Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Απάντηση Κλέαρχου Περγαντά στη viotia για το κόστος των εκδηλώσεων

Με μια εκτενή -αλλά όχι λεπτομερή ως προς τις ακριβείς αμοιβές των συντελεστών- ανακοίνωση απαντά ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς στις ερωτήσεις της viotia για το οικονομικό κόστος των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού» (Μύθοι-Γέφυρες Πολιτισμού από τη Νομαρχία Βοιωτίας ).

Δείτε.

Απάντηση του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά στους σχολιασμούς του http://www.viotia.blogspot.com/ (Για τον έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ από διυπουργική ) για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού»

Είκοσι (20) παραστάσεις πολιτιστικών διαδρομών σε όλη τη Βοιωτία, με τους δρόμους του Παυσανία, με διαβαλκανική συνεργασία, μύθους και περιβάλλον, κοστίζουν λιγότερο από την – για μια βραδιά - αμοιβή γνωστής αοιδού σε νυχτερινό κέντρο της Λιβαδειάς.

Με 40.000 €, (στο οποίο περιλαμβάνονται η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, η παράλληλη έκθεση γκραβούρας, με υλικό που θα παραμείνει στους διοργανωτές – φορείς και η έκδοση έντυπου υλικού προβολής / αφίσες, προγράμματα), Νομαρχία και ΤΕΔΚ, χρηματοδοτούν ένα νέο πολιτιστικό θεσμό, που αποτελεί πρωτοπορία στην πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.

Με κόστος, λοιπόν, λιγότερο από 2.000 € για κάθε βραδιά και με «μεγάλα ονόματα», όπως αναφέρεται στην ανάρτηση του http://www.viotia.blogspot.com/, για την εκδήλωση της Χαιρώνειας (Μεγάλα ονόματα στη Χαιρώνεια για τα Βοιωτικά του Παυσανία), γίνονται εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες. Εκδηλώσεις για τις οποίες και οι πλέον απαιτητικοί θεατές, έδωσαν εύσημα για την ποιότητα, την πρωτοτυπία και τη διαφορετικότητά τους – κι εδώ αξίζει να επισημάνουμε τα σχόλια του αpollo (Και πάλι για τα Τροφώνια 2008), που αναρτήσατε και αφορούν στις εκδηλώσεις της Χαιρώνειας και της Λιβαδειάς. Ας μην παραγνωρίζουμε πως, η κορύφωση των εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη Βοιωτία, για την ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής της φυσιογνωμίας.

Με αυτά λοιπόν τα χρήματα,
δημιουργούνται μοναδικές προσεγγίσεις, τόσο στην ιστορία της Βοιωτίας, όσο και στο καλλιτεχνικό μέρος κάθε παράστασης, δεδομένου ότι τα μουσικά σχήματα δημιουργούνται μόνο για τις εκδηλώσεις «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού».
Μοναδική προσέγγιση, για παράδειγμα, αποτελεί η συναυλία των Νότη Μαυρουδή – Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έγινε στη Θήβα στις 7/9, όπου οι καλλιτέχνες, αποδίδοντας αποκλειστικά Μάνο Χατζηδάκη, έφεραν σε επαφή το κοινό – στη μεγάλη του πλειοψηφία, νεανικό – με το έργο του μεγάλου συνθέτη.

Ο κ. Μαχαιρίτσας δήλωσε πως ενώ το «κασέ» του για μια συναυλία, ανέρχεται στα 30.000 €, για τη συγκεκριμένη περίπτωση συμμετείχε με το 25 % της αμοιβής του, επειδή τον γοήτευσε το πνεύμα των εκδηλώσεων.

Αντίστοιχα ο κ. Λέκκας είπε πως «με τη συμμετοχή μου στη γιορτή του Έρωτα και του κρασιού, στην κοιλάδα των Μουσών, και στους δρόμους του Παυσανία στη Χαιρώνεια, γνώρισα την άλλη πλευρά της Βοιωτίας, με την οποία ενθουσιάστηκα, και γι΄αυτό θα είναι πάντα τιμή για μένα η πρόσκλησή σας και χαρά μου η συμμετοχή μου στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου μας».
Επίσης, και ο κ. Βόγλης, βασικός αναγνώστης των Βοιωτικών του Παυσανία, αναφέρεται σε κάθε εκδήλωση στην ιδιαιτερότητα και στη νέα άποψη για τον πολιτισμό, που επιχειρείται μέσα απ΄αυτή την προσπάθεια.

Συνολικά λοιπόν, δημόσιοι φορείς του τόπου (Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Δήμοι) ιχνηλατούν καινούργιους δρόμους για να αναδείξουν μια διαφορετική διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, με προσεγμένες επιλογές, ποιοτικές εκδηλώσεις και κόστος εντελώς ενδεικτικό, χάρη στην ευαισθησία και τη συνδρομή των καλλιτεχνών, των μουσικών, αλλά και των συνοδών εγκαταστάσεων (ήχος, φωτισμός, κ.λ.π.). Τους ευχαριστούμε όλους για τη συνεργασία τους.

