Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Η ανοιχτή επιστολή Καλογήρου και η επίθεση στον Υπερήφανο

Επιτίθεται στον δήμαρχο Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανο αλλά και στην κυβερνητική πολιτική ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λεβαδέων κ. Στέλιος Καλογήρου εν όψει των κινήσεων και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται για την τελική μορφή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης στη Βοιωτία. Ο χάρτης αριστερά από την μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκείνος που εξόργισε τον κ. Καλογήρου καθώς θεωρεί ότι τυχόν ίδρυση ξεχωριστού Δήμου στην Κεντρική Βοιωτία(κιτρίνος) συρρικνώνει τη Λιβαδειά και ως εκ τούτου ενισχύει τη Θήβα. Φυσικά οι απόψεις του είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν την viotia. Δείτε.


Ανοιχτή επιστολή Στέλιου Καλογήρου

" ... Γυρίστε λοιπόν να δείτε τους πολιτικούς που ασχολούνται με αυτά. Άλλοι από φτωχοί έχουν γίνει πλούσιοι, άλλοι από άσημα σημαίνοντα πρόσωπα, μερικοί μάλιστα έχουν χτίσει ιδιωτικές κατοικίες πολυτελέστερες και από τα δημόσια κτίρια, και όσο έχει ελαττωθεί ο πλούτος της πόλης, τόσο ο δικός τους έχει αυξηθεί.
Ποιά λοιπόν είναι η αιτία όλων αυτών; Γιατί άραγε άλλοτε πήγαιναν όλα καλά, και τώρα πηγαίνουν όλα στραβά; Διότι τολμώντας ο ίδιος ο λαός τότε να δρα και να πολεμάει είχε υπό πλήρη έλεγχο τους πολιτικούς άνδρες και σ' αυτόν ανήκαν όλα τα αγαθά, ενώ ο κάθε πολιτικός γενικά ήταν ευχαριστημένος να παίρνει από τον λαό μια τιμή, ένα αξίωμα ,η να έχει κάποια άλλη αναγνώριση. Σήμερα αντίθετα, κύριοι των αγαθών είναι οι πολιτικοί και μέσω αυτών γίνονται όλες οι ενέργειες, ενώ εσείς ο λαός, έχοντας χάσει τη δύναμή σας και απογυμνωμένοι από χρήματα και συμμάχους, έχετε καταντήσει υπηρέτες, άνθρωποι της προσκολλήσεως, ευχαριστημένοι αν σας μοιράζουν αυτοί θεωρικά χρήματα η διοργανώνουν πομπή Βοηδρομίων, και το καλύτερο απ' όλα, τους χρωστάτε από πάνω και χάρη για πράγματα που είναι δικά σας ...
"
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, Γ' Ολυνθιακός, κ.29-32 349 π.Χ.

Συμπολίτισσα και συμπολίτη,
Με βιαστικό και πρόχειρο τρόπο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διάλογο και χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για την ελληνική επαρχία και τα προβλήματά της, το αδιάφορο έως εχθρικό για την περιφέρεια Αθηνοκεντρικό κράτος, προχωράει στη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, με μοναδικό πραγματικό κίνητρο την μείωση των κονδυλίων προς την Τ. .Αυτοδιοίκηση, και την απελευθέρωση έτσι κεφαλαίων προς άλλες δραστηριότητες του κράτους {επιχορηγήσεις ημετέρων Εφοπλιστών, υπερτιμoλόγηση υπηρεσιών φιλικών εταιριών τύπου SIEMENS κ.λπ.}. Πόροι για την Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, ήδη πενιχροί και συμπιεσμένοι όταν αντιστοιχούν σε 500 ευρώ ανά άτομο, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 3000 ευρώ ανά άτομο το χρόνο.

Διαβάζουμε λοιπόν τελευταία σε αθηναϊκές εφημερίδες{ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.λπ.} ρεπορτάζ που έχουν να κάνουν με την συγκεκριμένη "μεταρρύθμιση" στην περιοχή μας ρεπορτάζ που δίνουν αδιανόητες εκδοχές των συνενώσεων αυτών όπως η συνένωση Δαύλειας-Αντίκυρας, Θεσπιών­-Ορχομενού, Χαιρώνειας- Κυριακίου, Παύλου-Αλιάρτου.


Δυστυχώς όμως επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, τα σενάρια αυτά δείχνουν να αποκτούν υπόσταση κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, πόσο δε όταν στο παιχνίδι της υλοποίησής τους μπαίνουν και συγκεκριμένοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες της περιοχής, οι οποίοι ξεχνούν ότι εκλέχτηκαν για να υπερασπίζονται τις αγωνίες και τα συμφέροντα των συμπολιτών τους, και όχι τις δικές τους προσωπικές μικροπολιτικές φιλοδοξίες.

