Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Των φρονίμων οι καταθέσεις. Των πλουσίων εννοείται...

Εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης φρόνιμο είναι όσοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες να τις διαχωρίσουν σε μερίδια των 20.000 ευρώ ή μικρότερα και να τις τοποθετήσουν σε διαφορετική τράπεζα(όχι διαφορετικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα).


Κι αυτό γιατί το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ) -ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στου οποίου το μετοχικό κεφάλαιο συμμτέχουν κατά 60% η Τράπεζα της Ελλάδος και κατά 40% η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών-εγγυάται για το ποσό των 20.οοο ευρώ ανά καταθέτη.

Το ανώτατο όριο κάλυψης που προβλέπεται για κάθε καταθέτη, αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των καταθέσεών του σε ένα πιστωτικό ίδρυμα και συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις του προς αυτό,είναι 20.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Με απλά λόγια όταν κάποιος έχει καταθέσεις 18.000 ευρώ σε μια τράπεζα που χρεωκοπεί λαμβάνει και τις 18.000 δηλαδή όλο το ποσόν. Κάποιος που έχει 50.000 ευρώ θα λάβει 20.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα θα περιμένει τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης.

Όσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά. Στο ΤΕΚ συμμετέχουν όλες οι τράπεζες ακόμη και οι συνεταιριστικές.

Τα δάνεια των πελατών μιας τράπεζας σε περίπτωση χρεωκοπίας της, εισπράττονται από τον εκκαθαριστή.


Αν αυτό είναι καθησυχαστικό, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων έχει χρειαστεί να παρέμβει μόνο μια φορά από την ίδρυσή του και να ενεργοποιήσει της διαδικασία καταβολής αποζημίωσης στους καταθέτες της Αραβοελληνικής τράπεζας, η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση το 1994.
Το σύνολο των διαθέσιμων και άμεσα ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων του ΤΕΚ, στο τέλος του 2007, ήταν 940,3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: