ισχυριζόμενος επί λέξει ότι ΅δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της Χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας΅.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής κρίσης που πλήττει την κυβερνητική παράταξη με πρωτοφανή ένταση ήταν επίσης η ενδεδειγμένη από πλευράς Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι παραμένει ισχυρότατος παίκτης σε τακτικό επίπεδο αποφεύγοντας οποιοδήποτε "πυροτέχνημα" ή "πρωτοβουλία" και εφαρμόζοντας την αρχή της πολιτικής επικοινωνίας που επιτάσσει "να μην κάνεις ποτέ αυτό που περιμένουν/απαιτούν/προσδοκούν οι αντίπαλοί σου". Δεύτερον η προστατευτική ασπίδα που άπλωσε πάνω από όλα τα βαλλομένα στελέχη της κυβέρνησης και η οποία προφανώς δεν έχει κυριολεκτική διάσταση, πολλώ μάλλον δεν σημαίνει αποδοχή πρακτικών νεοπλουτισμού. Απλώς ο Καραμανλής γνωρίζει πολύ καλά ότι η επίθεση που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση έχει τέτοια ένταση και τόσο ισχυρούς υποστηρικτές στον χώρο του Τύπου και των επιχειρήσεων ώστε αν δώσει την ώρα της σκληρής πολιτικής μάχης την παραμικρή λαβή, αν συναινέσει στην παραμικρή υποχώρηση/οπισθοχώρηση, αν ρίξει λάδι στη φωτιά τότε είναι δυνατόν να αποδομηθεί ολόκληρος ο όχι και άμεμπτος κυβερνητικός μηχανισμός ακόμη και σε λίγες ημέρες.
Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία Καραμανλή προς τις παραγωγικές τάξεις στο Βελλίδειο χθες

1 σχόλιο:

rehmire είπε...

Απαντήσεις;
Ποιες απαντήσεις;