Πιστεύοντας, πως,
όπως κι εσείς κι οι αναγνώστες του http://www.viotia.blogspot.com/ μπορούν να δουν, η σχέση «κόστους – οφέλους» είναι καταφανώς θετική, επιθυμούμε κάθε σκεπτόμενος και προβληματισμένος πολίτης, να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να μας προχωρήσει όλους – ανθρώπους, θεσμούς και τόπους - ένα βήμα πιο μπροστά.

7 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Η απάντηση του κ. νομάρχου για το κόστος των μηνιαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων ασφαλώς δεν ικανοποιεί τη viotia ούτε τους πολίτες.

Η ανακοίνωση-απάντηση ασφαλώς και δεν είναι πλήρης λογαριασμός για το πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, πού δαπανήθηκαν, ποιοι τα εισέπραξαν και κυρίως ποιοι μεσολάβησαν για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Για εμάς πρόεκιται για μια προσπάθεια συσκότισης περισσότερο παρά λογοδοσίας.

Οσο για την ποιότητα των εκδηλώσεων, γι¨αυτήν θα συζητήσουμε μετά. Αλλωστε αυτό δεν είναι κάτι μετρήσιμο και μπορούμε κάλλιστα να διαφωνούμε χωρίς συνέπειες. Τα έξοδα όμως είναι συγκεκριμένα, μετρήσιμα και πλήρης λογαριασμός δεν απεδόθη για το δημόσιο χρήμα που δαπανήθηκε.

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΙΩΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΝΕΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΡΓΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ..!ΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΤΑΡΧΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΤΑΙΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΝΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ....!

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε,
εκτός από τους θεσμούς και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για την διάθεση του δημοσίου χρήματος.
Θα συμφωνήσω για τη χρησιμότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά με άλλον σχεδιασμό και με άλλους στόχους.
Και να μου επιτρέπεις και πιο φθηνά, διότι ο κ. νομάρχης ομιλεί για 40.000 ευρώ ως ψιχία, όμως για άλλους είναι τεράστιο το ποσό.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
όταν λες με άλλον σχεδιασμό και άλλους στόχους τι εννοείς; αν τα 40χιλιάρικα σου φαίνονται ακριβά παρακαλώ μπορείς να μας πείς αν ήσουν νομάρχης πόσα θα διέθετες και σε ποιούς; ακόμα και 20 χιλ να έλεγε ο νομάρχης πάλι ακριβά θα έλεγες. πες μας λοιπόν τον δικό σου σχεδιασμό.
το θέμα δεν είναι να λέμε αυτός δεν τόκανε σωστά αλλά και ποιό είναι το σωστό.
για το δικαιωμα των πολιτών να ενημερώνονται για το δημόσιο χρήμα θα συμφωνήσω. αν όμως υπάρχει υποψία οτι κάτι δεν πάει καλά αναφέρεις συγκεκριμένα, διαφορετικά δεν λες τίποτα.

βοιωτός είπε...

Τελευταίε ανώνυμε,
Περί σχεδιασμού και στόχων θα συζητήσουμε σε άλλη ευκαιρία. Πάντως η ψηφοθηρική πολυσυλλεκτικότητα που διαπερνά το όλον πρόγραμμα είναι χειρότερη από την απουσία -όπως υπήρχε μέχρι στιγμής.

Το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται είναι σχετικό με το όφελος: 40.000 είναι πολλά για αυτοκίνητο αλλά λίγα για σπίτι.

Τέλος, για τον Περγαντά: για να υπάρξει υποψία ή όχι πρέπει να μας δώσει ο κ. νομάρχης πλήρη λογαριασμό -όπως υποχρεούται-για να γίνει ο ενδεδειγμένος έλεγχος.

Με άλλους λόγους εφόσον δεν γνωρίζουμε πού διατέθηκαν τα χρήματα δεν μπορούμε και να υποθέσουμε ότι η διαχείρισή τους ήταν άψογη.

Ο κ. νομάρχης πρέπει να αποδείξει τη χρηστή διαχείριση με ακριβή στοιχεία και όσο δεν το πράττει έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλουμε και να υποψιάζομαστε.

Ανώνυμος είπε...

βοιοτε πιστευω οτι τα χρηματα για τις εκδηλωσεις φταινε που θα ξαναμπουμε σε επιτηρηση και οχι ο μεγαλος παιχτης ο κωστακης ρε τη πλακα εχετε

βοιωτός είπε...

Ετερον εκάτερον, φίλε ανώνυμε. Ο Περγαντάς οφείλει να αποδώσει λογαριασμό.