Ένας απ' αυτούς είναι και ο επικεφαλής γειτονικού προς τη Λιβαδειά δήμου, ο οποίος επιχειρεί πλέον την χαριστική βολή στην περιοχή μας, αφού προηγουμένως με τους τουλάχιστον αδέξιους χειρισμούς του στην υπόθεση του αυτοκινητοδρομίου, οδήγησε την επαρχία Λιβαδειάς και την πόλη του, στην ταπείνωση και την ήττα, γυρνώντας την ουσιαστικά 20 χρόνια πίσω.

Παριστάνοντας πότε τον πρεσβευτή της Κυβέρνησης στον Νομό και πότε τον πρεσβευτή του Νομού στην Κυβέρνηση, παίρνει πάλι αυθαίρετα πρωτοβουλίες, με συνεχείς οχλήσεις προς την κεντρική πολιτική ηγεσία, επιδιώκοντας την δημιουργία 3ου δήμου στην επαρχία Λιβαδειάς, με την συνένωση Ορχομενού-Αλιάρτου, δύο δήμων χωρίς κανένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ τους, οικιστικά και χωροταξικά ασύμβατους, δύο δήμους που ίσως να ενώνονταν κάποτε μεταξύ τους αν στο μεταξύ δεν είχε αποξηρανθεί η Κωπαίδα, εξέλιξη την οποία αν δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Υ περήφανος, οι τεχνικές του υπηρεσίες οφείλουν να τον ενημερώσουν.

Αποκομμένος ο Ορχομενός από την φυσική του γειτνίαση, και με αναπόφευκτη την διακοπή της ανάπτυξης βιοτεχνικής ζώνης, η οποία ήδη εξελίσσεται κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου Λιβαδειάς-Ορχομενού, η βιωσιμότητα του γειτονικού δήμου, ήδη επιβαρυμένη τα τελευταία 5 χρόνια, και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα των γύρω οικισμών {Αγ,Δημήτριος, Παύλο, Διόνυσος κ.λπ.} τίθεται εν αμφιβόλω. Αλήθεια γνωρίζουν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ,αλλά και του ίδιου τού Ορχομενού για τις ενέργειες του Δηµάρχου τους; Ρωτήθηκαν γι αυτές;

Κι από την άλλη µήπως οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου υποβάθμισης της επ. Λιβαδειάς για ευνόητους πλέον λόγους; Μήπως δηλαδή µια επ. Λιβαδειάς διαιρεµένη κι αποδεκατισμένη, µε την κύρια πολιτική και οικονοµική της ισχύ απονευρωμένη αφού δεν θα είναι πια πρωτεύουσα µιας και οι νοµοί καταργούνται, ξεκοµµένη από τον κάµπο και την Εθνική οδό, αδύναµος κρίκος µιας άγονης γραµµής {Κυριάκι-Λιβαδειά-Χαιρώνεια­-Κορώνεια}, χωρίς φωνή και παρουσία στα κέντρα αποφάσεων, είναι η κεντρική στρατηγική επιλογή για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή; Μήπως ανοίγει έτσι πιο εύκολα ο δρόµος στους Μυτιληναίους και τους Κοπελούζους ώστε να ασελγούν πλέον ελεύθερα στο πτώµα της, µε κάθε λογής λιθάνθρακες και φυσικά αέρια να µολύνουν τα χώµατά της και µε τις ανεμογεννήτριες να εγκαθίστανται στον Ελικώνα ,µε τον ίδιο σεβασµό και προγραμματισμό που εγκαθίστανται οι Βρετανοί τουρίστες στα Μάλια;

Κι αν όχι, γιατί τότε 2 δήµοι στην επαρχία Θήβας και 3 δήµοι στην επαρχία Λιβαδειάς όταν η γειτονική επαρχία υπερτερεί πληθυσµιακά της δικής µας;


Συμπολίτισσα και συμπολίτη,
Ο αφέντης είναι τόσο αφέντης όσο του επιτρέπει ο σκλάβος.
Κι αν αυτός λόγος του-Σπάρτακου κάποια άλλη εποχή θα ακουγόταν σκληρός και ακραίος, οι σηµερινές συνθήκες, η ακραία και σκληρή πραγµατικότητα όπως διαµορφώνεται πια στις µέρες µας, έρχονται να τον επαληθεύσουν. Κι όταν αµφισβητούνται ακροτελεύτια ιερά όπως το δικαίωµα στην ζωή και την επιβίωση, η σκληρή και ακραία ώρα της µάχης έχει φτάσει. Η ώρα που ο λαός πρέπει ξανά "να δράσει και να πολεµήσει".


Είναι η δική σου ώρα. Η ώρα να πιέσεις την πολιτική σου ηγεσία την οποία όρισες να σε εκπροσωπεί και να σε προστατεύει, οπλίζοντας την µε τόσα προνόµια ,και η οποία ενώ γνωρίζει, σιωπά. Η ώρα να πιέσεις την συνδικαλιστική σου ηγεσία η οποία ενώ θέλει, στέκεται αδύναµη µπροστά στη δύναµη του κράτους. Και η ώρα να προετοιµαστείς για την δική σου προσωπική αναµέτρηση µε την κεντρική εξουσία µ' εκείνον τον µοναδικό τρόπο που θα φέρει σε εκείνη το φόβο και σε σένα την νίκη. Την αναμέτρηση στον δρόµο.

Γιατί αυτή η πόλη που ύµνησε ο Όµηρος, η Μιδεία του Αρκεσίλαου και του Τροφωνίου, η πόλη του Λάµπρου Κατσώνη και του Θανάση Διάκου, η Λιβαδειά του Κώστα Χατζή, του Δηµήτρη Γέρου, του Κώστα Πασχάλη, της Σώτιας Τσώτου και τόσων άλλων, έχει πολύ δρόµο ακόµα να διανύσει.
Γιατί η Λιβαδειά και η Βοιωτία µε τα 5.000 χρόνια παγκόσµιας ιστορίας, δεν µπορούν να σβήσουν µέσα σε µιά νύχτα µε προεδρικά διατάγµατα και αποφάσεις υπουργικών συµβουλίων.
Και γιατί όταν δεν σε σέβονται, πρέπει να σε φοβούνται.
Στέλιος Γ. Καλογήρου
Δηµ. Σύµβουλος Δήµου Λεβαδέων

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Νεαρός" ο κ. Στέλιος Καλογήρου, Βοιωτέ; Θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον πενηντάρης!!!

Άντε, να αντιδράσει και κανένας αιρετός στις αλλοπρόσαλες συνενώσεις που προωθούνται και μάλιστα από ...αυτοδιοικητικούς παράγοντες - τρομάρα τους. Αρκεί οι αντιδράσεις να μην έχουν τοπικιστικά κίνητρα και τοπικιστικό χαρακτήρα. Αλήθεια, ο πρώην Δήμαρχος και μεταξύ των ιθυνόντων του ΙΤΑ τι να έχει να πει για τις προτεινόμενες συνενώσεις;

Παρεμπιπτόντως, είναι νομίζω προφανές ότι σε οποιαδήποτε συνένωση Δήμων η Λιβαδειά κι ο Ορχομενός, δυο πόλεις με τόσο έντονη οργανική συνάφεια, θα πρέπει να ανήκουν στον ίδιο Δήμο - ας λέγεται και Δήμος Ορχομενού λόγω ενδοξότερου (;) παρελθόντος. Οποιαδήποτε πρόταση που θα αφήνει του δυο Δήμους διαιρεμένους είναι εξίσου προφανές ότι θα αποσκοπεί να εξυπηρετήσει στενά μικροπολιτικά συμφέροντα.

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
γιατί; Μια χαρά νεαρός είναι ο Καλογήρου :-))(κρύβε λόγια και κρύβε και χρόνια).

Για τον δήμαρχο Ορχομενού θα διαφωνήσω. Αν μάχεται για να πάρει έδρα δήμου τότε προφανώς (με μια μικρή δόση μεγαλομανίας) μάχεται για το συμφέρον του ΟΡχομενού, όπως αυτός το αντιλαμβάνεται.

Αλλο αν η κεντρική εξουσία υπηρετώντας το γενικότερο συμφέρον δεν πρέπει, όπως σωστά λες, να διαχωρίσει τους δύο οργανικά αλληλένδετους οικισμούς. Μάλιστα εγώ πρτείνω να δημιουργηθεί και νέα οδική σύνδεση Λιβαδειάς Ορχομενού από την ανατολική είσοδο της Λιβαδειάς (στον Αη Ταξιάρχη ευθεία μέσα) και μέσω του κάμπου απυεθείας στον Ορχομενό, μια ευθεία 8 χιλιόμετρων που μπορεί δεξιά και αριστερά να δημιουργηθεί πολύ όμορφο πάρκο μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων. θα επανέλθω. Το θέμα είναι τεράστιο.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ 5 ΔΗΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΘΗΒΑΙΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΙΦΑΝΟΥ ΚΟΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΟΝΕΙ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΨΥΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...!ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΩΡΓΑΦΙΚΑ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ Ο ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΠΑΡΑΙΝΤΟΥΝΤΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΚΑΙ Η ΜΑΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ....!ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ.....ΓΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΚΥΡΙΩΣ